Verbeter je techniek


Ben jij een ervaren skiër of snowboarder die gemakkelijk een rode piste af komt, maar zich afvraagt of de techniek wel echt goed is? Dan zijn technieklessen een mooie volgende stap om jouw vaardigheden te verbeteren. Tijdens de lessen werk je samen met een hoogopgeleide ski- of snowboardleraar intensief aan je techniek, waarbij er veel aandacht is voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Online aan je techniek werken

Wil je meteen aan de slag? Op ons YouTube-kanaal en via de site met de Wintersport Academy, vind je een verzameling techniekvideo’s. Handig, voor zowel de beginnende als de (ver)gevorderde skiër. Leer bijvoorbeeld gemakkelijker te skiën, ontdekt hoe je meer grip op de piste kunt krijgen of bekijk wat de meestgemaakte skifouten zijn. Zo kun je overal, wanneer jij wilt, werken aan je techniek en zodoende je kennis verbreden.

In Nederland aan je techniek werken

Om aan je ski- of snowboardtechniek te werken, is het niet per se nodig om naar de Alpen af te reizen. In Nederland zijn er diverse mogelijkheden om technieklessen te volgen. Dit kan bij een skihal, indoorrolbaan of bij een borstelbaan. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van verschillende factoren. Misschien is er een rolbaan bij jou om de hoek en bepaalt de korte reistijd jouw keuze. Of gaat jouw voorkeur absoluut uit naar sneeuw in plaats van borstelmatten als ondergrond. Of sport je gewoon veel liever buiten dan binnen. Om je op weg te helpen, zetten we een aantal plus- en minpunten van de verschillende hallen en banen voor je op een rij. Gelijk aan de slag? Vind een organisatie bij jou in de buurt.

Indoor skihallen

Skiën op de pistes van een indoor skihal komt het dichtst in de buurt van het skiën in de echte sneeuw. Allereerste natuurlijk dankzij de aanwezige kunstsneeuw in de hal. Daarnaast heb je voorwaartse snelheid, omdat je – net als in de bergen – van boven naar beneden skiet. Juist de combinatie van deze twee factoren zorgt ervoor dat je slalompalen kunt steken. Mits er natuurlijk toestemming is vanuit de skihal. Ook is de indoor skihal aantrekkelijk voor het trainen van freestyle skills, aangezien er met de kunstsneeuw schansen en kikkers kunnen worden gebouwd. De langste baan in Nederland is bijna 400 meter. Vergeleken met afdalingen in de echte sneeuw is die afstand vrij beperkt. Voor je snelheid hebt kunnen maken, ben je eigenlijk alweer beneden.

Pluspunten:

 • Kunstsneeuw, vergelijkbaar met echte sneeuw.
 • Echte wintersportsfeer.
 • Uitgebreide trainingsmogelijkheden; slalom, buckels, funpark.

Minpunten:

 • In de hal is het koud, gemiddeld zo’n -5°C
 • Korte en smalle afdalingen.
 • De entree is vrij prijzig.

Borstelbanen

Een borstelbaan wordt vaak gebouwd op een oude vuilnisbelt. In ieder geval op een plek waar een hellingshoek te vinden is. Over het algemeen liggen er plastic matten op de helling, matten die vochtig gehouden worden door sproeiers. Zo blijf je als skiër glijden. De matten kunnen glad aanvoelen, alsof je op een hele harde, bijna ijzige piste staat. Op de borstelbaan is het mogelijk om bijna alle verschillende wintersportdisciplines te trainen. Veel banen hebben dan ook speciale slalompalen, een funpark en/of een buckelspoor. De pistes op de borstelbaan zijn over het algemeen korter dan de pistes in de indoor skihallen. Dat betekent in de praktijk dat je na tien korte bochten alweer beneden staat. Een groot voordeel van skiën op een borstelbaan is dat je, net als in de Alpen, actief bezig bent in de buitenlucht.

Pluspunten:

 • Je bent buiten.
 • Uitgebreide trainingsmogelijkheden; slalom, buckels, funpark.
 • Je hebt voorwaartse snelheid.

Minpunten:

 • Het kan slecht weer zijn.
 • Korte en smalle afdalingen.
 • De matten kunnen glad aanvoelen.

Indoor rolbanen

Als je aan iemand die uit de Alpen komt vertelt dat wij in Nederland op een rolbaan skiën, dan is de kans groot dat je uitgelachen wordt. Je skiet binnen bij een aangename temperatuur, kijkt naar jezelf in een spiegel en skiet constant op dezelfde plek. Toch heeft de rolbaan vele voordelen. Dit omdat je er oneindig op kunt blijven skiën. En zo dus optimaal kunt trainen. Daarbij is er, in verband met de veiligheid, altijd een trainer in de buurt. Omdat er maximaal drie mensen tegelijkertijd de baan op mogen, is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Wanneer je gaat trainen op een rolbaan, houd er dan rekening mee dat je in het begin erg moet wennen. Dit komt vooral omdat je, in tegenstelling tot wat je gewend bent in de echte sneeuw, bijna geen voorwaartse snelheid creëert.

Pluspunten:

 • De mogelijkheid om veel skimeters te maken in een korte tijd.
 • Je ziet jezelf in de spiegel.
 • Trainen bij een aangename temperatuur.

Minpunten:

 • Weinig wintersportsfeer.
 • Geen voorwaartse snelheid.
 • Je kunt op de rolbaan niet zelfstandig aan de slag.

Techniekreizen en dagevenementen

Bij alle skihallen, borstelbanen en rolbanen in Nederland is een skischool te vinden. Vaak wordt er voor elk type skiër en elk niveau een training aangeboden. Heb jij toch het idee dat je in Nederland niks meer kunt leren of wil jij je verder specialiseren in bijvoorbeeld slalom of buckelpiste skiën, dan kun je met Nederlandse organisaties en skischolen mee naar de sneeuw met een zogeheten techniekreis.

Ski Experience

Voor ervaren wintersporters organiseert Ski Experience diverse techniekreizen – ofwel ‘experiences’. Een beproefde methode van de wintersportorganisatie is het trainen met een oortje. Deelnemers krijgen via een oortje tips van je trainer binnen, terwijl ze een afdaling aan het skiën zijn. Als resultaat van deze effectieve manier van trainen, maken deelnemers tijdens de techniekreis echt progressie.

Skitraining.nl

Naast training in de Nederlandse skihallen, organiseert Skitraining.nl ook op de gletsjer van Kaprun en het nabijgelegen skigebied Zell am See verschillende techniekreizen. Bijvoorbeeld een familiereis in het voorseizoen, waarbij elk lid van het gezin aan zijn of haar techniek kan werken. Ook worden er door het jaar heen verschillende Camps georganiseerd die gericht zijn op een bepaalde discipline. Skitraining.nl is gespecialiseerd in het geven van buckeltrainingen, maar ook voor slalom en terreinskiën ben je er aan het juiste adres.

TIP: Leden van de Nederlandse Ski Vereniging ontvangen bij Ski Experience en Skitraining.nl maar liefst €50 korting op de reis én 10% korting op dagactiviteiten in Nederland. Vermeld bij de inschrijving je lidmaatschapsnummer en de korting wordt automatisch verrekend. Ontdek alle ledenvoordelen.

Epique

‘Learning by doing’ is het motto van Epique, want bij Epique houden ze óók niet van stilstaan. Geen klasje maar veel doen, variatie en differentiatie en op die manier vooruitgang boeken. Epique geeft je de garantie dat je, na het volgen van onze trainingen, stabieler, met meer controle en veiliger zal afdalen op de piste, in buckels en in het terrein. Epique organiseert techniektrainingen op de piste, buckels en in het off-piste terrein.

Snowleaders

Snowleaders biedt Improvement Camps aan in Oostenrijk en Canada voor verschillende niveaus. Bij beide bestemmingen staan er hoogopgeleide (minimaal Landes 2) skileraren voor de groep. Ook als je dus al goed kunt skiën, kun je veel leren. Tijdens de trainingen wordt er aandacht besteed aan de ontwikkeling van de verschillende technieken zoals korte bochten, buckels en off-piste.

Snowsports Academy

Bij de reizen van Snowsports Academy kies je er bewust voor om je techniek te verbeteren binnen een bepaalde discipline. Of het nu gaat om freeriden, slalomskiën of buckelen, voor elk specialisme staat een ervaren trainer klaar. De deelnemers van deze groepen zijn vaak ambitieuze skiërs die door willen stromen naar bijvoorbeeld de opleidingen Landes 1, Landes 2 of de Alpinkurs.

Skicentrum Heemskerk

Deze skischool neemt zijn skiërs en snowboarders graag mee de bergen in. Zo kan de techniek die je op de rolbaan hebt geleerd, worden omgezet naar de sneeuw. De techniekreizen van Skicentrum Heemskerk, zoals het Experts Camp of de Off-piste Training, zijn naast hele leerzame weken ook erg gezellige weken. Denk bijvoorbeeld aan de jaarlijks terugkerende Dolomieten-reis Relax & Ski en het Ladies Weekend.