Opleiding instructeur

De opleiding ski-instructeur niveau 2 is de start van je carrière als skileraar! Deze opleiding is relatief kort en betaalbaar, zodat je eerst kunt kijken of lesgeven iets voor je is. 

Als ski-instructeur niveau 2 ben je in staat om beginnende skiërs les te geven. Dit zal meestal bij Nederlandse skischolen zijn voor het begeleiden van introductielessen, groepsuitjes en kinderfeestjes. Er zijn ook mogelijkheden om met Nederlandse reisorganisaties mee te gaan naar het buitenland. Het gaat dan vaak om het begeleiden van jongerenreizen bij hun eerste wintersportervaring. Dit is dan onder leiding van een hoger gediplomeerd instructeur.

Deelnamevoorwaarden
 • goede eigen vaardigheid (minimaal sportief een rode piste kunnen afdalen)
 • minimaal 16 jaar oud zijn op de dag van het examen
 • ervaring met lesgeven is niet nodig
Inhoud opleiding

Tijdens de opleiding ski-instructeur niveau 2 zal je theorie en praktijklessen volgen. De theorie die wordt behandeld bevat de volgende onderwerpen:

 • Visie op lesgeven
 • Presenteren
 • Methodiek / didactiek
 • Organisatie van je les
 • Begeleiding van cursisten
 • Materiaalkunde
 • Bewegingsleer + videoanalyse
 • Lesgeven aan kinderen
 • Veiligheid & eerste hulp
 • Wintersportorganisaties in Nederland

In de praktijklessen wordt er veel aan eigen vaardigheid gewerkt, waarbij ook videoanalyse wordt gebruikt. Verder wordt het geven van een beginnersles uitgebreid geoefend. Je komt al snel zelf voor de groep te staan. Hierdoor neem je de methodiek sneller in je op en krijg je direct feedback op je didactische en organisatorische vaardigheden.

Data

De opleiding ski-instructeur niveau 2 wordt door verschillende organisaties in Nederland georganiseerd. Je kan de opleiding via een skischool, reisorganisatie of opleidingsinstituut volgen. In totaal bestaat de opleiding ski-instructeur niveau 2 uit +- 28 uur opleiding inclusief examens welke op verschillende manieren gevolgd kan worden.

Herexamens
Heb jij je examen(s) niet in één keer gehaald, meld je dan aan voor de herexamens door een mail te sturen naar: opleidingen@nederlandseskivereniging.nl met daarin de volgende gegevens:

– Naam en contactgegevens
– Voor welke opleiding je herexamen wilt doen
– Voor welke onderdelen je herexamen wilt doen

De kosten voor de herexamens bedragen €75 (inclusief baantoegang) en worden achteraf gefactureerd.

Aanbieders

Voor meer informatie en/of inschrijven kan je terecht op de websites van de verschillende aanbieders.

 • Den Haag, De Uithof (€ 389,-)
  4 dagen (09:00 – 17:00 uur) verspreidt over meerdere weekenden (incl. examens)
  2 optionele trainingsavonden + gratis maandkaart
  Website de Uithof
 • Oostenrijk, Huski Reizen (€ 489,-)
  1 middag theorie in Nederland + 3 dagen (08:00 – 22:00 uur) in Oostenrijk
  (inclusief examens, vervoer & verblijf)
  Website Huski Reizen
 • Alpine Sports (€ 389,-)
  Ski-instructeur niveau 2
  4 trainingen van 3 uur
  Website Alpine Sports
 • SkiCentrum Hoofddorp (€ 389,-)
  Ski-instructeur niveau 2
  Website SkiCentrum Hoofddorp

Nadat je de opleiding ski-instructeur niveau 2 hebt afgerond, kun je direct met de ski-instructeur niveau 3 opleiding verder. Je weet inmiddels hoe het is om een beginner te laten kennismaken met skiën. Nu gaan we een stap verder op het gebied van lesgeven, maar ga je ook nog veel beter leren skiën.

Tijdens de ski-instructeur niveau 3 opleiding leer je lesgeven aan (licht) gevorderde wintersporters. Je leert hoe je groepen moet lesgeven als ze een week op vakantie zijn in de Alpen. Diezelfde groep skiërs zal zich in Nederland ook willen voorbereiden op zijn of haar wintersportvakantie. Vaak wordt er dan gebruik gemaakt van een sneeuwbaan, borstelbaan of rolbaan. Vooral de Nederlandse situatie maakt deze opleiding zo interessant.

Licht gevorderde skiërs die in Nederland les nemen, willen in een korte tijd zo veel mogelijk leren. Het is dus belangrijk dat jij als leraar precies weet hoe je het beste leerresultaat kunt creëren. Inhoudelijk is het vaak moeilijker om (licht) gevorderden les te geven in Nederland dan in de bergen. Daar kun je immers lange stukken afdalen, zonder veel informatie te hoeven geven. In Nederland verwacht een leerling veel meer inhoudelijke kennis van zijn of haar skileraar.

Om deze reden ga je dus voorafgaand aan de sneeuwweek in Oostenrijk kennismaken met de borstelbaan en rolbaan. In Oostenrijk ga je veel ski kilometers maken, maar ook leren lesgeven in de bergen en daar komt nog meer bij kijken dan je denkt.

Heb je er wel eens aan gedacht hoe het kan zijn als het -15 graden is, de wind aantrekt en de wolken het zicht belemmeren, terwijl je een groep leerlingen bij je hebt? Goed, vlot en veilig organiseren is nog een hele kunst. Daarnaast leer je lessen opbouwen op basis van verschillende thema’s en krijg je informatie over sneeuw & lawinekunde. Natuurlijk is er ook voldoende tijd om aan je eigen vaardigheid te werken, een skileraar moet wel het juiste voorbeeld kunnen geven!

Deelnamevoorwaarden

Om deel te nemen aan de opleiding ski-instructeur niveau 3 moet je in het bezit zijn van het diploma ski-instructeur niveau 2 of een gelijkwaardig certificaat. Je kunt direct na het behalen van je ski-instructeur niveau 2 diploma starten met deze opleiding. Ervaring op een borstelbaan of indoor- rolbaan is niet noodzakelijk.

Inhoud opleiding

In totaal bestaat de opleiding ski-instructeur niveau 3 uit 80 uur opleiding inclusief examens. Deze tijd wordt verdeeld over:

 • 1 cursusdag in Nederland (introductie borstelbaan)
 • 1 cursusdag in Nederland (introductie indoor-rolbaan)
 • 7 cursusdagen in Oostenrijk (8 overnachtingen)
 • 1 examendag lesgeven op een sneeuwbaan in Nederland

Naast de cursusdagen moet je nog minimaal 10 uur stage lopen bij een skischool. Dit mag op iedere ondergrond zijn.

De opleiding ski-instructeur niveau 3 bevat ongeveer 25 uur theorie en 55 uur praktijk. Tijdens de theorie is er sprake van veel interactie en we koppelen de theorie steeds aan de praktijk. De theorie die wordt behandeld bevat de volgende onderwerpen:

 • Algemene informatie over de opleiding
 • Materiaal onderhouden
 • Sneeuw & lawinekunde
 • EHBSO
 • Visie op lesgeven
 • Presenteren
 • Methodiek / didactiek
 • Organisatie van je les
 • Begeleiding van cursisten
 • Materiaalkunde
 • Bewegingsleer + videoanalyse
 • Lesgeven aan kinderen
 • Veiligheid & eerste hulp
 • Wintersportorganisaties in Nederland
Kosten

De opleiding ski-instructeur niveau 3 kost € 1249,-.

Inclusief: 10 dagen opleiding incl. examens, 8 overnachtingen o.b.v. half pension, toegang tot de piste + liftpas in Oostenrijk, theoriemateriaal ski-instructeur niveau 3 en koffie/thee tijdens theorie in Nederland
Exclusief: vervoer, lunch/tussendoortjes, skimaterialen, evt. herexamen (€ 75,-)

Data

Ski-instructeur niveau 3 voorjaar 2018

Cursusdag 1: zaterdag 10 februari 2018 (09:00 – 17:00 uur), Ski & Skate centrum Bergschenhoek (borstelbaan)
Cursusdag 2: zaterdag 10 maart 2018 (09:00 – 17:00 uur), S2X Boskoop

Sneeuwweek: 24 maart 2018 (19:00 uur) –  1 april 2018 (08:00 uur), Altaussee, Oostenrijk.

Examen lesgeven: zaterdag 21 april 2018 (09:00 – 17:00), Snowworld Zoetermeer

Inschrijven kan tot uiterlijk 4 februari 2018.

Herexamens
Heb jij je examen(s) niet in één keer gehaald, meld je dan aan voor de herexamens door een mail te sturen naar: opleidingen@nederlandseskivereniging.nl met daarin de volgende gegevens:

– Naam en contactgegevens
– Voor welke opleiding je herexamen wilt doen
– Voor welke onderdelen je herexamen wilt doen

De kosten voor de herexamens bedragen €75 (inclusief baantoegang) en worden achteraf gefactureerd.

Heb je vragen over deze opleiding of wil je meer informatie ontvangen?

Bovenstaande informatie klinkt interessant dus ik wil mij graag inschrijven voor deze opleiding.

Schrijf je in

Tijdens de ski-instructeur niveau 3 opleiding heb je technisch netjes leren skiën. Je bent in staat om onder redelijke omstandigheden een mooi plaatje voor te doen. Voor skiërs die graag hun niveau willen opschroeven is er de ski-instructeur niveau 4 opleiding!

Deze opleiding draait vooral om het leren omgaan met variabelen. Natuurlijk zullen we in het begin nog stilstaan bij de basics, maar die gaan we gebruiken om onder moeilijkere (lees: leukere) omstandigheden te presteren. Steilere pistes, hogere snelheid, nieuwe technieken, functioneel bewegen, actie/reactie, piste, off-piste, buckels en race. Zomaar een greep uit de verschillende onderwerpen die je tijdens de opleiding tegenkomt.

Je zult op al deze onderdelen zelf stukken beter worden en leert ook hoe je dit in je eigen lessen kunt gebruiken. Met de opleiding ski-instructeur niveau 4 op zak, ben je een echte meerwaarde voor een skischool en kun je vaker aan de slag met de gevorderde lessen en het begeleiden/trainen van A-leraren.

Deelnamevoorwaarden

Om deel te nemen aan de opleiding ski-instructeur niveau 4 moet je in het bezit zijn van het diploma ski-instructeur niveau 3 of een gelijkwaardig certificaat. Je dient te starten met het behalen van het certificaat ski-instructeur niveau 4-1, voordat je met de Snow Safety Module of ski-instructeur niveau 4-2 verder kunt.  De stap van ski-instructeur niveau 3 naar ski-instructeur niveau 4 is best groot. We gaan harder skiën, verschillende disciplines behandelen en dus grenzen verleggen. Zorg er voor dat je getraind hebt voor aanvang van de opleiding. Je kan je in Nederland al voorbereiden op de indoorbanen, maar echte meters maak je natuurlijk in de bergen.

INHOUD OPLEIDING

In totaal bestaat de opleiding Ski instructeur niveau 4 uit:

 • Certificaat ski-instructeur niveau 4-1
 • Certificaat ski-instructeur niveau 4-2
 • Certificaat Snow Safety Module

Voor informatie over de Snow Safety Module klik je
hier.

Ski-instructeur niveau 4-1
De verhouding tussen lesgeven en trainen van eigen vaardigheid is ongeveer hetzelfde als bij de opleiding ski-instructeur niveau 3. Nu gaan we echter (ver) gevorderde lessen aan elkaar geven, dus er wordt veel geskied op je eigen niveau!
In de opleiding ski-instructeur niveau 4-1 leer je vooral je schoolse technieken te perfectioneren en van daaruit ga je starten met dynamisch skiën. Je leert beter om te gaan met externe krachten en deze ook in je voordeel te gebruiken. Het tempo gaat steeds verder omhoog en de omstandigheden worden moeilijker. Er zal een begin gemaakt worden met het leren lesgeven aan gevorderde skiërs. Er zal lesgegeven worden in het skiën van buckels en hoe je je technieken aan kunt passen als je off-piste gaat. Je doet nog geen lesgeef examen.

 • 1 cursusdag in Nederland
 • 7 cursusdagen in Oostenrijk

Ski instructeur niveau 4-2
De opleiding ski-instructeur niveau 4-2 draait om het toepassen van alle technieken die je tot dan hebt geleerd. Je gaat in deze opleiding nog veel trainen op je eigen vaardigheid en doet examens in o.a. dynamische technieken, reuzenslalom, buckels en off-piste skiën. Het lesgeef examen vindt ook plaats in de opleiding ski-instructeur niveau 4-2.

 • 9 cursusdagen in Oostenrijk
Kosten

De opleiding ski-instructeur niveau 4-1 kost: € 1049,-
Inclusief: 8 dagen opleiding incl. examens, 8 overnachtingen o.b.v. half pension, liftpas.
Exclusief: vervoer, lunch/tussendoortjes, skimaterialen, evt. herexamen (€ 150,-), evt. huur 3 eenheid (€ 45,- per week)

De opleiding ski-instructeur niveau 4-2 kost: € 1349,-
Inclusief: 9 dagen opleiding incl. examens, 9 overnachtingen o.b.v. half pension, liftpas.
Exclusief: vervoer, lunch/tussendoortjes, skimaterialen, evt. herexamen (€ 150,-), evt. huur 3 eenheid (€ 45,- per week)

Data

Ski-instructeur niveau 4-1
Cursusdag 1: zaterdag 10 maart 2018 (10:00 – 16:00 uur), Snowworld Zoetermeer
Sneeuwweek: 7 april 2018 (19:00 uur) – 14 april 2018 (08:00 uur), Niedernsill, Oostenrijk (skigebied Kitzsteinhorn)

Ski-instructeur niveau 4-2
Sneeuwweek: 6 april 2018 (19:00 uur) – 14 april 2018 (08:00 uur), Niedernsill, Oostenrijk (skigebied Kitzsteinhorn)

Inschrijven kan tot uiterlijk 16 februari 2018.

Heb je vragen over deze opleiding of wil je meer informatie ontvangen?

Bovenstaande informatie klinkt interessant dus ik wil mij graag inschrijven voor deze opleiding.

Schrijf je in

De opleiding snowboardinstructeur niveau 2 is de start van je carrière als snowboardleraar! Deze opleiding is relatief kort en betaalbaar, zodat je eerst kunt kijken of lesgeven iets voor je is. 

Als snowboardinstructeur niveau 2 ben je in staat om beginnende snowboarders les te geven. Dit zal meestal bij Nederlandse snowboardscholen zijn voor het begeleiden van introductielessen, groepsuitjes en kinderfeestjes. Er zijn ook mogelijkheden om met Nederlandse reisorganisaties mee te gaan naar het buitenland. Het gaat dan vaak om het begeleiden van jongerenreizen bij hun eerste wintersportervaring. Dit is dan onder leiding van een hoger gediplomeerd instructeur.

Deelnamevoorwaarden
 • goede eigen vaardigheid (minimaal sportief een rode piste kunnen afdalen)
 • minimaal 16 jaar oud zijn op de dag van het examen
 • ervaring met lesgeven is niet nodig
Inhoud opleiding
Tijdens de opleiding snowboardinstructeur niveau 2 zal je theorie en praktijklessen volgen. De theorie die wordt behandeld bevat de volgende onderwerpen:
 • Visie op lesgeven
 • Presenteren
 • Methodiek / didactiek
 • Organisatie van je les
 • Begeleiding van cursisten
 • Materiaalkunde
 • Bewegingsleer + videoanalyse
 • Lesgeven aan kinderen
 • Veiligheid & eerste hulp
 • Wintersportorganisaties in Nederland

In de praktijklessen wordt er veel aan eigen vaardigheid gewerkt, waarbij ook videoanalyse wordt gebruikt. Verder wordt het geven van een beginnersles uitgebreid geoefend. Je komt al snel zelf voor de groep te staan. Hierdoor neem je de methodiek sneller in je op en krijg je direct feedback op je didactische en organisatorische vaardigheden.

Data
De opleiding snowboardinstructeur niveau 2 wordt door verschillende organisaties in Nederland georganiseerd. Je kan de opleiding via een snowboardschool, reisorganisatie of opleidingsinstituut volgen. In totaal bestaat de opleiding snowboardinstructeur niveau 2 uit +- 28 uur opleiding inclusief examens welke op verschillende manieren gevolgd kan worden.

Voor meer informatie en/of inschrijven kan je terecht op de websites van de verschillende aanbieders.

Herexamens
Heb jij je examen(s) niet in één keer gehaald, meld je dan aan voor de herexamens door een mail te sturen naar: opleidingen@nederlandseskivereniging.nl met daarin de volgende gegevens:

– Naam en contactgegevens
– Voor welke opleiding je herexamen wilt doen
– Voor welke onderdelen je herexamen wilt doen

De kosten voor de herexamens bedragen €75 (inclusief baantoegang) en worden achteraf gefactureerd.

Aanbieders

Voor meer informatie en/of inschrijven kan je terecht op de websites van de verschillende aanbieders.

 • Den Haag, De Uithof (€ 389,-)
  4 dagen (09:00 – 17:00 uur) verspreidt over meerdere weekenden (incl. examens)
  2 optionele trainingsavonden + gratis maandkaart
  Website de Uithof
 • Oostenrijk, Huski Reizen (€ 489,-)
  1 middag theorie in Nederland + 3 dagen (08:00 – 22:00 uur) in Oostenrijk
  (inclusief examens, vervoer & verblijf)
  Website Huski Reizen
 • Alpine Sports (€ 389,-)
  Ski-instructeur niveau 2
  4 trainingen van 3 uur
  Website Alpine Sports
 • SkiCentrum Hoofddorp (€ 389,-)
  Ski-instructeur niveau 2
  Website SkiCentrum Hoofddorp

Nadat je de opleiding snowboardinstructeur niveau 2 hebt afgerond, kun je direct met de snowboardinstructeur niveau 3 opleiding verder. Je weet inmiddels hoe het is om een beginner te laten kennismaken met snowboarden. Nu gaan we een stap verder op het gebied van lesgeven, maar ga je ook nog veel beter leren snowboarden.

Tijdens de snowboardinstructeur niveau 3 opleiding leer je lesgeven aan (licht) gevorderde wintersporters. Je leert hoe je groepen moet lesgeven als ze een week op vakantie zijn in de Alpen. Diezelfde groep snowboarders zal zich in Nederland ook willen voorbereiden op zijn of haar wintersportvakantie. Vaak wordt er dan gebruik gemaakt van een sneeuwbaan, borstelbaan of rolbaan. Vooral de Nederlandse situatie maakt deze opleiding zo interessant.

Licht gevorderde snowboarders die in Nederland les nemen, willen in een korte tijd zo veel mogelijk leren. Het is dus belangrijk dat jij als leraar precies weet hoe je het beste leerresultaat kunt creëren. Inhoudelijk is het vaak moeilijker om (licht) gevorderden les te geven in Nederland dan in de bergen. Daar kun je immers lange stukken afdalen, zonder veel informatie te hoeven geven. In Nederland verwacht een leerling veel meer inhoudelijke kennis van zijn of haar snowboardleraar.

Om deze reden ga je dus voorafgaand aan de sneeuwweek in Oostenrijk kennismaken met de borstelbaan en rolbaan. In Oostenrijk ga je veel snowboardkilometers maken, maar ook leren lesgeven in de bergen en daar komt nog meer bij kijken dan je denkt.

Heb je er wel eens aan gedacht hoe het kan zijn als het -15 graden is, de wind aantrekt en de wolken het zicht belemmeren, terwijl je een groep leerlingen bij je hebt? Goed, vlot en veilig organiseren is nog een hele kunst. Daarnaast leer je lessen opbouwen op basis van verschillende thema’s en krijg je informatie over sneeuw & lawinekunde. Natuurlijk is er ook voldoende tijd om aan je eigen vaardigheid te werken, een snowboardleraar moet wel het juiste voorbeeld kunnen geven!

Deelnamevoorwaarden

Om deel te nemen aan de opleiding snowboardinstructeur niveau 3 moet je in het bezit zijn van het diploma snowboardinstructeur niveau 2 of een gelijkwaardig certificaat. Je kunt direct na het behalen van je snowboardinstructeur niveau 2 diploma starten met deze opleiding. Ervaring op een borstelbaan of indoor- rolbaan is niet noodzakelijk.

Inhoud opleiding

In totaal bestaat de opleiding snowboardinstructeur niveau 3 uit 80 uur opleiding inclusief examens. Deze tijd wordt verdeeld over:

 • 1 cursusdag in Nederland (introductie borstelbaan)
 • 1 cursusdag in Nederland (introductie indoor-rolbaan)
 • 7 cursusdagen in Oostenrijk (8 overnachtingen)
 • 1 examendag lesgeven op een sneeuwbaan in Nederland

Naast de cursusdagen moet je nog minimaal 10 uur stage lopen bij een snowboardschool. Dit mag op iedere ondergrond zijn.

De opleiding snowboardinstructeur niveau 3 bevat ongeveer 25 uur theorie en 55 uur praktijk. Tijdens de theorie is er sprake van veel interactie en we koppelen de theorie steeds aan de praktijk. De theorie die wordt behandeld bevat de volgende onderwerpen:

 • Algemene informatie over de opleiding
 • Materiaal onderhouden
 • Sneeuw & lawinekunde
 • EHBSO
 • Visie op lesgeven
 • Presenteren
 • Methodiek / didactiek
 • Organisatie van je les
 • Begeleiding van cursisten
 • Materiaalkunde
 • Bewegingsleer + videoanalyse
 • Lesgeven aan kinderen
 • Veiligheid & eerste hulp
 • Wintersportorganisaties in Nederland
Kosten

De opleiding snowboardinstructeur niveau 3 kost € 1249,-.

Inclusief: 10 dagen opleiding incl. examens, 8 overnachtingen o.b.v. half pension, toegang tot de piste + liftpas in Oostenrijk, theoriemateriaal snowboardinstructeur niveau 3 en koffie/thee tijdens theorie in Nederland
Exclusief: vervoer, lunch/tussendoortjes, snowboardmaterialen, evt. herexamen (€ 75,-)

Data

Snowboardinstructeur niveau 3 voorjaar 2018

Cursusdag 1: zaterdag 10 februari 2018 (09:00 – 17:00 uur), Ski & Skate centrum Bergschenhoek (borstelbaan)

Cursusdag 2: zondag 11 maart 2018 (09:00 – 17:00 uur), S2X Boskoop

Sneeuwweek: 24 maart 2018 (19:00 uur) –  1 april 2018 (08:00 uur), Altaussee, Oostenrijk.

Examen lesgeven: zaterdag 21 april 2018 (09:00 – 17:00), Snowworld Zoetermeer

Inschrijven kan tot uiterlijk 4 februari 2018.

Herexamens
Heb jij je examen(s) niet in één keer gehaald, meld je dan aan voor de herexamens door een mail te sturen naar: opleidingen@nederlandseskivereniging.nl met daarin de volgende gegevens:

– Naam en contactgegevens
– Voor welke opleiding je herexamen wilt doen
– Voor welke onderdelen je herexamen wilt doen

De kosten voor de herexamens bedragen €75 (inclusief baantoegang) en worden achteraf gefactureerd.

Heb je vragen over deze opleiding of wil je meer informatie ontvangen?

Bovenstaande informatie klinkt interessant dus ik wil mij graag inschrijven voor deze opleiding.

Schrijf je in

Tijdens de snowboardinstructeur niveau 3 opleiding heb je technisch netjes leren snowboarden. Je bent in staat om onder redelijke omstandigheden een mooi plaatje voor te doen. Voor snowboarders die graag hun niveau willen opschroeven is er de snowboardinstructeur niveau 4 opleiding!

Deze opleiding draait vooral om het leren omgaan met variabelen. Natuurlijk zullen we in het begin nog kort stilstaan bij de basics, maar die gaan we snel gebruiken om onder moeilijkere (lees: leukere) omstandigheden te presteren. Steilere pistes, hogere snelheid, nieuwe technieken, functioneel bewegen, actie/reactie, piste, off-piste, freestyle en race. Zomaar een greep uit de verschillende onderwerpen die je tijdens de opleiding tegenkomt.

Je zult op al deze onderdelen zelf stukken beter worden en leert ook hoe je dit in je eigen lessen kunt gebruiken. Met de opleiding snowboardinstructeur niveau 4 op zak, ben je een echte meerwaarde voor een skischool en kun je vaker aan de slag met de gevorderde lessen en het begeleiden/trainen van snowboardinstructeurs niveau 3.

[/expand] Deelnamevoorwaarden

Om deel te nemen aan de opleiding snowboardinstructeur niveau 4 moet je in het bezit zijn van het diploma snowboardinstructeur niveau 3 of een gelijkwaardig certificaat. Je dient te starten met het behalen van het certificaat snowboardinstructeur niveau 4, voordat je met de Snow Safety Module verder kunt.

De stap van snowboardinstructeur niveau 3 naar snowboardinstructeur niveau 4 is best groot. We gaan harder snowboarden, verschillende disciplines behandelen en dus grenzen verleggen. Zorg er voor dat je getraind hebt voor aanvang van de opleiding. Je kunt je in Nederland al voorbereiden door bijvoorbeeld wat slalom trainingen te volgen of het funpark in te gaan. Echte meters maak je natuurlijk in de bergen.

Inhoud opleiding

In totaal bestaat de opleiding snowboardinstructeur niveau 4 uit:

 • Certificaat snowboardinstructeur niveau 4
 • Certificaat Snow Safety Module

Voor informatie over de Snow Safety Module klik je hier.

Het certificaat snowboardinstructeur niveau 4 bestaat uit:

 • 8 cursusdagen in Oostenrijk (9 overnachtingen)

Examens
Het examen bestaat uit 4 onderdelen welke afzonderlijk van elkaar voldoende beoordeeld moeten worden voor het behalen van het certificaat snowboardinstructeur niveau 4.

 • Eigen vaardigheid
  – Dynamische snowboardtechnieken (lang gesneden, kort gestuurd, buig/strek draaien)
  – Freestyle (flattricks, big air, box)
  – Reuzenslalom op tijd
  – Terrein afdaling (off-piste)
 • Lesgeven (30 minuten aan medecursisten)
 • Theorie (open en meerkeuze)
 • Portfolio

De examens voor eigen vaardigheid, lesgeven en theorie worden tijdens de sneeuwweek afgenomen. Het portfolio stel je buiten de cursus samen, maar wordt deels gevuld door opdrachten die je tijdens de cursusdagen hebt uitgevoerd.

Kosten

De opleiding voor certificaat snowboardinstructeur niveau 4 kost € 1199,-

Inclusief: 8 dagen opleiding incl. examens, 9 overnachtingen o.b.v. half pension, liftpas
Exclusief: vervoer, lunch/tussendoortjes, snowboardmaterialen, evt. herexamen (€ 150,-), evt. huur 3 eenheid (€ 45,- per week)

Data

Snowboardinstructeur niveau 4
Sneeuwweek: 24 maart 2018 – 1 april 2018, Altaussee, Oostenrijk

Inschrijven kan tot uiterlijk 16 februari 2018.

Heb je vragen over deze opleiding of wil je meer informatie ontvangen?

Bovenstaande informatie klinkt interessant dus ik wil mij graag inschrijven voor deze opleiding.

Schrijf je in

Na het volgen van de Snow Safety Module ben je bevoegd om met een groepje leerlingen buiten de gezekerde pistes te komen. Je kunt je leerlingen dus op een verantwoorde wijze laten kennismaken met het off-piste skiën!

Hoe beslis jij straks of het verantwoord is? Je zult een lawinebericht en een beslissingsstrategie moeten leren toepassen. Je gaat het terrein leren lezen, routes en verzamelpunten leren bepalen, steilheid leren inschatten. Daarnaast leer je de tekenen in de natuur te herkennen.

Natuurlijk leer je ook hoe je te werk moet gaan in een noodsituatie (lawine), zodat je precies weet hoe je je lawinepieper, schep en sonde moet gebruiken.

De Snow Safety Module is geen kennismakingscursus, maar een zeer complete opleiding welke internationaal hoog aangeschreven staat. De inhoud van de Snow Safety Module wordt verzorgd door het Snow Safety Center en maakt daarbij gebruik van Nederlands sprekende berggidsen.

Voor het behalen van de Snow Safety Module ontvang je een certificaat van de Nederlandse Ski Vereniging. Samen met je reeds behaalde certificaten van de ski- of snowboardleraar B opleiding(en) ontvang je het diploma Skileraar-B of Snowboardleraar-B. Op basis van dit diploma kun je je aanmelden bij Snowpros.nl voor het verkrijgen van de ISIA zegel.

Deelnamevoorwaarden
 • minimaal certificaat Skileraar-B1 of Snowboardleraar-B (of gelijkwaardig certificaat)
 • je dient de theorie ‘Lawine 1’ bij het Snow Safety Center voor aanvang van de Snow Safety Module te hebben gevolgd.
 • minimaal 18 jaar oud zijn op de dag van het examen
 • eventuele vrijstellingen / uitzonderingen worden individueel vooraf besproken
 • voor deelname aan de sneeuwweek dien je over een goede lichamelijke conditie te beschikken, geschikt voor skiën / snowboarden op grote hoogte
 • het dragen van een helm is tijdens de praktijkdagen verplicht
 • het bij je dragen van een up to date 3 eenheid (pieper, schep, sonde) én rugtas met lawine airbag is verplicht

Het is belangrijk om voldoende ervaring in het off-piste terrein te hebben opgedaan. Het uitgangspunt is dat je stabiel en gecontroleerd door het terrein kunt skiën, waarbij je aandacht hebt voor het begeleiden van een groep, het bepalen van de route, het zoeken naar verzamelplaatsen, etc.

Inhoud opleiding

In totaal bestaat de Snow Safety Module uit:

  • 2 cursusdagen in Nederland (Lawine 1 cursus, zelfstandig voor aanmelden bij het Snow Safety Center)
  • 1 cursusdag in Nederland, Pro dag

5,5 cursusdagen in Zwitserland (6 overnachtingen)

Examens
Het examen bestaat uit meerdere onderdelen welke afzonderlijk van elkaar voldoende beoordeeld moeten worden voor het behalen van het certificaat Snow Safety Module.

Theorie
Voor het theorie examen wordt de theorie die in Nederland en in de bergen behandeld is, getoetst. Je kunt hier tijdens de cursusdagen altijd vragen over stellen aan de gids.

Gidsen
Het onderdeel gidsen wordt beoordeeld gedurende de praktijkweek. Hier doe je geen los examen voor, want er is sprake van een cursusbeoordeling. Bij het onderdeel gidsen worden alle facetten beoordeeld die voor een leraar die off-piste wil gaan met klanten van belang zijn.

Pieperzoeken
Er wordt een praktijk examen pieper zoeken gedaan. Je wordt hier getoetst op (een deel van) het redden van een lawineslachtoffer. In een afgemeten veld ga je met je lawine uitrusting op zoek naar twee ‘slachtoffers’. De tijd die je erover doet is bepalend voor het wel of niet behalen van dit onderdeel.

Indien je aan alle gestelde eisen hebt voldaan ontvang je het certificaat ‘Snow Safety Module’.

Kosten

De Snow Safety Module kost: € 949,-

Inclusief:
1 dag theorie (pro-dag) en 5,5 dagen praktijk incl. examens, 6 overnachtingen o.b.v. half pension, gidskosten, examenkosten.

Exclusief:
theorie Lawine 1 (€ 135,-), liftpas (5 dagen), vervoer, lunch/tussendoortjes, benodigde materialen, evt. herexamen.

Data

Je dient voorafgaand aan de Pro-dag al deelgenomen te hebben aan de theorie ‘Lawine 1” die je rechtstreeks bij het Snow Safety Center kan volgen. Deze 2 cursusdagen in Nederland kunnen op verschillende momenten en plaatsen in het seizoen worden gevolgd bij het Snow Safety Center. De inschrijving en betaling voor theorie Lawine 1 doe je rechtstreeks bij het Snow Safety Center. (www.snowsafety.nl):

 • 13 & 20 januari 2018 – van 10 tot 16.30 uur – Fontys HogeschoolEindhoven Inschrijven
 • 14 & 21 januari 2018 – van 10 tot 16.30 uur – SnowworldZoetermeer Inschrijven
 • Pro-dag: woensdag 14 februari 2018 (10:00 – 16:00 uur), kantoor NSkiV – Utrecht.
 • Sneeuwweek: 10 – 16 maart 2018 Klosters-Serneus (Zwitserland)

Heb je vragen over deze opleiding of wil je meer informatie ontvangen?

Bovenstaande informatie klinkt interessant dus ik wil mij graag inschrijven voor deze opleiding.

Schrijf je in