Geschiedenis van wintersport

De geschiedenis van de wintersport gaat terug naar 10.000 jaar geleden, toen de eerste rotstekeningen werden gemaakt van iets dat op skiënde mensen leek. De moderne wintersport heeft zich echter pas de laatste 100 jaar ontwikkeld. Vooral de laatste decennia kwamen er steeds meer toeristen waardoor snellere en modernere liften nodig waren, die steeds meer skigebieden met elkaar gingen verbinden. Soms ging het echter ook mis, gingen skiliftprojecten niet door of werden skigebieden getroffen door grote ongelukken.

null

Historie van het skiën en snowboarden

Ski’s werden eerst puur als middel gebruikt om je in diepe sneeuw te kunnen voortbewegen, zoals sneeuwschoenen dat ook deden. Alleen kon je met ski’s glijden wat het mogelijk maakte om deze te gebruiken voor de jacht en het leger. Gaandeweg kreeg de ski steeds meer toepassingen. In twee delen gaan we hier dieper op in:

Snowboarden is pas veel later ontstaan, in de tweede helft van de 20e eeuw. Hiervan is in 2013 een mooie documentaire verschenen, genaamd We Ride - The Story of Snowboarding:

Geschiedenis van skigebieden

De geschiedenis van een skigebied gaat meestal terug naar een tijd waarin dingen niet zo vanzelfsprekend waren als nu, en er grote armoede in de Alpen heerste. Het waren bijzondere mensen en pioniers die belangrijke stappen durfden te zetten waardoor we nu van wintersport kunnen genieten. Wie waren die mensen en hoe zijn deze skigebieden precies ontstaan? De serie “In kaart gebracht” vertelt het verhaal.

Saalbach met sleeplift op de Kohlmais (1962)
Saalbach met sleeplift op de Kohlmais (1962)

Uitgelicht: de turbulente historie van het Kaunertal

Over het Oostenrijkse Kaunertal is bijzonder veel te vertellen. Voordat dit gletsjerskigebied haar deuren opende, is er veel gebeurd maar ging er ook veel mis. In een driedelige serie vertellen we over de opkomst van het wintersporttoerisme, gefaalde projecten en een grote nieuwe skilift.

Gefaalde projecten

Niet alleen in het Kaunertal gingen skilift projecten niet door, er zijn meer projecten gefaald waardoor skigebieden uiteindelijk niet zijn (af)gebouwd. Het verhaal van het nooit voltooide skigebied Espui - Vall Fosca in Spanje is een van de opmerkelijkste ter wereld! En het heeft niet veel gescheeld of Oostenrijk zou nóg een gletsjerskigebied hebben gehad, namelijk in het Karinthische Maltatal.

Rampen en ongelukken

We kennen waarschijnlijk allemaal de lawineramp van Galtür in 1999. We maakten een uitgebreide reconstructie over dit drama met in totaal 38 doden, onder wie 6 Nederlanders. Maar er zijn meer rampen en ongelukken geweest, die niet allemaal evenveel bekendheid kregen. Tragische gebeurtenissen waar we op terugblikken zijn: