Corona en wintersport

Het complete overzicht van het coronavirus en wintersport vind je hier. Vanwege corona zijn het roerige tijden voor de wintersport. Kan ik deze winter eigenlijk wel op wintersport, welke coronamaatregelen gelden er in de skigebieden, en wat als er onverhoopt een negatief reisadvies komt? We snappen heel goed dat je door alle bomen het bos niet meer kan zien. De coronamaatregelen voor de wintersport wijzigen continue en op deze pagina proberen we je zoveel mogelijk antwoorden te geven.

Belangrijke links:

  • Lees het LIVEBLOG voor het laatste nieuws over corona;
  • Lees de meest gestelde vragen over corona en de reisverzekering van de Nederlandse Ski Vereniging.


Advies voor het boeken van je wintersport met corona

Gratis annuleren met de wintersport
Gratis annuleren met de wintersport
Boek alleen als je gratis kunt annuleren en/of omboeken. Bekijk welke reisorganisaties de voorwaarden versoepeld hebben.
Accommodatievergelijker
Liever een appartement of chalet?
Vanwege corona toch maar een appartement of chalet in plaats van een hotel? Met onze accommodatievergelijker kun je op al je wensen filteren bij meer dan 10 aanbieders!
Skigebieden zonder gondels
Skigebieden zonder gondels
In skigebieden zonder gondels ben je het meest veilig. In deze gebieden heb je geen gondel nodig om het maximale uit het skigebied te halen.
Meest gestelde vragen over onze reisverzekering
Je reisverzekering en corona, hoe zit dat?
De coronaregels zijn al verwarrend, laat staan hoe het zit met je reisverzekering. Daarom hebben we de meestgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

Meer tips:

  • Pakketreizen bij een touroperator zijn tegen faillissement verzekerd via SGR.
  • Betaal met creditcard. Dan ben je in sommige gevallen automatisch verzekerd als de reisorganisatie of vliegmaatschappij failliet gaat. Check de voorwaarden.
  • Respecteer de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken op de site nederlandwereldwijd.nl.

Rechten bij annulering van een reis

Er is veel discussie over geannuleerde reizen en de rechten die je als consument hebt. Van een reis- of annuleringsverzekering moet je met betrekking tot corona niet teveel verwachten. Reisverzekeringen bieden meestal geen dekking in het geval van een pandemie, dus je verzoek tot vergoeding zal worden afgewezen.

Formeel is er het recht om je geld terug te vragen maar reisorganisaties geven liever vouchers uit om te voorkomen dat ze failliet gaan. Bovendien is er een onderscheid tussen zelf annuleren of een annulering door de reisorganisatie, en of je een pakketreis koopt of losse vliegtickets (Transavia en easyJet hadden al vroeg aanbiedingen voor deze winter). Voor alle rechten en plichten verwijzen we graag naar de website van de Consumentenbond die alles op een rijtje heeft gezet.


Coronamaatregelen in de Alpenlanden

Oostenrijk, Beieren en Zwitserland hebben officiële coronamaatregelen voor de wintersport bekendgemaakt. De andere Alpenlanden volgen waarschijnlijk snel. Ook al zijn hier nog geen specifieke wintersport-coronaregels, er gelden natuurlijk wel de algemene coronaregels die ook in skigebieden gelden. Op basis van de actuele wetgeving zetten we per land de coronamaatregelen op een rij die belangrijk zijn voor de wintersport.

Coronamaatregelen per land
Coronamaatregelen per land
Check de actuele coronamaatregelen in de Alpenlanden, gebaseerd op de nu geldende wetgeving.

Let op: de coronasituatie kan snel veranderen. Terwijl het ene land quarantainemaatregelen doorvoert, kan een ander land inreisbeperkingen afkondigen. Voor de actuele coronaregels in de Alpenlanden adviseren we voor vertrek Nederland wereldwijd in de gaten te houden. Hier staan de officiële reisadviezen per land.

Check ook de officiële websites met coronaregels van ieder Alpenland:

France Montagnes, de toerismeorganisatie voor de Franse bergen, heeft daarnaast een factsheet gepubliceerd met voorlopige coronamaatregelen. Deze regels gelden voor de meeste bekende skigebieden waaronder Val Thorens.

Voorlopige coronamaatregelen France Montagnes


Coronamaatregelen in skigebieden

Vooruitlopend op landelijk beleid, hebben steeds meer skigebieden al eigen (voorlopige) maatregelen aangekondigd. Van enkele bekende skigebieden hebben we de maatregelen uitgelicht:

De coronamaatregelen van de andere skigebieden vind je in het gele kader op de skigebiedpagina’s; zie bijvoorbeeld Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental. Dit zijn (voorlopige) maatregelen die het skigebied op eigen initiatief heeft genomen, ze kunnen door de regering worden overruled. Ook kan het skigebied tussentijds besluiten de regels zelf aan te passen. Check daarom altijd de plaatselijke website en de landelijke coronaregels via de links hierboven.


Coronanieuws

De ontwikkelingen ontrent corona gaan razendsnel, en we kunnen ons voorstellen dat het soms lastig is om de ontwikkelingen bij te houden. Op verschillende terreinen houden we de laatste stand van zaken bij:

  • Check ons LIVEBLOG voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van corona en wintersport;
  • Check de nieuwssectie waarin we corona-gerelateerd nieuws verder uitlichten;
  • Check het coronaprotocol voor de wedstrijdsport.

Gerelateerde weblogs


Onderzoek: corona en wintersport

Sinds de uitbraak van de coronacrisis doen we onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus voor de wintersport deze winter. Inmiddels hebben we drie enquêtes uitgevoerd onder enkele duizenden wintersporters. Hieruit blijkt dat de meerderheid nog steeds op wintersport denkt te gaan, maar dat het boekingsmoment duidelijk naar achteren schuift. De onzekerheid is groot en een toenemend aantal wintersporters twijfelt om te gaan. Uit onze laatste enquete bleek bovendien dat de coronamaatregelen die skigebieden tot nu toe nemen, niet allemaal aansluiten op de behoeften.

Lees alle resultaten: