BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Nederlandse Ski Vereniging
Schansspringen

Schansspringen

Schansspringen is een sport waarbij op ski's van een helling (de 'schans') gesprongen wordt. Het doel hierbij is om zowel zo ver mogelijk als zo mooi mogelijk te springen.

Vormen

Schansspringen is hoofdzakelijk een wintersport, maar wordt ook in de zomer op een kunstmatige ondergrond beoefend. De noordse combinatie is een vorm van skisport waarbij de twee onderdelen; schansspringen en langlaufen, worden gecombineerd. Skivliegen is een extreme vorm van schansspringen waarbij vanaf erg grote schansen meer dan 200 meter gesprongen kan worden

Wedstrijdsport

Er worden het hele jaar door wedstrijden georganiseerd. ’s Zomers wordt er op matten gesprongen. Niet alleen de afstand bepaald de score. Een jury deelt punten voor de stijl uit voor de vlucht en of er een mooie telemark landing wordt gemaakt. Bij sommige wedstijden wordt er een correctie toegepast voor de hoeveelheid wind. Via een formule komt een werkelijke score op het bord. Sinds 1998 worden er dameswedstrijden georganiseerd.

Kleine schans (K90), grote schans (K120) en skivliegen

Er zijn drie type schanzen. De indeling is gemaakt op het zogeheten K punt. Dit is het punt waarop er onder normale omstandigheden goed gesproken kan worden. K90 = 80 – 100m K120 = 100- 130m Skivliegen = 145 – 180

Soorten wedstrijden:

  • Individuele wedstrijden - Na de kwalificatieronde blijven de beste springers over. De twee sprongen worden bij elkaar opgeteld. Wie de hoogste score heeft wint. Of er volgt na de kwalificatieronde een knock-out systeem. De beste spinger wordt aan de minste gekoppeld. De winnaars van dit paartje gaat door naar de finale ronde samen met de vijf lucky losers.

  • Landenwedstrijden - Per land springen 4 sporters. De punten worden bij elkaar opgeteld. Er wordt gesprongen in 4 blokken. Elke deelnemer maakt 2 sprongen.