De Winterschool

Op deze pagina kun je vanalles leren over de wintersport. Wat zijn de pisteregels? En hoe is wintersport ontstaan? En je kunt leren over het materiaal voor wintersport.

Pisteregels

De pisteregels zijn belangrijk voor iedere wintersporter om te weten. Zonder deze regels zouden er veel ongelukken gebeuren op de piste. Om de ongelukken te voorkomen is het belangrijk dat jij de regels kent. De regels zijn opgesteld door de FIS (Fédération Internationale de Ski), dat is de internationale ski federatie. Hierdoor gelden de pisteregels overal ter wereld.
Kijk bij de pisteregels voor alle 10 regels op een rij, of kijk de video hieronder!

Wat betekenen de paaltjes aan de zijkant van de piste?

Pistepaaltjes helpen je om de weg te vinden in het skigebied. Pistepaaltjes vind je aan zowel de rechter- als aan de linkerkant van de piste. Zorg er altijd voor dat je tussen de paaltjes skiet, anders ski je off-piste. De pistepaaltjes en de bordjes hebben de kleur groen, blauw, rood of zwart. Die kleur geeft aan hoe moeilijk dat de piste is.
Wil jij graag meer weten over de paaltjes aan de zijkant van de piste? Lees dan hier verder of kijk de video hieronder!

Geschiedenis van de wintersport

Hoe is wintersport ontstaan?

De eerste tekenen van wintersport gaan heel ver terug. In Scandinavië is een afbeelding gevonden van tussen de 6.000 en 7.000 jaar oud waarop mensen op ski’s te zien zijn. Skiën werd toen nog puur gedaan door de bergbewoners om zich te verplaatsen en in hun dagelijkse behoeften te kunnen voorzien. De oudste ski die ooit is gevonden is meer dan 5.000 jaar oud en ligt in het Ski Museum in Oslo. In die tijd werd vaak gebruik gemaakt van een lange glijski en een korte afzetski. Met één lange stok zetten de skiërs zich af en bleven ze in balans. In de 19e eeuw werd het skiën steeds meer ontwikkeld. In de Noorse provincie Telemark werd de eerste ‘binding’ gemaakt, een gevlochten koord dat ervoor zorgde dat de voet niet alleen aan de voorkant, maar ook aan de achterkant aan de ski bevestigd werd. Ook werden hier nieuwe technieken uitgevonden om te sturen en te remmen waardoor het skiën ineens een dynamische sport werd. Ben je benieuwd naar de volledige geschiedenis? Lees dan hier verder!

Materiaal

In de geschiedenis van de wintersport heb je al kunnen zien dat de ski’s en snowboards veel veranderd zijn over de jaren. Tegenwoordig heb je veel verschillende ski’s en snowboards. Wil jij meer weten over de verschillen? Kijk dan bij wintersport materiaal voor meer informatie! Hier kun je alle informatie vinden over het materiaal van iedere wintersport, dus ook voor langlaufen.