Wat is de juiste skitechniek?

gesponsord op 01 februari 2021· geen reacties

null
Richard Molenaar draait al 30 jaar mee in de wintersportwereld. Als eigenaar van Skicentrum Heemskerk geeft hij al jaren enthousiast skiles en leert iedereen technisch goed skiën, maar hoe is zijn keuze voor de juiste skitechniek tot stand gekomen? We geven Richard het woord:

"We gaan 30 jaar terug in de tijd. Ik had net mijn skilerarendiploma op zak. Met mijn opgedane kennis bij de skilerarenoleiding van de Nederlandse Ski Vereniging en de Oostenrijkse basisopleiding, mocht ik meetrainen met het Nederlandse Interskiteam. We gingen op pad naar het mekka van de Oostenrijkse skiopleiding; het Bundessportheim in St.Cristoph.

Ik mocht samen met twee andere Nederlandse skileraren mee als “rookie”. Wij waren de uitverkorenen om als talenten uit de skiopleiding mee te trainen. Trots en zenuwachtig tegelijk stond ik op de eerste morgen samen met de kanjers van het Interskiteam buiten te wachten op wat komen ging. Wij kregen een jonge opleider mee om ons te trainen: Lapper Rudi. Rudi was een man van weinig woorden: “Oben links aussteigen und sofort folgen…!” Het volgende beeld wat ik had was een vliegende Rudi die een achterwaarts salto maakte met een landing waar Epke Zonderland jaloers op zou zijn. De toon was gezet. De rest van de week was vooral veel leren door te kijken en soms helaas te voelen. De basisprincipes waren inmiddels duidelijk en er waren voor mij veel handvatten om mezelf te verbeteren. Twee handvatten die ik meekreeg… “mitellage und hüftknick”.

Na het Oostenrijkse avontuur mocht ik een week mee op stage bij de ENSA in Chamonix om een kijkje te nemen bij de skiopleiding die moest leiden tot het verkrijgen van het Franse skilerarendiploma. De eerste dagen waren heel interessant. Ik heb veel gekeken en geleerd, maar hoe anders waren de basisprincipes? “Rotation et anticipation”; dit was echt hele andere koek! Ook de presentatie van de leerstof ging hier totaal anders. Ellenlange betogen waren eerder regel dan uitzondering.

Best verwarrend: dezelfde sneeuw, dezelfde materialen beide top skinaties en toch zo anders. Mijn beeld van hoe het nu eigenlijk moest, werd nog verder verstoord door de Italiaanse superskiër Paolo Lorati. Deze Italiaanse skiër paste een heel dynamische verticale beweging toe om zo met korte ski’s extreme carvebochten uit te voeren. Super dynamisch en een lust voor het oog. De brede arm/hand-positie met een lange, sierlijke stokvoorbereiding zag er echt gaaf uit.

null

Deze ervaring was me echt te veel, weer alles anders. Waar lag de waarheid? Ik kon niet bepalen wat de betere techniek en/of methode was. Alle drie hadden voor mij voors en tegens. Niet geremd door enige Nederlandse culturele skigeschiedenis waaraan ik verantwoording moest afleggen, besloot ik om dan maar ouderwets te jatten, pikken, combineren en kopiëren.

Dit heeft geleid tot een eigen visie en eigen methode. Deze methode passen wij bij Skicentrum Heemskerk toe om iedereen op alpineski’s zo optimaal mogelijk te laten bewegen en het maximale skiplezier te bereiken."

Noot van de redactie

Je hebt zojuist een advertorial gelezen. Dat betekent dat een partner ruimte inkoopt om zijn boodschap over te brengen. De redactie heeft hier geen invloed op. Dat betekent niet dat een advertorial geen interessante informatie bevat, maar houd wel in je achterhoofd dat het eigenlijk een advertentie is. Daar ontvangen we dan ook een bedrag voor. » Lees meer

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie