Skileraar worden


Wil jij graag ski- of snowboardleraar worden in Nederland of in de bergen? Op deze pagina vind je de informatie die je nodig hebt om de opleiding te vinden die bij jou past. Er zijn veel organisaties die verschillende opleidingen aanbieden, het is belangrijk dat je weet waar en op welk niveau je uiteindelijk graag wilt lesgeven. We helpen je natuurlijk met deze uitdaging en geven je hieronder een aantal verschillende mogelijkheden. Uiteraard zijn er nog veel meer opleidingen te vinden, maar de onderstaande opties blijken uit frequente aanvragen het meest populair onder de Nederlandse wintersporters.

Opleidingsaanbieders in Nederland

Nederlandse Ski Vereniging

De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) biedt cursisten verschillende opleidingen tot ski/snowboardinstructeur aan in Nederland en in Oostenrijk. Deze Nederlandstalige opleidingen hebben elk een ander niveau en bepalen aan wie, waar en hoe je uiteindelijk ski- of snowboardles mag geven. Naast de opleidingen tot ski/snowboardinstructeur biedt de NSkiV eveneens opleidingen aan tot trainer/coach, langlaufleraar en paraskileraar.

De opleidingen van de Nederlandse Ski Vereniging voldoen aan de Kwalificatie Structuur Sport (KSS2017) en zijn door NOC-NSF erkend. Alle informatie over de KSS 2017 en onderliggende documenten kan hier terug vinden.

Het opleidingsaanbod van de NSkiV ziet er als volgt uit:

Snowsports Academy

De Snowsports Academy verzorgt sinds 2000 zelf opleidingen, trainingen en experiences met de officiële Oostenrijkse erkenning. Om ski- of snowboardleraar te worden en les te mogen geven in Oostenrijk en andere Alpenlanden, biedt de Snowsports Academy de Anwärteropleiding aan. Deze opleiding is in twee delen opgesplitst. Het eerste deel, de NSI-opleiding, volg je in een Nederlandse skihal en bestaat uit twee onderdelen (5 dagen Theorie & Praktijk, 2 dagdelen Lesgeven). Als je deze opleiding succesvol hebt afgerond, mag je officieel lesgeven in een Nederlandse skihal. Ook kun je deelnemen aan het tweede deel van de opleiding, de 6-daagse (Duitstalige) Anwärteropleiding in Oostenrijk. Met dit diploma ben je officieel gecertificeerd om beginners en lichtgevorderden les te geven op de piste en is het mogelijk om verder door te stormen naar Landes 1, 2 en Alpinkurs.

Snowsports Nederland

Of je een seizoen in de sneeuw wilt werken of gewoon je Anwärterdiploma wilt behalen, Snowsports Nederland biedt ski- en snowboardlerarenopleidingen aan die in Oostenrijk en daarbuiten erkend zijn. De Duitstalige opleidingen (ski, snowboard en duaal) word aangeboden vanuit het Niederösterreichski verband. Voor het Anwärterdiploma kun je al vanaf de leeftijd van 16 jaar een 10-daagse cursus in Oostenrijk volgen. Maar, het is ook mogelijk om de gedeelde opleiding Anwärter te volgen waarbij je 5 dagen in Nederland en 5 dagen in Oostenrijk aan de slag gaat. Na het behalen van je Anwärter kun je doorstromen naar Landes 1 en 2 .

Snowlife

Snowlife is in 2010 gestart met als doel om Nederlandse en Belgische ski- en snowboardleraren beter voorbereid en met meer plezier te laten beginnen aan hun droombaan in de sneeuw. Voor de opleiding ga je naar Oostenrijk waar je de 11-daagse Duitstalige Anwärteropleiding volgt. De opleiding bestaat uit praktijk- en theorie-onderdelen. Je zult tijdens deze opleiding je eigen techniek verbeteren, maar vooral leren hoe je jouw gasten de techniek kunt bijbrengen. Wanneer je de twee sporten wilt combineren in een duale opleiding, volg je de 16-daagse opleiding ski-snowboardleraar. Na het bepalen van het erkende ski- of snowboardlerarendiploma, mag je les gaan geven in de sneeuw. Snowlife biedt ook opleidingen in Canada aan én helpt je bij het vinden van een leuke skischool waar je aan de slag kunt.

Snowminds

Deze van oorsprong Deense organisatie, leidt jaarlijks een groot aantal fanatieke skiërs en snowboarders op tot leraar. Snowminds heeft vooral ‘ontzorgen’ als doel zodat jij volledig van jouw seizoen in de sneeuw kunt genieten. Je wordt opgeleid in Oostenrijk bij het Salzburger Verband. In een aantal weken tijd (2, 3, 5 of 7) word je klaargestoomd om aan de slag te gaan als ski- of snowboardleraar. Naast vaardigheden in het lesgeven en de taal, wordt ook je ski- of/en snowboardtechniek flink omhoog gekrikt. Na dit traject heb je een officieel Anwärterdiploma en kun je aan de slag bij skischolen in Oostenrijk, Canada, Japan, Australië en Afrika.

Ripstar

Ripstar richt zich volledig op snowboarders. Dankzij de samenwerking met de ÖSV (Snowboard Austria) is het mogelijk rechtstreeks je Anwärter- en Landesdiploma te halen, zonder eerst NSI-cursussen te volgen. Omdat Snowboard Austria zich uitsluitend richt op snowboarders, hoef je dus niet te kunnen skiën, zoals in een duale opleiding. Bovendien word je gecoacht door toppers uit de internationale snowboardscene. De opleidingen worden zowel in het Duits als in het Engels aangeboden.

Snowcollege

Snowcollege is een Belgische organisatie die ook in Nederland opleidingen verzorgt. Snowcollege werkt samen met het Niederösterreichische Landesskilehrerverband waarbij je in Nederland en België de Anwärter I in-/outdoor kunt halen. Voor de Anwärter II ga je een week naar de sneeuw. Na het afsluiten van de Anwärter II mag je zelfstandig lesgeven en kan je doorstromen naar de Landes I en II opleiding.

Wat heb je nodig om in Nederland les te geven?

Lesgeven voor een Nederlandse wintersportorganisatie of een Nederlandse skischool bij een skihal, borstelbaan of rolbaan kan met minimaal een voltooide opleiding Ski/snowboardinstructeur niveau 2 of na het behalen van een vergelijkbaar NSI-diploma. Uiteraard is elk niveau hoger ook bij Nederlandse organisaties een pre. Toch kan het soort diploma en het land waar je het hebt behaald, bepalend zijn voor bij welke skischool je les kunt gaan geven. Er zijn skischolen die het Nederlandse leerplan aanhouden, maar ook die juist de Oostenrijkse variant volgen. Wanneer jouw diploma niet volledig aansluit bij de behoeften van een behaalde skischool, dan is het in sommige gevallen mogelijk een interne opleiding te volgen om zo alsnog als ski- of snowboardleraar aan de slag te kunnen.

Opleidingsaanbieders in het buitenland

Oostenrijk

In Oostenrijk heeft elke deelstaat een eigen opleiding. Zo heb je bijvoorbeeld het Tiroler Ski Verband, het Salzburger Berufsschilehrer und Snowboardlehrer Verband, et cetera. De niveaus van de opleidingen zijn hetzelfde. Je start met Anwärter, gevolgd door Landes 1 en 2 en aangevuld met Alpinekurs (ISIA stamp). Je kunt de opleiding afsluiten met Staatliche Skilehrer (ISIA card). Toch waarderen de skischolen die bijvoorbeeld bij het Tiroler Ski Verband zijn aangesloten, het diploma uit hetzelfde verband méér dan uit een van de andere Oostenrijkse skiverbanden. Houd hier rekening mee wanneer je een skidiploma in Oostenrijk wilt halen.

Zwitserland

In Zwitserland volg je de ski- en snowboardopleiding bij Swiss Snowsports. Voordat je aan deze opleiding kunt starten, doe je een toelatingstest. Daarna ga je allereerst aan de slag met het geven van skiles aan kinderen. Je werkt aan je diploma, onder andere door stages te volgen bij een skischool en een Zwitserse EHBO-cursus te volgen. De opleiding tot ski- of snowboardleraar opgebouwd uit verschillende niveaus; na de basic education wordt je achtereenvolgens aspirant en instructeur. Wil je uiteindelijk ook zelf ook aan de slag als opleider, dan kun je er ook nog voor kiezen om Swiss Snow Pro te worden. Het ski- en snowboardlerarendiploma blijft in Zwitserland alleen geldig wanneer je tussentijds trainingen blijft volgen.

Frankrijk

In Frankrijk is elke skischool aangesloten bij de Ecole du ski Français (ESF). Ook de Franse opleiding tot ski- of snowboardleraar wordt aangeboden vanuit de ESF. Om te mogen deelnemen aan de opleiding, moet je de zogenaamde ‘test-technique’ halen. Dit is een pittige slalomtest, die laat zien dat in Frankrijk het ‘normale skiën’ heel dicht bij het wedstrijdskiën ligt. Heb je de test gehaald, dan kun je starten met het opleiding van de ESF, die vergelijkbaar is met een Nederlandse mbo-opleiding. Je bent 4 jaar lang, fulltime bezig met de opleiding. Naast de lesdagen, ben je het overgrote deel van je opleiding actief als stagiair bij een skischool.

België

In België vind je diverse aanbieders van ski- of snowboardlerarenopleidingen. Sneeuwsport Vlaanderen biedt een cursustraject aan dat in drie delen is opgesplitst. Het behalen van het eerste deel, initiator, mag je beginnende skiërs les te geven. In het tweede (skileraar) en derde (instructeur B) gedeelte van de opleiding ga je dieper op de stof in en krijg je steeds meer bevoegdheden. Naast Sneeuwsport Vlaanderen kun je ook terecht bij bijvoorbeeld Snow College. Je kunt hier terecht voor Oostenrijkse opleidingen en specifieke voorbereidingen tot ski- of snowboardleraar.

Duitsland

In Duitsland wordt gewerkt met dezelfde diploma’s als in Oostenrijk. Anwärter, Landes en Staatlich. Dit diploma kun je behalen via het Deutscher Skilehrerverband. De opleiding volg je niet in Duitsland, maar in de Oostenrijkse bergen.

Engeland

British Association of Snowsport Instructors, oftewel de BASI, is de aanbieder van opleidingen in de UK. De Britten werken met levels, van 1 tot en met 4. Heb je Level 1 instructor, level 2 intructor en level 3 ISIA gevolgd, dan staat dit gelijk aan Landes 2 of het Nederlandse niveau 4. Level 4 ISTD staat gelijk aan het Staatlichdiploma. De opleiding is volledig Engels, maar wordt in Oostenrijk georganiseerd.

Wat heb je nodig om in het buitenland les te geven?

Voorwaarden Oostenrijk

Je hebt minimaal een Anwärterdiploma nodig. Bij sommige Oostenrijkse skischolen kun je met een buiten Oostenrijk behaald diploma, zoals het Nederlandse diploma Ski/snowboardinstructeur niveau 3 of een Zwitsers diploma, ook aan de slag.

Voorwaarden Zwitserland

Je hebt in Zwitserland geen diploma nodig om ski- of snowboardles te geven. Je kunt bij de skischolen intern worden opgeleid. Deze opleiding duurt 10 dagen, je krijgt hier echter géén diploma voor. Het is dus ook mogelijk om met een diploma uit een ander land les te geven in Zwitserland. Wanneer je wel een Zwitserse opleiding tot ski- of snowboardleraar hebt gevolgd, zal dit vooral verschil uitmaken op je salarisstrook.

Voorwaarden Frankrijk

Het is mogelijk om met een buitenlandse opleiding te worden aangenomen bij een Franse skischool, mits je beschikt over het Staatlichdiploma. Heb je dit niet, dan moet je eerst de ‘test-technique’ halen. Daarna kun je aan de slag bij een Franse skischool als stagiair. Je kunt vier jaar als stagiair werken, in die tijd moet je het Staatlich- of het Franse skidiploma halen.

Voorwaarden België

Heb je minimaal het diploma Ski/snowboardinstructeur niveau 2 of een vergelijkbaar NSI-diploma? Dan kun je gelijk van start bij een Belgische skischool.

Voorwaarden Duitsland

Met minimaal het Anwärterdiploma kun je aan de slag bij een Duitse skischool. Het liefst behaald bij het Deutscher Skilehrerverband. Heb je een vergelijkbaar diploma, zoals het Nederlandse diploma Ski/snowboardinstructeur niveau 2 of 3, dan kun je bij sommige Duitse skischolen ook aan de slag. Zeker in de gebieden waar 's winters veel Nederlandse gasten komen, zoals bijvoorbeeld Winterberg.