Gezondheid

Ook al ben je op vakantie, je gezondheid gaat voor. Zoals bij elke sport liggen er bij het wintersporten namelijk ook klachten en blessures op de loer. Veel voorkomende ski-ongelukken zoals skiduimen, gescheurde kniebanden en rugklachten zijn niet ongewoon. Lichaamsbescherming en enige kennis van EHBO biedt uitkomst. Dan zijn er nog gevaren als verbranding, sneeuwblindheid en recentelijk zelfs corona. Reden te meer om je lichaam in een gezonde staat te brengen als je op reis gaat want de wintersport is een intensieve vakantie. Door het volgen van een SneeuwFit - trainingsprogramma start je in ieder geval fit aan de wintersport.

Corona en wintersport
Corona en wintersport
Kan ik deze winter wel op wintersport, welke coronamaatregelen gelden er in skigebieden, en wat als er een negatief reisadvies komt?
Fit op wintersport
Fit op wintersport
Fit op wintersport betekent dat je lichaam goed is voorbereid op de wintersport. Hoe doe je dat?
Lichaamsbescherming
Lichaamsbescherming
Welke lichaamsbeschermers draag je op de piste en welke bij het racen?
Wintersportklachten
Wintersportklachten
Verbanden door de zon, sneeuwblindheid, onderkoeling, bevriezing en/of hoogteziekte kunnen voorkomen op wintersport. Hoe voorkom je het?
Ski-ongeluk
Ski-ongeluk
Wat te doen na een ski-ongeval? We geven je een stappenplan hoe je het beste kunt handelen.

Hoe voorkom je wintersportklachten?

Wees baas over je eigen gezondheid! Met onderstaande tips zijn de meest voorkomende wintersportklachten en wintersportblessures voor een groot deel te vermijden:

1. Bescherm je lichaam

Het dragen van een skihelm is altijd aan te raden. Het is een kleine moeite om een moderne helm op te zetten. En bij een flinke val kan een helm je voor ernstige blessures behoeden. Voor de echte snelheidsduivels, freeriders en freestylers is zelfs een rugprotector nuttig.

2. Bereid je voor

Zorg dat goed voorbereid richting het skigebied vertrekt. Train zodat je een prima basisconditie hebt. Hardlopen, fietsen, teamsporten: het maakt allemaal niet zo veel uit, als je lichaam maar gewend is om te bewegen. Want je lichaam wordt tijdens het skiën en snowboarden zwaarder belast dan normaal. Je gebruikt plots spieren die je normaal nauwelijks gebruikt. Een goed getraind lichaam is duidelijk minder gevoelig voor blessures waardoor je fit en gezond op wintersport gaat. Dan hoef je je ook minder schuldig te voelen over die extra portie Kaiserschmarren.

3. Pleeg materiaalonderhoud

Zorg dat het gebruikte wintersportmateriaal in goede staat is. Zorg ervoor dat de ski’s of het snowboard goed geslepen en gewaxt zijn. Maar bovenal dat de bindingen goed zijn afgesteld en in goede conditie verkeren. Laat bij twijfel je materiaal in een gespecialiseerde winkel nakijken. Controleer ook of de zolen van je skischoenen niet ‘te’ versleten zijn. Slechte schoenzolen maken het goed losschieten van een binding bij een val onmogelijk.

4. Ga niet boven je niveau

Ski of snowboard niet moeilijker en/of sneller dan je kan en durft. Jouw eigen skitechniek moet de leidraad zijn. Houd je niet groot voor andere (betere) wintersporters in je groep. Daal af op de manier waar jij je prettig bij voelt. Een groep moet zo functioneren dat iedereen zich prettig voelt en niemand verplicht wordt om afdalingen te maken waar hij of zij niet achter staat.

5. Waak voor vermoeidheid

Na een lange reis is het, ondanks de ‘wintersportdrang’ niet verstandig om een hele dag keihard loos te gaan. Doe rustig aan: dan volgen de vele skidagen vanzelf. Voor veel mensen is de skivakantie de meest actieve week van het jaar. Voor een lichaam kan een volle week sporten een behoorlijke schok zijn qua gezondheid, plan ook rustdagen in.

gezondheid wintersport
Niemand wil met een 'banaan' van de piste gehaald worden

6. Ga niet tot het gaatje

De laatste dag is eigenlijk net zo gevaarlijk als de beruchte derde dag op wintersport. Je bent moe, maar het weer is zo mooi, je vrienden willen zo graag, of je moet het geld van je skipas er wel uit halen; dus je gaat omhoog. Niet doen! Luister naar je lichaam en je gezondheid! Als je moe bent, is het verstandiger om lekker op de bank in je appartement weg te zakken om even helemaal uit te rusten. Geforceerde ‘laatste afdalingen’ zijn de momenten waar pijnlijke blessures op de loer liggen.

7. Matig alcoholgebruik

Pas op met het drinken van alcohol tijdens het skiën en snowboarden. Zoals we allemaal weten is alcohol niet de meest ideale sportdrank. Alcohol zorgt voor een slechte reactiesnelheid en helder keuzes maken wordt zeker niet bevorderd door een paar glazen bier. Bewaar de alcohol tot na het skiën. Niet gezonder, maar wel verstandiger.

8. Drink voldoende

Zorg dat je genoeg vocht binnen krijgt. Uitdroging zorgt voor een minder effectief lichaam. Pezen hebben het bij vochtverlies zwaar te verduren. Drink dus voldoende!

9. Slaap voldoende

Lange sportieve dagen in de buitenlucht zorgen voor een lekkere vermoeidheid. Om overdag goed te presteren en om in vorm te zijn is voldoende slaap onontbeerlijk. Dus zorg voor een goede lange nachtrust, dat komt je gezondheid ten goede.

10. Geen valvrees

Wees niet bang om te vallen. Angst voor vallen maakt de kans op blessures groter omdat we met heel ons lichaam het onvermijdelijke proberen tegen te gaan. Goed leren vallen is ook een optie voor de meest angstige onder ons. Bij sporten als judo en Aikido leer je goed vallen.