Langlaufen heeft een wat stoffig imago in de lage landen. In de Alpenlanden is dat echter niet het geval, en dat is logisch want langlaufen is een stuk leuker dan dat veel alpine-skiërs denken. Als je de langlaufslag eenmaal een beetje te pakken hebt is het heerlijk glijden door een betoverend mooi landschap. Het gaat sneller dan veel mensen denken en het is een geweldige work-out! Persoonlijk vergelijk ik het graag met mooie schaatstochten. Ik kan het iedereen van harte aanraden. Alleen die afdaling he, dat is wel even spannender dan op gewone ski’s :-)

Wie van jullie heeft wel eens gelanglauft en wat vonden jullie ervan?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Als kind jarenlang gelanglaufd, klassieke manier. Daarna naar snowboarden overgestapt. Pas sinds vorig jaar wat op ski’s aan het klooien.

Ik herken trouwens niet dat het moeilijker is om snelheid te maken met de klassieke manier? Hooguit dat je van spoor moet wisselen als je langzamere mensen inhaalt. Skaten vind ik juist veel moeilijker. Misschien maar net wat je gewend bent?

*bericht bewerkt door Tiny-M op 01 dec 2021 11:44

Onze eerste kennismaking met wintersport was ook langlaufen. Daarvoor zijn we jaren achter elkaar naar het Bayerischer Wald in de buurt van de Grosser Arber geweest, waar je ontzettend mooie loipen hebt. Op een gegeven moment begon het skiën toch ook te trekken en hebben we de eerste meters en lessen op diezelfde Arber gezet.

Een jaar of 20 geleden gingen we nog wel eens een dagje langlaufen in de ardennen wanneer de omstandigheden goed waren. Tegenwoordig komt het er eigenlijk nooit meer van. Misschien in de kerstvakantie nog maar eens doen als de kou en sneeuw door willen zetten in de Ardennen.

Born to Ride

Voor het skiën deed ik niets anders dan langlaufen. Ik ben pas beginnen skiën op 30j op aanraden van een bevriend koppel van nu mijn ex-vriendin. Nou dat is dan toch wel iets positiefs dat ik aan die relatie heb overgehouden LOL
Maar om een lang verhaal kort te maken, ooit eens gaan langlaufen met vrienden in het zwarte woud, en idd een groot verschil met hier eens in de ardennen een plat toerke van 10 km te doen.
Constant klimmen en dalen (heel intensief), en idd de afdalingen konden we ons alleen maar laten gaan. Wat ik mij nog zeker herinner was dat na een afdaling er een korte bocht kwam en daar lagen we allen pardoes met ons gat in de sneeuw… Ik ga die vakantie nooit vergeten!

Dus voor mij Langlaufen, skiën, sleeën, allemaal leuk om doen, als ik maar in de sneeuw ben!

1 lesje van 2 uur genomen net voordat corona z’n intrede deed in Méribel. Prachtig gelegen in de bossen rondom de Altiport daar, maar je merkt wel dat je in een echt skigebied zit. Enkele stevige afdalingen (of hikes naar boven) maken het ‘uitdagend’. Wat prima is, maar niet perse zo bedoeld voor langlaufen.

Zodra je namelijk naar een echt voor langlaufen geschikt gebied gaat, dan merk je hoe fijn het is om lange tochten te maken door een prachtig landschap zonder steile hellingen. In mijn geval was dat helemaal achterin de vallei van Champagny-en-Vanoise.
En het voordeel was dat langlaufen wel mocht/kon afgelopen seizoen, dus dat heb ik uitgebreid gedaan afgelopen seizoen.

null

Ik ga het dit jaar ook een kans geven, motiverend filmpje!

@Skimo Heerlijke foto!

Click. Click. Peace

Wat een teleurstelling!!
Kijk ik heel dat filmpje uit en geen enkele blooper te zien? :(

Hoe zit het eigenlijk met kledij? Draag je lichtere spullen dan bij het skiën?

Bla, bla, bla.

Als kind weleens gelanglauft, nu op zoek naar een setje om in NL te gebruiken. @Rogier wat een leuk filmpje, ik krijg direct zin…

Verslaafd aan sneeuw

Wat een teleurstelling!!
Kijk ik heel dat filmpje uit en geen enkele blooper te zien? :(

Hoe zit het eigenlijk met kledij? Draag je lichtere spullen dan bij het skiën?

bartvwg op 01 dec 2021 13:25

Haha :-) ik moet de camera vaker aan sandra geven :-)

Ja je draagt veel lichtere spullen, vergelijk het met de kleren die je met schaatsen zou aantrekken of op een winterse fietstocht.

Click. Click. Peace

Zeker wel eens gedaan. zo’n bustrip naar het Sauerland en daar kreeg je dan natte en koude schoenen aan, brrr. maar wel gelachen dat is zeker. Heel vermoeiend vooral ook dus inderdaad een work out.

Zeker leuk, maar ook behoorlijk pittig. Lekker naar beneden op de ski’s is er niets bij ;-)

Leuk verslag. Tot dit jaar nooit op de langlauf latten gestaan, maar doordat het niet skieen was dit voorjaar het een paar maal geprobeerd.

Ben echt geen super skier maar herken direct wat je zegt over onzeker gevoel bij afdalen… alles wat werkt bij skis werkt niet echt meer, geen staalkanten, veel minder grip… regelmatig gevallen… maar wel lol!

“Leuker dan je denkt”, dat is niet zo moeilijk wanneer je denkt dat het vreselijk verschrikkelijk is. Zoals ik. :)

“Leuker dan je denkt”, dat is niet zo moeilijk wanneer je denkt dat het vreselijk verschrikkelijk is. Zoals ik. :)

Pim4 op 01 dec 2021 14:31

En het is heel veel leuker dan dat ;-)

Click. Click. Peace

Als 5 jarige met mijn ouders en zus voor het eerst naar de sneeuw in winterberg (1981) Echt bergen met sneeuw en kou. Ik wilde niet skiën en ergens in een hoekje stonden nog hele kleine langlaufskietjes… Fantastische tochten gemaakt. genieten was dat!!! Jaar erna weer hetzelfde. Daarna nog 1 keer naar Oostenrijk geweest op skiles en een dagje iets gedaan wat toen nog amper te zien was, Snowboarden!
Op mijn 20e mijn vriendin (nooit in de sneeuw geweest) meegelokt naar Braunlage in de Harz met de Langlaufspullen van mijn ouders. Ook fantastisch!!! Jaar later nog eens (oberhof Thuringer wald) en een dagje oefenweide ski. Sindsdien (24 jaar later) alleen maar ski en snowboard met dezelfde vriendin (vrouw) en kind.
Vorig jaar in de duinen hier wel de oude latten van mijn ouders weer gepakt. Was gewoon weer leuk om te doen.

*bericht bewerkt door nils3 op 01 dec 2021 17:27

@franksplinter dat hebben we ook jarenlang in de buurt gezeten en m’n eerste snowboardlessen daar ook gedaan.

Langlaufen is echt fantastisch, zulke mooie plekjes waar je komt en zoveel rust, heerlijk. Een enigszins steilere afdaling wordt wel gelijk doodeng met al dat geglibber en geglij, haha. Toch doe ik het vrijwel nooit eigenlijk. Volgens mij zijn honden ook verboden op loipes of niet? Anders zou ik het nu dat we een hond hebben misschien wel weer vaker gaan doen.

Lijkt me superleuk om eens te proberen! Vooral dat het hetzelfde gevoel geeft als een schaatstocht spreekt me aan:)

Het lijkt ons super om te langlaufen. Al vaak gedacht om te gaan doen maar nog nooit gedaan omdat we het dan toch weer zonde vinden om minder ski tijd te hebben. Nu we ook nog een poging aan het doen zijn om te snowboarden gebruiken we dus al kostbare tijd🥶 met aanklooien.

Al meerdere keren gestopt in langlauf Mekka Bessans om te kijken, ze hebben daar ook de faciliteiten voor de biathlon wat helemaal gaaf is maar rijden dan toch altijd weer snel door naar Bonneval om de piste op te gaan😅

Ooit komt er een dag dat we het gaan doen🥳

LA NORMA😍☃️

Ik zou het heel graag eens willen doen. Vraag, hoe moeilijk is het om te leren als je al goed kunt schaatsen (ex-wedstrijdrijder) en goed kunt skiën (incl. telemark)?

*bericht bewerkt door havana op 02 dec 2021 08:58

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

Zeker leuk, maar ook behoorlijk pittig. Lekker naar beneden op de ski’s is er niets bij ;-)

Nou… Na een pittige, wat langere (alpine)ski-afdaling heb ik toch weleens last van ‘brandende’ bovenbenen, moet ik zeggen… ;-)

Ik zou het heel graag eens willen doen. Vraag, hoe moeilijk is het om te leren als je al goed kunt schaatsen (ex-wedstrijdrijder) en goed kunt skiën (incl. telemark)?

havana op 02 dec 2021 08:58

Niet moeilijk! Na een a twee uurtjes les heb je echt veel plezier!

Click. Click. Peace

Ja heerlijk! Ik ga elk (althans - tot covid …) voorjaar een week naar Noorwegen om daar een huttentocht op langlaufski’s te doen. Geweldig! Waarbij naast onderscheid tussen het klassieke langlaufen of het cross-country, ook de langlaufski’s verschillen. Die van mij hebben wel staalkanten en zijn een fractie breder dan de klassieke; wat het afdalen overigens niet minder tot een helse tour maakt :-) Een nuancering voor je oproep om het eens ‘een dagje te proberen’ is wel op z’n plaats denk ik voor de gemiddelde wintersporter; om er een beetje lekker gevoel aan over te houden, moet je echt een paar dagen aan de slag.

Voor geïnteresseerden:
Afgelopen weekend is het biathlonseizoen weer begonnen. Eurosport zendt daar elk weekend best veel van uit. Aanbevolen !

Ik doe het sinds 2019 en bijzonder verliefd geworden op de sport, vooral na deelname Vasaloppet en andere lange afstandwedstrijden. Zomers zelfs op de rolskis lange tochten door Nederland en in de winter toch wel aantal weekenden de sneeuw in (is dichterbij voor langlaufen dan je denkt). Mooie uitbreiding op de wintersportgekte en je wordt er knetter fit van! tip om eens te kijken bij de mannen van Vasasport!

Leuk al die positieve reacties op Langlaufen. Ook ik ben ooit met Alpine skiën begonnen maar doordat ik ook iets aan mijn hardloop conditie wilde doen ging ik op het einde van de middag één uurtje langlaufen. Nu 20 jaar later doe ik vrijwel alleen langlaufen met sporadisch een alpine middagje. In de reacties zag ik ook wel tegenstrijdigheden maar langlaufen kan ongedwongen (dan is een vlak parkoers aan te bevelen) maar kan ook sportief en dat betekent ook veel hoogtemeters en uitdagende klimmetjes en snelle afdalingen (mijn record is 58 km/u) op smalle skietjes en in de “hocke”! In ieder geval is de techniek niet eenvoudig en is technisch veel winst te boeken in snelheid en plezier! Ik zag in een reactie VASAsport al voorbij komen en ja zij hebben de kennis om je op gang te helpen!

Ik ben ooit begonnen met langlaufen samen met de hele familie (opa, oma, ooms, tantes, ouders, broer en neven) in het grote langlauf gebied Leutasch in Oostenrijk (245km volgens de site van de VVV) waar wij jaarlijks twee weken te vinden waren sinds 1980. Een tweede thuis voor mij en mijn familie. Afgelopen zomer was ik er weer voor het eerst sinds jaren. De laatste keer in maart 2013 nog wezen langlaufen (naast skien) en dan het klassieke langlaufen zoals ik het ook met geleerd. Het is een stuk intensiever naar mijn idee dan skien of snowboarden, maar je geniet wel een stuk meer van de prachtige omgeving dan tijdens het skien vind ik. Heel veel prachtige herinneringen aan.

@JelleK op veel loipes zijn honden verboden, maar niet op overal.
Het is dus de moeite waard om de regels van de loipes in de buurt eens na te lezen, of om het te vragen aan locals of vvv in een gebied waar je bent.

Een jaar of 20 geleden gingen we nog wel eens een dagje langlaufen in de ardennen wanneer de omstandigheden goed waren. Tegenwoordig komt het er eigenlijk nooit meer van. Misschien in de kerstvakantie nog maar eens doen als de kou en sneeuw door willen zetten in de Ardennen.

Matthias123 op 01 dec 2021 04:59

Natuurlijk leuk als het kan in de Ardennen, maar het nadeel is dat het denk ik erg druk word, vooral op toegangswegen en parkeerplaatsen, en dat er nauwelijks goed gespoorde loipes zijn.

Een leukere ervaring is misschien een (lang)weekendje naar een kouder gebied met betere sneeuw, en dus ook betere , goed geprepareerde loipes.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie