Skihelm

Een skihelm is onmisbaar tijdens de wintersport want hersenletsel is de belangrijkste doodsoorzaak bij piste-ongevallen. Naast je skibril en rugbeschermer draagt het bij aan je veiligheid. Het geeft bovendien kleur aan je vakantie want de nieuwe generatie helmen is er in een bonte verzameling kleuren. Van neon tot pastel en van sportief tot modieus.

Geef zelf het goede voorbeeld aan je kinderen; draag zelf ook een helm en zorg dat ze skiles krijgen bij een skischool waar het dragen van een helm verplicht is. Vinden de kids het nog steeds een saaie bedoeling? Laat ze dan hun eigen helmen versieren met stickertjes en helmoortjes; succes verzekerd.

Een skihelm redt levens

Een skihelm is niet meer weg te denken uit het wintersportbeeld en vormt naast je skibril en rugbeschermer een essentieel onderdeel van je skibescherming. Gelukkig maar want hersenletsel is de belangrijkste doodsoorzaak bij ongevallen op de piste. Een skihelm is dus meer dan alleen een fashionitem voor tijdens de wintersport. In de meeste wintersportlanden is het dragen van een skihelm voor kinderen tot 15 jaar zelfs wettelijk verplicht.

In mold skihelm

Er zijn globaal twee soorten skihelmen in omloop: de ‘in molds’ en ‘hard shells’. Bij de eerste soort zijn de (dunne) buitenschaal en de piepschuim binnenhelm met elkaar verlijmd. Makkelijk te herkennen omdat er geen kiertje tussen schuim en buitenschaal zit. Deze helmen zijn licht van gewicht en door de constructie is het makkelijk om ze van veel ventilatiemogelijkheden te voorzien.

Hard shell skihelm

Bij de hard shells zit er wel een zichtbare kier tussen een dikkere buitenschaal en de piepschuim binnenhelm. Deze constructie is zeer slagvast, maar vaak wat zwaarder en moeilijker (lees: duurder) te voorzien van ventilatieopeningen.

Bij een skihelm staat veiligheid voorop

Een skihelm koop je voor je veiligheid dus je mag er vanuit gaan dat deze uitvoerig zijn getest. Zit er echter verschil tussen een in mold en een hard shell? Alhoewel de tweede soort veel robuuster overkomt, moeten beide soorten gewoon voldoen aan de Europese norm voor skihelmen EN 1077 (EN 1080 bij kinderen).

Impact test

Binnen deze EN 1077 norm zijn er wel twee klasses: A en B. De test voor klasse B is iets minder streng en wordt gebruikt om helmen van meer ventilatiemogelijkheden te kunnen voorzien. Dit is dus van toepassing op veel in mold modellen. Bij de ‘impact test’ laat men een zwaar kunsthoofd met helm van anderhalve meter hoogte naar beneden vallen. Er mag dan geen schade aan het hoofd zijn.

Penetration test

Je komt ook af en toe helmen tegen met de EN 1078 norm. Prima helmen, maar officieel zijn ze getest voor skaten en fietsen en niet voor in de sneeuw. Het belangrijkste verschil zit hem in de ‘penetration test’; een test waarbij met een scherp voorwerp op de helm wordt geslagen. Dit is een simulatie voor het geval de vallende skiër in aanraking komt met een skistok of staalkant. Deze test maakt geen deel uit van de 1078 norm. Verder wordt bij de 1077 norm nog gekeken naar het gezichtsveld van de skiër met helm op en de sterkte van het sluitsysteem.

Skihelm aankooptips

Koop een skihelm liever niet via het internet maar gewoon in een winkel want de pasvorm speelt een belangrijke rol. Let dan gelijk op onze aankooptips van een helm.

Waar is een helm verplicht?

  • Oostenrijk: skihelm verplicht voor kinderen tot en met 15 jaar in Salzburg, Steiermark, Karinthië, Niederösterreich, Oberösterreich, Wenen en Burgenland. In Vorarlberg en Tirol is het dus (nog) niet verplicht voor kinderen om een helm te dragen. Wel kan een skischool verplichten dat kinderen tijdens de skiles een helm moeten dragen.
  • Duitsland: geen helmplicht, maar de Duitse Skivereniging en de Duitse vereniging voor skileraren adviseren wel een helm te dragen. 
  • Italië: skihelm verplicht voor kinderen t/m 14 jaar. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van €200,-. 
  • Zwitserland: geen helmplicht. 
  • Frankrijk: geen helmplicht.
  • Polen: skihelm verplicht voor kinderen onder de 16 jaar. Reken op fikse boete als je je hier niet aan houdt. 
  • Noorwegen: geen helmplicht, maar jonge kinderen worden wel gestimuleerd een helm te dragen. 
  • Tsjechië: geen helmplicht. 
  • Canada en USA: geen helmplicht.

Bron helmplicht: snowplaza.nl

Gerelateerde blogs

Meer