Off-piste

Bescherming voor in de off-piste

Alles wat buiten de gemarkeerde pistes ligt, noemen we off-piste. Kies je ervoor dit bewaakte gebied te verlaten dan brengt dit logischerwijze risico’s met zich mee. Denk aan lawines, verdwalen of ongelukken doordat het ongeprepareerd terrein is. Maar hoe bescherm je jezelf hier tegen? Een goede reisverzekering is natuurlijk handig maar liever probeer je de risico’s te beperken door goed voorbereid op pad te gaan. Dit geldt voor je kennis, uitrusting en fitheid.

Drie-eenheid voor in de off-piste

Standaard geldt voor toerskiërs en freeriders de ‘plicht’ om een drie-eenheid mee te nemen: lawinepieper, schep en sondeerstok. De internationale commissie van het reddingswezen (een verbond van onder meer redders, fabrikanten en wetenschappers) adviseert tevens om als aanvulling een lawine-airbag te overwegen, aangezien het gebruik van deze lawine-airbag je overlevingskans vergroot.

Overlevingskansen bij een lawine in de off-piste

De ‘heilige drie-eenheid’ is onmisbaar omdat het de enige redelijke kans is om een lawine te overleven. In sneeuw zit veel lucht en mensen kunnen gemiddeld 15 tot 18 minuten onder de sneeuw overleven. Binnen deze tijd moeten ze dus gevonden en uitgegraven zijn. Die tijd is eenvoudigweg te kort om de reddingsdiensten te laten komen en je moet dus als groep het probleem oplossen.

Off-piste lawinecursus

Ondanks alle kompassen, pijltjes, geluidjes en andere gadgets om het zoeken makkelijker te maken, blijkt het in de praktijk tegen te vallen. Voeg daarbij de onmetelijke stress van een lawine-situatie en er is werk aan de winkel. Oefenen! Het is van cruciaal belang om goed te leren zoeken en dan vaak te oefenen. Zo leer je alle eigenaardigheden van je lawine-uitrusting kennen en kom je niet voor verrassingen te staan. Wil je eens een cursus bijwonen of gewoon je kennis bijschaven? Bezoek dan een Snow Safety cursus.

Gerelateerde blogs

Meer