Snow Safety module / lawinekunde


Na het volgen van de Snow Safety module ben je bevoegd om met een groepje leerlingen buiten de gezekerde pistes te komen. Je kunt je leerlingen dus op een verantwoorde wijze laten kennismaken met het off-piste skiën!

Hoe beslis jij straks of het verantwoord is? Je zult een lawinebericht en een beslissingsstrategie moeten leren toepassen. Je gaat het terrein leren lezen, routes en verzamelpunten leren bepalen, steilheid leren inschatten. Daarnaast leer je de tekenen van de natuur te herkennen. Natuurlijk leer je ook hoe je te werk moet gaan in een noodsituatie (lawine), zodat je precies weet hoe je je lawinepieper, schep en sonde moet gebruiken.

De Snow Safety module is geen kennismakingscursus, maar een zeer complete opleiding die internationaal hoog aangeschreven staat. De inhoud van de opleiding wordt verzorgd door het Snow Safety Center en maakt daarbij gebruik van Nederlands sprekende berggidsen. Voor het behalen van de Snow Safety module ontvang je een certificaat van de Nederlandse Ski Vereniging. Alleen met dit certificaat in handen, kun je aan de slag met het tweede deel van de opleiding Ski-instructeur niveau 4.

Opleidingen

Datum Organisatie Soort Locatie Kosten Aantal dagen Bijzonderheden
Maart 2022 Nederlandse Ski Vereniging SnowSafety Klosters, Zwitserland € 949 (inclusief halfpension, gids en examenkosten) - Hier inschrijven / Exacte datum nader te bepalen

Deelnamevoorwaarden

  • Minimaal diploma Ski/Snowboardinstructeur 3 en Deel 1 van Ski-instructeur 4
  • Theoriecursus Lawine 1 gevolgd bij het Snow Safety Center vóór aanvang van de Snow Safety module
  • Minimaal 18 jaar oud op de dag van het examen
  • Eventuele vrijstellingen / uitzonderingen worden vooraf individueel besproken
  • Voor deelname aan de sneeuwweek dien je over een goede lichamelijke conditie te beschikken, i.v.m. het skiën op grote hoogte
  • Het dragen van een helm is tijdens de praktijkdagen verplicht
  • Het bij je dragen van een up-to-date 3-eenheid (pieper, schep, sonde) én rugtas met lawine airbag is verplicht

Het is belangrijk om voldoende ervaring in het off-piste terrein te hebben opgedaan. Het uitgangspunt is dat je stabiel en gecontroleerd door het terrein kunt skiën, waarbij je aandacht hebt voor het begeleiden van een groep, het bepalen van de route, het zoeken naar verzamelplaatsen, etc.

Inhoud opleiding

In totaal bestaat de Snow Safety module uit:

  • Lawine 1 cursus: 2 dagen in Nederland (zelfstandig voor aanmelden bij het Snow Safety Center)
  • Pro-dag: 1 cursusdag in Nederland
  • 6 Cursusdagen in Zwitserland

Examen

Het examen bestaat uit meerdere onderdelen die afzonderlijk van elkaar voldoende beoordeeld moeten worden voor het behalen van het certificaat Snow Safety module.

Theorie
Voor het theorie-examen wordt de theorie die in Nederland en in de bergen behandeld is, getoetst. Je kunt hier tijdens de cursusdagen altijd vragen over stellen aan de gids.

Gidsen
Het onderdeel gidsen wordt beoordeeld gedurende de praktijkweek. Hier doe je geen los examen voor, er is sprake van een cursusbeoordeling. Bij het onderdeel gidsen worden alle facetten beoordeeld die voor een leraar die off-piste gaat met klanten van belang zijn.

Pieper zoeken
Er wordt een praktijkexamen pieper zoeken gedaan. Je wordt hier getoetst op (een deel van) het redden van een lawineslachtoffer. In een afgemeten veld ga je met je lawine-uitrusting op zoek naar twee ‘slachtoffers’. De tijd die je erover doet is bepalend voor het wel of niet behalen van dit onderdeel.

Indien je aan alle gestelde eisen hebt voldaan ontvang je het certificaat Snow Safety-module.