Noordse Sporten

In Nederland verstaan we onder de Noordse Sporten in de basis de sneeuwsporten:

Langlaufen

Bij langlaufen gaat het erom wie als eerste over de meet komt of wie de snelste tijd heeft gelopen.
Er zijn wedstrijden in de klassiek techniek en in de vrije stijl. Bij de laatste wedstrijden mag er worden geschaatst bij de klassieke wedstrijden blijven de ski’s in de looprichting. Langlaufwedstijden zijn er van 1,5km tot 100km

Soorten starten:

 • Individuele start - De deelnemers vertrekken één voor één met een vaste tussenpauze (meestal 1 minuut). Iedereen loopt dus zijn eigen race. De winnaar is diegene die de snelste tijd heeft gemaakt.

 • Massastart - Alle deelnemers vertrekken tegelijkertijd. Wie als eerste over de finish komt is winnaar.

 • Gundersen start - Er wordt gestart op basis van de tijdverschillen die gemaakt zijn op de proloog. DIt is een wedstrijd met individuele start. De snelste start als eerste. En de winnaar is diegene die als eerste zijn ski over de finish drukt.

Soorten wedstrijden:

 • Skiatlon - Een wedstrijd waarin beide techniekstijlen worden gecombineerd. Eerst wordt er een afstand afgelegd in de klassieke techniek. Halverwege worden de ski’s gewisseld en gaat men over in de skating techniek (vrije stijl).

 • Sprint - Een spectaculair onderdeel over een afstand van 1,5 tot 3km. Eerst volgt een kwalificatieronde waarna de beste skiers doorgaan naar de afval competitie. 4-6 skiers starten tegelijk en de beste 2 + de tijdssnelste gaan door naar de volgende ronde. In de finale worden de medailles beslist.

 • Estafette - De standaard estafette bestaat uit twee langlaufers klassiek en twee langlaufers skating. De heren doen 10km per langlaufer, de dames 5km. Er zijn ook gemengde estafettes waarbij dames en heren gecombineerd worden in één team.

 • Teamsprint - Een team bestaat uit 2 langlaufers. Elke langlaufer doet 3 ronden, dus in totaal doet het team 6 rondes. Na elke ronde wordt er gewisseld. Net als bij de sprint is er een kwalificatieronde gevolgd door een afval competitie.

 • **Lange afstanden en Marathon ** - Bij de olympische spelen en de WK’s is 50km voor de heren en 30km voor de dames de langste afstand. Skating en klassiek wordt jaarlijks / per wedstrijd afgewisseld. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een massastart. Er is ook een apart marathon circuit met lange afstand specialisten. De langlaufmarathons beginnen met 30km en gaan tot aan de 90km. Zowel dames als heren doen deze afstand en iedereen start tegelijk (massastart)

Noordse combinatie

Eerst springen van de schans en dezelfde dag een wedstrijd langlaufen. De punten (afstand) die behaalt wordt met het springen wordt omgerekend naar een tijdsverschil. Er wordt bij het langlaufen gestart op basis van deze tijdsverschillen. De beste springer start eerst en de nummer twee volgt na x-aantal seconden, etc. Dit wordt de Gundersen methode genoemd.
Het is spannend of de betere springers hun posities weten te behouden ten opzichte van atleten die wat minder ver springen maar betere langlaufers zijn.

Biatlon

De combinatie van langlaufen en schieten maakt deze sport zo uitdagend. Vermoeid van de inspanning van het langlaufen moet je nauwkeurig richten op de schijven. Er zijn staande en liggende schietbeurten. Het doel is vijf klapschijven, elke misser betekent een strafronde of tijdstraf.

Soorten wedstrijden:

 • Individueel - Er wordt gestart om de 30 seconden. Elke misser betekent een minuut straftijd. Dames skiën 15 km, heren 20km. Beide maken 4 schietbeurten.

 • Sprint - Er wordt twee keer geschoten, 1x liggend en 1x staand. Elke misser betekent een strafronde van 150meter. Dames doen 7,5km, heren 10km en er wordt gestart om de 30 seconden.

 • Pursuit - De 60 beste atleten mogen meedoen. Er wordt gestart op basis van de uitslag van een sprint of individuele wedstrijd. De winnaar start eerst en de nummer twee mag weg met na het tijdsverschil dat er was op de kwalificatiewedstrijd. Zo gaat het door totdat alle 60 deelnemers zijn gestart. Er wordt eerst 2x liggend geschoten en daarna 2x staand. Voor elke misser moet een strafronde worden gelopen.

 • Massastart - Spectaculair om te zien. De beste 30 biatleten gaan tegelijk weg. Dames skiën 12,5km en heren 15km. Er wordt eerst twee keer liggend geschoten en daarna 2x staand. Elke misser betekent een strafronde van 150meter

 • Estafettes - Naast individuele wedstrijden worden er teamcompetities georganiseerd. Hierbij gaat het om 2 of 4 atleten die na elkaar starten. Er zijn heren, dames en gemengde estafettes.

Trainingsmogelijkheden

Op https://noordsesporten.nl/noordse-sporten-verenigingen/ vind je een overzicht van verenigingen waar je de Noordse disciplines kunt uitoefenen.