Soorten skibanen

In Nederland kun je skiën en snowboarden op veel verschillende skibanen. Nergens in de wereld zijn er zoveel skibanen als in Nederland. Er is een onderverdeling te maken in de type skibaan. Er zijn twee type indoorbanen: de indoorsneeuwbaan en de indoorrolbaan. Daarnaast heb je de outdoorbanen, ook wel mattenbanen of borstelbanen genoemd. Op elk van deze banen kun je je optimaal voorbereiden op jouw wintersportvakantie, van beginner tot gevorderde.

Indoorsneeuwbanen

De indoorsneeuwbanen zijn voorzien van kunstsneeuw. De temperatuur op de baan is onder het vriespunt hetgeen noodzakelijk is voor de kwaliteit van de sneeuw. Er wordt gebruik gemaakt van sleepliften en in een enkel geval van een stoeltjeslift. In Nederland zijn er 7 indoorsneeuwbanen. Hieronder een overzicht van de sneeuwbanen:

  • SnowWorld (Zoetermeer en Landgraaf)
  • Skidome (Rucphen en Terneuzen)
  • De Uithof (Den Haag)
  • Snowplanet (Spaarnwoude)
  • Montana snowcenter (Westerhoven)

Outdoorbanen

De outdoorbanen zijn gelegen op een al dan niet kunstmatig aangelegde heuvel of stellage en voorzien van kunststof maten. Er wordt gebruik gemaakt van een sleeplift om boven te komen. De ondergrond is iets harder dan echte sneeuw en vraagt soms een nauwkeurige techniek. Je kunt er goed op leren skiën, want een foutje wordt snel afgestraft. Daarnaast is dit type skibaan altijd in de buitenlucht en behoren veelal bij een vereniging.

Indoorrolbanen

Een indoorrolbaan is een soort lopende band die schuin staat opgesteld. De ondergrond is een soort tapijt dat speciaal is ontwikkeld voor skiën en snowboarden. Je staat dus op een rollend oppervlak. Het is geschikt voor zowel beginners als gevorderden en er wordt les gegeven door gediplomeerde instructeurs in kleine groepjes waarbij er steeds maar 2 tot 3 personen tegelijk op de baan staan.