Tijdens de wintersport ben je overgeleverd aan de elementen. In het zonnetje is het lekker warm en in de schaduw is het ijskoud. Dat is echter helemaal geen probleem. Want met het 3-lagensysteem kun jij je altijd aanpassen aan de temperaturen en het weerstype en heb jij het altijd aangenaam op de pistes!

Het 3-lagensysteem: wat is het?

Het 3-lagensysteem is duidelijk wat anders dan zomaar drie kledinglagen over elkaar dragen. Elke laag heeft namelijk zijn eigen duidelijke functie. Op deze manier krijg je het niet snel te warm of te koud en wordt transpiratievocht goed afgevoerd. Dit systeem heet het 3-lagen systeem, omdat we drie duidelijke functies onderscheiden. Eigenlijk is simpelweg ‘het lagensysteem’ een betere term, omdat je voor je bovenlichaam regelmatig vier lagen gebruikt en voor je benen twee lagen vaak voldoende zijn!

1. De basislaag

De basislaag is de eerste kledinglaag die je draagt. Deze kleding voert transpiratievocht af en heeft goede warmteregulerende eigenschappen. Deze kledinglaag werkt op zijn best als deze strak zit. De beste thermische kleding is gemaakt van hoogstaande synthetische vezels die zeer sneldrogend zijn en/of van merinowol gemaakt zijn, wat zeer goed warmteregulerend is. En langer fris blijft ruiken! Afhankelijk van de kou en je eigen warmbloedigheid kun je bij thermokleding al kiezen tussen koele, warme en extra warme onderlagen.

Kijk hier voor thermokleding heren
Kijk hier voor thermokleding dames
Kijk hier voor thermokleding kinderen

Let op: Vermijd katoen, want dit is geen ademende en sneldrogende stof. In katoen krijg je het snel koud!

2 De isolatielaag

De middenlaag, of de isolatielaag, zorgt voor de warmte. Deze laag bestaat meestal uit een ski-pully, fleecetrui of een donsjack. Als het erg koud is bestaat deze laag ook wel uit twee of drie lagen. Met deze la(a)g(en) kun je ook goed variëren. Als je één van de isolatielagen aan- of uittrekt kun je veel verschillende temperatuursinvloeden aan.

Kijk hier voor een goede isolatielaag

3 De buitenlaag

De buitenlaag maakt het hele verhaal af. Deze laag houdt wind, kou, vocht en sneeuw buiten en zorgt er tegelijkertijd voor dat het niet broeierig wordt onder je kleding. Een goede buitenlaag ademt namelijk goed! Denk hierbij aan een softshell of hardshell jas.

Kijk hier voor een goede buitenlaag

Tip: Kies als broek eerder voor een hardshell broek. Zo heb je minder snel last van vocht dat naar binnen trekt als je op de sneeuw gaat zitten.

Noot van de redactie

Je hebt zojuist een advertorial gelezen. Dat betekent dat een partner ruimte inkoopt om zijn boodschap over te brengen. De redactie heeft hier geen invloed op. Dat betekent niet dat een advertorial geen interessante informatie bevat, maar houd wel in je achterhoofd dat het eigenlijk een advertentie is. Daar ontvangen we dan ook een bedrag voor. » Lees meer

Plaats een reactie

Hoe hebben al die mensen het meer dan een eeuw kunnen overleven zonder deze tips? Wonderlijk hoor.

Altijd zo gedaan, maar met -10 tot -20 was het alsnog koud!

Altijd zo gedaan, maar met -10 tot -20 was het alsnog koud!

ello op 05 dec 2022 13:20

Precies.
En bij +30 werkt t ook niet denk ik. Dus dat “nooit meer te warm” slaat ook al nergens op.

3 laags idd prima basis, mits je een gevoerde jas hebt. Voor mij werkt 4 laags beter: thermoshirt, dunne pully, donsjack of fleece (afhankelijk vd kou) en een dunne hardshell als buitenste laag. Als het s’middags bv dan te warm is trek je de tweede of derde laag uit.

Dit is natuurlijk erg afhankelijk van persoon tot persoon. Ik zelf ski altijd met temperaturen boven 0 met enkel een “normaal” T-Shirt en een jas. Tussen -8 en 0 een thermoshirt (katoen) en een jas en onder de -8 met evt. een tweede laag (vest o.i.d.).

Met dit advies zou ik dus vreselijke dag hebben als de temperaturen boven 0 zijn.

See you on the mountain.

Dit is natuurlijk erg afhankelijk van persoon tot persoon. Ik zelf ski altijd met temperaturen boven 0 met enkel een “normaal” T-Shirt en een jas. Tussen -8 en 0 een thermoshirt (katoen) en een jas en onder de -8 met evt. een tweede laag (vest o.i.d.).

Met dit advies zou ik dus vreselijke dag hebben als de temperaturen boven 0 zijn.

Pow! op 06 dec 2022 12:31

Precies dat dus.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie