Op welke leeftijd kunnen kinderen beginnen met skiën?

Lijkt jou het leuk om te wintersporten met kinderen en ben je benieuwd vanaf welke leeftijd dat kan? Onze redacteur Rogier, zelf vader van twee kinderen, zet zijn ervaringen per leeftijdsfase van de kinderen op een rijtje. Natuurlijk is ieder kind anders, maar het geeft wel een beeld van de mogelijkheden!

Ieder kind is anders

Zoals ik in de inleiding al zei, is ieder kind is anders. Het ene kind wil op tweejarige leeftijd zelf op de ski’s staan, terwijl andere kinderen het pas vanaf een jaar of vier leuk vinden. Ook zit er een verschil tussen Alpenkinderen en kinderen die alleen in de vakanties in de Alpen komen. Voor die laatsten is de verplichting om opeens een hele week in een nieuwe, spannende omgeving op de lange latten te staan heel wat. Alpenkinderen gaan vaak alleen de piste op als het lekker weer is, als ze goed uitgeslapen zijn en als ze er zin in hebben. Een beetje als voor het eerst fietsen bij ons. Daarmee zijn dus ook de filmpjes op internet van goed skiënde twee- of driejarige Alpenkindjes direct in perspectief te plaatsen. Maar ondanks dit alles zijn er dingen te zeggen.

1-2 jaar

Sterke en grote kinderen kun je al vroeg een beetje op ski’s laten glijden. Skiën mag het nog niet heten. Maar een beetje lopen, spelen en glijden in de sneeuw vinden veel kinderen erg leuk. Op deze leeftijd (zoals elke leeftijd) heeft pushen geen zin. Van mijn dochtertje Lisa, en mijn nichtjes en neefjes, weet ik dat het de ene keer geweldig is en dat het bijna op skiën leek en dat de andere keer de skischoenen niet eens aangingen. Skiles heeft in 9 van de 10 gevallen geen zin, als de skischool überhaupt al lessen aanbiedt. Vaak is dit vanaf 3 jaar. Kinderopvang is vaak een betere optie op deze leeftijd. Er zijn veel kindvriendelijke accommodaties te vinden, die ook opvang voor de kleinste aanbieden.

3-4 jaar

De leeftijdsklasse van 3-4 begint interessant te worden. Kinderen die groot en sterk zijn beginnen op deze leeftijd al een beetje te skiën. Eenvoudige sleepliftjes kunnen zelf genomen worden en in ‘pizzapunt’ eenvoudige pistes afdalen wordt mogelijk. Bij kinderen, die er zin in hebben, gaat het supersnel. Per dag skiën ze beter en beter. Skilessen beginnen zin te krijgen, zeker rond 4 jaar. Maar er zijn ook dagen dat er liever gesleed wordt of dat een kasteel bouwen van sneeuw aantrekkelijker is dan een skiles. Mijn dochtertje is nu 3, zij skiet per week beter, sneller en steeds een beetje steiler.

4-5 jaar

Dit is de leeftijd dat skilessen vruchten afwerpen. Kinderen leren supersnel en binnen no-time skiën ze steilere en pittigere pistes. Dit is echt de skiklas leeftijd. De tranen zijn verdwenen en het speelse skiën met skileraren, over paadjes door de bossen gaan, is regelmatig het hoogtepunt van de dag! Maar ook het zelfstandig achter papa en mama aan skiën is een feest. Zeker als er af en toe hobbels op de piste zijn.

6 jaar en ouder

Vanaf zes jaar zijn skilessen natuurlijk geen enkel probleem. Kinderen zijn compleet gewend, dankzij school, om in groepen dingen te leren. Ook worden kinderen snel sterker en kunnen ze steeds makkelijker mee met hun ouders. Eigenlijk gaat het elk jaar beter. Maar schrik ook niet, als er af en toe een jaar tussen zit dat het even wat minder gaat. Kinderen raken rond deze leeftijd soms hun onbevangenheid kwijt en dan kan skiën soms net te spannend zijn. Wees gerust, het jaar daarna skiën ze de sterren weer van de hemel.

Zelf les geven

Natuurlijk kun je op jonge leeftijd je kinderen ook zelf les geven. Zeker de allerjongste jaren, zeg maar tot een jaar of 4, zijn skilessen op een skischool niet altijd een succes. Dan is het natuurlijk leuk om zelf te spelen met je kinderen in de sneeuw. Echte quality-time. Vanaf een wat hogere leeftijd zijn skilessen toch echt aan te raden, goede skileraren hebben zoveel geweldige tricks om kinderen snel en veilig te leren skiën, ook nemen kinderen makkelijker wat van hun leraar aan dan van een van hun ouders. Last but not least is het natuurlijk ook gewoon leuker om zelf echt te skiën met je kinderen en de oefeningen aan de leraren over te laten.

Als je je kinderen zelf meeneemt:

Een aantal tips als je je kinderen zelf meeneemt:

  • Neem alleen pistes waar het kind zich blij bij voelt. Push absoluut niets. Kinderen zijn zelf erg avontuurlijk ingesteld, als een kind ergens geen zin in heeft is het er nog niet aan toe. Het gaat al snel genoeg zonder te pushen;
  • Je kunt het kind tussen je benen meenemen. Ook kun je een kind een stok laten vasthouden als je zelf skiet. Net zoals veel skileraren doen. Doe dit echter alleen als je heel zeker bent van je eigen skiniveau. Ik zie teveel ouders die zelf eigenlijk niet goed genoeg kunnen skiën hun kinderen in gevaar brengen;
  • Wintersport moet een feestje zijn. Sleeën, sneeuwpoppen bouwen, het hoort er allemaal bij. Net als die warme kop chocomel.

Jullie ervaringen

Op deze website zijn veel ouders die met hun kinderen skiën. Graag hoor ik jullie ervaringen. Op welke leeftijd begonnen jullie kinderen te skiën? Waren lessen een succes? En skiën de kinderen jullie er al uit?
Laat het weten in ons forum!