Kosten skipas

Skipassen zijn noodzakelijke kosten om te kunnen wintersporten, maar wat zijn de actuele skipasprijzen in jouw skigebied? Staan deze liftpasprijzen vast of veranderen ze gedurende het winterseizoen? Wanneer kosten de skipassen het minst? En wat moet ik doen als ik mij skipas kwijt raak? Allemaal vragen waarover we hieronder antwoord geven. De skipas behoort samen met de skilift en de skipiste tot de basis informatie die je nodig hebt om op wintersport te gaan.

Hoe gebruik je een skipas?

De skipas, ook wel liftpas genoemd, koop je bij de kassa of online van het dalstation en de kosten verschillen uiteraard per skigebied. Voordat je de lift kan instappen dien je de skipas langs een elektronisch poortje te halen. Door verkeerd gebruik kan er hier wel eens file ontstaan dus zorg dat je voorbereid bent hoe je de skipas hanteert. Het pasje is ter grootte van een bankpas. Skikleding heeft hier vaak een op maat gemaakte wegsteekzak voor, bijvoorbeeld in de mouw. Eendaagse passen zijn soms nog van papier en de meerdaagse versies zijn vaak van hard kunststof. Je betaalt zo’n 2 tot 5 euro borg voor deze kunststof kaart. Bewaar altijd je bonnetje want aan de hand van het geprinte nummer kunnen ze een verloren skipas resetten. Als het skigebied met dataverzamelaar Skiline samenwerkt, kun je aan het einde van de dag je skipas laten uitlezen en zie je middels een grafiek hoeveel kilometers en hoogtemeters je onder andere hebt afgelegd.

Wanneer zijn er goedkope skipassen?

Wie wil weten wat een skipas op jouw vakantiebestemming gaat kosten, kan natuurlijk terecht bij ons overzicht van actuele skipasprijzen. Hier kun je ze ook makkelijk vergelijken met andere skigebieden. De skipassen verschillen qua prijs gedurende het seizoen. De meeste skigebieden hanteren een verschillend tarief voor het voor-, hoofd- en naseizoen. Het voorseizoen en naseizoen zijn het goedkoopst qua skipasprijs. Het hoofdseizoen is het duurst qua skipasprijs. Hoeveel dit scheelt, is voor ieder skigebied anders. Maar het gros verhoogt hun prijs tussen de 10 tot 20 procent. Een overzicht van de goedkoopste weken vind je hier. Door de opkomst van het dynamische prijsbeleid kunnen de skipasprijzen tegenwoordig ook per dag verschillen. Hoe eerder je online reserveert, hoe goedkoper het wordt. Veel Zwitserse skigebieden hanteren dit dynamische prijsprincipe. Naast vraag en aanbod werkt dit systeem soms ook op de weersverwachting. Hoe slechter het weer, hoe goedkoper je skipas.

Wat is de grootste skipas van de Alpen?

Waar krijg je ‘the most bang for your buck’ qua skipas, en hoeveel kost het? Er is sinds het millennium een trend aan de gang in wintersportland. Steeds meer skigebieden zijn zich met elkaar aan het verbinden. Zij het door skiliftverbindingen of een skipasverbond. Op deze manier hopen ze de wintersporters naar zich toe trekken die volgens eigen zeggen uit zijn op meer pistekilometers. Of deze drang tot skigebiedverbindingen wenselijk is, blijft de vraag. Dat je dag-, week- en seizoenspas op deze manier veel waar voor je geld biedt, staat echter buiten kijf. Zo kent het populaire Tirol inmiddels de Snow Card Tirol waarmee je 91 skigebieden kunt aandoen, goed voor zo’n 4.000 kilometer skipiste. Dit was voor lange tijd de grootste skipas in de Alpen, maar vanaf 2020 komt er een nog grotere speler: de Snowpass. Deze Snowpass wordt een seizoenspas voor heel Europa, met meer dan 100 deelnemende skigebieden verdeeld over 12 landen.

Wat is de goedkoopste skipas van de Alpen?

Wie koste wat het kost het minst voor zijn skipas wil betalen, moet naar de Zuid-Franse Alpen afreizen. Skigebieden als Pelvoux, Crevoux en Saint Léger les Mélèzes wisselen ieder jaar stuivertje als het gaat om de goedkoopste weekpas. Je vindt deze goedkoopste liftpasprijzen van de Alpen makkelijk terug in ons overzicht. Want deze bestemmingen staan bovenaan in de lijst met skipasprijzen. Het aantal kilometers piste is echter niet heel hoog bij deze skigebieden. Wie op zoek is naar de goedkoopste weekpassen met veel pistekilometers moet dit lijstje van 6 goedkope skipasverbonden eens doornemen.

Mag je skipassen uitlenen?

Het uitlenen van skipassen is verboden. Een skipas kost natuurlijk een aardig duit dus de verleiding is groot. Als je niet beter wist, zou je denken dat ze de skipasprijs kunstmatig hoog houden. De reden waarom een skipas zoveel geld kost, komt omdat alle skigebied gerelateerde voorzieningen ervan moeten worden gefinancierd. Veel wintersporters vragen zich dan ook af of ze de skipas mogen delen met andere mensen om zo de kosten te drukken. Helaas is dit dus niet toegestaan want liftpassen zijn over het algemeen persoonsgebonden. Vroeger moest je een pasfoto inleveren die op de pas werd geplakt zodat het liftpersoneel kon zien of je niet de pas van iemand anders gebruikte. Tegenwoordig wordt de allereerste keer automatisch een foto van je gemaakt wanneer je bij het poortje van een wat grotere lift (gondel of stoeltjeslift vanuit het dorp bijvoorbeeld) staat. Het liftpersoneel kan dus op een monitor zien wie er van de pas gebruik maakt. Soms is de software zelfs zo geavanceerd dat er automatisch een match wordt gemaakt. Gebruik je de pas van een andere skiër of snowboarder dan kan dit leiden tot hoge boetes!

Wintersport Academy

Wil je meer leren? De Wintersport Academy geeft wintersporters meer inzicht in hun fitheid, ervaring en technische bagage. Je kunt thuis/online de eerste stappen zetten, om vervolgens in de sneeuw, in het bos, op een rolbaan of borstelbaan aan de slag gaat om verder te werken aan een optimale voorbereiding op je wintersport. Hoe moet je eigenlijk in een skilift stappen? Hoe maak je de perfecte bocht? Wat zijn de 10 pisteregels precies en wat zijn de meest gemaakte technische fouten? Start met de Wintersport Academy en bereid je voor op de mooiste vakantie van het jaar. Je wintersport begint dus al in Nederland!

Gerelateerde weblogs