Beginnen met wedstrijdsport


Wil je graag meedoen aan ski- of snowboardwedstrijden, maar heb je geen idee wat de mogelijkheden zijn? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om je wedstrijdcarrière succesvol te starten.

Trainen

In Nederland zijn er aantal ski- en snowboardteams waar je terecht kunt om minimaal één keer per week te trainen. Hier leer je alle vaardigheden die nodig zijn om optimaal voorbereid aan de start van wedstrijden te verschijnen. Er zijn teams voor kinderen en teams voor volwassenen, teams die wekelijks in Nederland trainen en teams die ook trainingsweken in de sneeuw aanbieden. Zoek via Wedstrijdteams een team en informeer naar de (trainings)mogelijkheden. Vaak organiseren verenigingen open dagen, proeftrainingen en talentdagen. Ideaal om kennis te maken met de wedstrijdsport en de vereniging.

Wedstrijden

Nationale wedstrijden

De Nederlandse Ski Vereniging, diverse clubs, teams en verenigingen organiseren van oktober tot en met juni wekelijks ski- en snowboardwedstrijden door het hele land. Deelnemers variëren van beginnende, jeugdige sporters, tot ervaren atleten die trainen om nationaal en internationaal de top te halen. Deze wedstrijden vinden plaats bij de skihallen en borstelbanen in Nederland. Daarnaast worden er ieder jaar ook nationale wedstrijden in de Alpen georganiseerd. Met veel training en wedstrijdervaring kunnen sporters vervolgens de sprong wagen en deelnemen aan internationale wedstrijden.

Wedstrijdkalender

Op de pagina Evenementen vind je een overzicht van alle Nederlandse kampioenschappen en seriewedstrijden die de Nederlandse Ski Vereniging jaarlijks organiseert. Het aanbod bestaat uit diverse wedstrijdsoorten om deelnemers van alle niveaus en leeftijdscategorieën aan te spreken. Op basis van deze wedstrijden worden verschillende nationale ranglijsten bijgehouden.

» Download het informatieboekje wedstrijdskiën

Internationale wedstrijden

FIS

De Internationale Ski Federatie (FIS) organiseert internationale wedstrijden en om daaraan mee te doen, dien je in het bezit te zijn van een FIS-licentie. De FIS verzorgt verschillende wedstrijden op verschillende niveaus waaronder:

  • World Cups
  • Wereldkampioenschappen
  • Continental Cups (Europa Cups en Nations cups)
  • EYOWF (Europese jeugd olympische winter festival)
  • YOG (Jeugd Olympische Spelen)

TTR

De organisatie Ticket to Ride (TTR) organiseert internationale freestyle snowboardwedstrijden op verschillende niveaus en biedt jonge snowboarders de mogelijkheid veel wedstrijdervaring op te doen. Zo zijn de World Rookie Tour, de Chill and Destroy Tour en de Audi series allemaal wedstrijdseries met een overall ranking systeem waarbij je naast punten voor de overall ranking ook TTR punten kan verdienen. Daardoor kun je je meten met je grote helden op de TTR World Ranking list of de WSPL.

Op de website van de TTR lees je alles over dit wedstrijdcircuit. De TTR organiseert wedstrijden op verschillende niveaus, namelijk 1, 2, 3, 4, 5 en 6 star wedstrijden. De inschrijving voor deelname aan deze wedstrijden verloopt rechtstreeks via de TTR. Uitzondering hierop is het World Rookie Fest. De inschrijving voor deze wedstrijd verloopt via het sportsecretariaat van de Nederlandse Ski Vereniging.