Blog

Tirol: hiken door natuurjuweeltjes

Tirol: hiken door natuurjuweeltjes
6 april 2017 m.boerlage

Wandelen in de natuurparken van Tirol is adembenemend mooi, of je nu voor het eerst de Oostenrijkse bergen in trekt of al vele wandelingen hebt gemaakt. Hiken over drieduizenders en in gezelschap van steenbokken en gemzen: dichter bij de natuur kom je niet.

Het grootste nationale park van Europa

Rugzak op, voldoende drinkwater mee en sportieve kleding aan, de natuurparken in Tirol wachten op je. Het is belangrijk dat je je stevige wandelschoenen niet vergeet, de routes zijn soms namelijk onverhard en lopen niet altijd vlak. Op de weg naar boven wisselen bospaden en almweides elkaar af, eenmaal op de top geniet je van prachtige panorama’s. Tirol kent vijf natuurparken en één nationaal park, Hohe Tauern, ook wel het grootste nationale park van Europa. Met ruim vierduizend vierkante kilometer strekken de natuurgebieden zich uit van het Tiroler Lechtal tot Osttirol. Ze bezitten vele natuurschatten, zoals fascinerende gletsjergebieden, droge graslanden, veengebieden en lariks- en alpendennenbossen.

TIPTip Vergeet vooral je camera niet! In ieder natuurpark vind je drie geselecteerde fotopunten. Deze fotopunten bieden de beste hoek en lichtinval om het bijzondere landschap te fotograferen.

Spot beschermde diersoorten

Ieder natuurpark is uniek en een bezoek meer dan waard. Hohe Tauern is een echte klassieker. Door de eeuwen heen hebben de ijsstromen hier het landschap gevormd, waar tegenwoordig een groot aantal planten en dieren leven. Ook bijzonder aan het park is de 3.798 meter hoge Großglockner die erboven uitsteekt. Je kunt de omgeving zelf ontdekken, maar je kunt je ook laten begeleiden door een ervaren parkranger: deze ziet net wat meer dan jij, wat je fotoboek ten goede komt.

Een ander indrukwekkend park is het Alpenpark Karwendel. Hier vliegen imposante steenadelaars hoog in de lucht en leven verschillende beschermde diersoorten. Volg een van de laatste wildwaterrivieren van Europa, vanaf de bron in het Tiroler Lechtal tot aan het Zillertal Alpen natuurpark. Passeer onderweg talrijke authentieke berghutten van wel honderdvijftig jaar oud en maak met een beetje geluk kennis met beschermde diersoorten, zoals gemzen of marmotten.

Naturparkhaus

Kaunergrat is het natuurpark met het hoogste percentage onaangetaste natuur in Tirol. Het park strekt zich uit van de oever van de Inn, op 750 meter hoogte, tot aan de toppen van de drieduizenders in de Ötztaler Alpen. Hier leven meer dan 1.200 steenbokken en 1.100 vlindersoorten. Al tien jaar lang genieten bezoekers in het park van het eerste Naturparkhaus van Tirol. Het centrale punt van het park is de multimediatentoonstelling ‘3000m VERTIKAL’, waar jong en oud op ontdekkingstocht gaan. De Wildspitze, de één-na-hoogste berg van Oostenrijk, is met 3.774 meter de hoogste berg van het park.

Lees het complete artikel in de zomerspecial van Wintersport Magazine #35.

Fotocredits: Tirol Werbung