Tips om veilig te skiën en boarden met slechte sneeuw

Rogier op 02 januari 2023· 27 reacties

Veel pistes gesloten maken andere pistes drukker
Veel pistes gesloten maken andere pistes drukker

De condities zijn op veel plaatsen in de Alpen matig. En zelfs op de plekken waar genoeg sneeuw ligt zijn de pistes door de opeenvolging van warme en koude periodes erg hard geworden. Hierdoor is de sneeuw vaak niet al te best en dat liggen gevaarlijke ongelukken op de loer. Helaas hebben we hier vorige week het bewijs van gezien met meerdere ernstige en zelfs dodelijke ongelukken. Met onderstaande tips hou je je wintersport zo veilig mogelijk.

null

Let op: gevaar is er echt!

Als de condities matig of slecht zijn krijg je een optelsom van gevaar. De pistes zijn vaak harder en minder strak geprepareerd. Hierdoor is niet alleen het skiën en boarden moeilijker, ook is de valkans groter en als je eenmaal valt is het veel moeilijk om te stoppen. Daarnaast is het veel drukker op de smallere pistes (omdat er minder pistes open zijn) waardoor botsingen op de loer liggen. En om het nog heftiger te maken is de kans op het raken van gevaarlijke obstakels naast de piste heel veel groter omdat deze niet onder een veilig pak sneeuw liggen. De laatste paar dagen komt er bijna elke dag nieuws van zeer ernstige valpartijen uit de Alpen. Natuurlijk kan het gevaar nooit 0 worden maar met een aantal tips kun je wel veiliger en met meer plezier skiën!

null

1. Ski langzamer

Gecontroleerd skiën is nog moeilijker als de condities matig zijn. Dus het is van het grootste belang dat je langzamer skiet dan dat je normaal doet. Zorg dat je reserves overhoudt. Want de sneeuwkwaliteit kan snel veranderen en snel remmen kan moeilijk zijn. Ook ligt door de matige sneeuwkwaliteit een val op de loer, en dan is de kans dat je lang door glijdt ook nog eens groter. Kortom, de redenen zullen we duidelijk zijn: maak minder snelheid!
Minder hard skiën of boarden is helemaal geen ‘straf’ als je het mij vraagt, want je kunt als je minder hard skiet juist andere dingen proberen:

  • Probeer aan je techniek te werken.
  • Probeer lekker korte sportieve bochten te skiën
  • Neem nog een keer extra techniekles

2. Ski minder steil

In goede condities zijn steile pistes niet echt moeilijk. Maar als de condities slecht zijn en sneeuw erg hard dan zijn steile pistes ten eerste veel moeilijker en ten tweede glij je soms honderden meters door na een val. Dit zijn twee redenen om terughoudend te zijn bij het skiën van rode en zwarte pistes. Als je op een ijzige rode piste valt kan het moeilijk en soms bijna onmogelijk zijn om jezelf tijdig te stoppen. Dan is een valpartij die in goede winters onschadelijk is opeens levensgevaarlijk! Kies er dus voor om op minder steil terrein te blijven.

null

3. Het ene jaar is het andere niet? Zoek de beste condities!

In slechte jaren zijn de condities niet te vergelijken met goede jaren. Iets wat jij in een prima winters zonder problemen skiet kan in een slechte winter echt heel moeilijk (en zelfs gevaarlijk) zijn. Vertrouw dus niet op je herinnering maar zoek opnieuw uit wat lekkere pistes zijn. Begin dus met weinig steile pistes en hou rekening met de zon en de warmte. Vaak zijn (in matige jaren) de pistes ‘s ochtends betonhard en ‘s middags ontdooien deze dan. Begin dus eerst op oost en zuid hellingen te skiën. Midden in de winter kan het zijn dat hellingen op het noorden en westen (zelfs als het warm is) niet lekker ontdooien en betonhard/ijzig blijven. Doe deze dan eventueel gewoon helemaal niet.

4. Zorg voor perfect onderhouden materiaal

Zorg ervoor dat je ski’s goed gewaxt en goed geslepen zijn en dat, bij ski’s, je bindingen perfect afgesteld. Door goed geslepen ski’s te gebruiken heb je meer grip en de wax zorgt ervoor dat je beter glijdt in alle condities, dus op ijs en slush en dat maakt het skiën eenvoudiger en de valkans minder groot. Deze harde sneeuw doet je staalkanten ook snel slijten, laat deze dus regelmatig slijpen, of slijp ze zelf.

5. Neem les!

In goede sneeuw is iedereen een goede skiër zeggen ze in Frankrijk. Als jij matige condities moeilijk vind dat kan een skileraar je helpen om je techniek te verbeteren zodat je ook in moeilijke condities beter (en veiliger) kunt skiën. Hier heb je niet alleen wat aan als de condities slecht zijn, dit zal je op alle fronten een betere skiër of boarder maken! Skilessen met slechte condities is een soort snelkookpan voor je techniek!

Ski minder moelijke pistes dan als de condities goed zijn
Ski minder moelijke pistes dan als de condities goed zijn

6. Stop op tijd en rust goed uit

Stop misschien wat eerder dan je gewend bent! Dit ook weer om meerdere redenen. Ten eerste om goed uitgerust en geconcentreerd te kunnen blijven. Skiën in matige omstandigheden is vermoeiender dan als de sneeuw geweldig is. En zoals je hierboven gelezen hebt is een val sneller gevaarlijk. Maar een andere reden om eerder te stoppen is om de drukte bij de dalafdalingen te ontlopen, vaak zijn er minder dalafdalingen open en zijn deze in slechte staat. Als het dan heel druk wordt is dat geen pretje.
Zorg daarnaast dat je ook pauze houdt tijdens het skiën en dat je genoeg eet en drinkt, en nog meer dan bij gewone condities wacht je met alcohol tot na het skiën.

Er zijn genoeg andere leuke dingen om te doen

Last but not least: verkijk je niet op skiën en boarden. In de Alpen zijn veel leuke dingen te doen. Als de pistes beton hard zijn bijvoorbeeld dan zijn de langlauf condities vaak erg goed! En langlaufen is echt veel leuker dan veel mensen denken. Ook kun je op veel plaatsen (al dan niet elektrische) mountainbikes huren, je kunt gaan ijsklimmen, naar een leuke stad gaan of een fijn zwembad of wellness opzoeken. Kortom: doe eens wat anders dan een dagje skiën of boarden!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Wellicht nog als toevoeging voor de skiërs: steek je handen niet door de polslussen van je skistokken, want bij een val kun je jezelf verwonden met rondslingerende stokken.

Wellicht nog als toevoeging voor de skiërs: steek je handen niet door de polslussen van je skistokken, want bij een val kun je jezelf verwonden met rondslingerende stokken.

ErikM op 02 jan 2023 10:29

Je handen door de lussen is ook het perfecte middel om een goede skiduim op te lopen.

Born to Ride

Wellicht nog als toevoeging voor de skiërs: steek je handen niet door de polslussen van je skistokken, want bij een val kun je jezelf verwonden met rondslingerende stokken.

ErikM op 02 jan 2023 10:29

Of: Knip de lussen van je skistokken, die brengen meer gevaar dan nut namelijk.

Vijftienhonderd is het nieuwe duizend

Goede tips, dank je Rogier.

Life is what happens while you were checking your phone

@Matthias123 en @Krisweer dan gebruik je je lussen verkeerd.
Al is er weinig op tegen om ze niet te gebruiken, zeker in bepaalde situaties raak je soms liever je stokken kwijt (funpark bijvoorbeeld).
In andere situaties (afzet bij prikken bijvoorbeeld) zijn de lussen juist weer zeer nuttig.

Goeie tips! Zeker op dit moment…

@Matthias123 en @Krisweer dan gebruik je je lussen verkeerd.
Al is er weinig op tegen om ze niet te gebruiken, zeker in bepaalde situaties raak je soms liever je stokken kwijt (funpark bijvoorbeeld).
In andere situaties (afzet bij prikken bijvoorbeeld) zijn de lussen juist weer zeer nuttig.

Hessel op 02 jan 2023 11:56

Ook als je je handen er goed insteek (vanaf onder) kun je je vinger of duim breken of bezeren, of je schouder uit de kom krijgen, als je ergens aan blijft haken of in botsing komt. Met prikken kan het inderdaad ondersteuning geven maar dan moeten de lussen wel precies strak genoeg zitten en dat is dan weer gevaarlijker bij ongelukken. Ik schaats liever dan dat ik prik. Ik heb ze een paar jaar geleden afgeschroefd en mis ze eigenlijk nooit. Je ziet ook steeds meer merken die stokken zonder lussen aanbieden.

*bericht bewerkt door KrisWeer op 02 jan 2023 13:29

Vijftienhonderd is het nieuwe duizend

Bij (te) moeilijke pistes de lift nemen is sowieso een goed idee en geen schaamte. Bovenaan de Dantercepieslift tussen Alta Badia en Selva staat een mooi bord: Ben je moe? Wees verstandig, neem de lift naar beneden.

De piste eronder richting Selva is echt niet slecht, maar wel voor vele vermoeide skiërs de laatste van de dag, bijvoorbeeld na een Sella Ronda. De tweede helft van de middag kan het een aardig slagveld zijn.

In dit soort gevallen stoppen wij altijd wat eerder, terug naar het hotel en lekker zwemmen, of wat eerder een biertje doen op de piste. Het is vakantie en ik wil graag weer heelhuids terug naar nederland. Dus ik zoek de risico’s niet op en belangrijker misschien nog wel, ik weet mijn eigen beperkingen goed, ik had het er nog over met een oostenrijker in de lift, hij vond het opmerkelijk dat mensen die onder de zeespiegel wonen toch zo graag willen skien😀

Goede tips Rogier!!! ik hoor nog steeds van vrienden en kennissen dat ze hun ski’s niet goed onderhouden. Vooral scherpe kanten is van belang om te anticiperen in relatie tot de sneeuwcondities en situaties waar je op moet reageren…
Zorg dat de bindingen qua DIN afstellingen goed staan (met name in relatie tot gewicht van belang en laat dit door een specialist afregelen)…
Daarnaast zijn er naast bescherming van een helm nog tal van andere zaken beschikbaar. Handig voor de snowboarders zijn bijvoorbeeld polsbeschermers etc. Daarnaast helpt een goede (of redelijk goede) conditie :)…

*bericht bewerkt door Gerjon op 02 jan 2023 16:12

Afgelopen skivakantie zag ik skiërs met rugbescherming. Dat is wellicht geen overbodige luxe op verijsde pistes?

Afgelopen skivakantie zag ik skiërs met rugbescherming. Dat is wellicht geen overbodige luxe op verijsde pistes?

ErikM op 02 jan 2023 15:48

Ben al meer dan eens aangeskied in de rug. Dan is die rugprotector best fijn!

Wat minder voor de torpedo die me raakte ;-) maar da’s dan niet mijn probleem meer.

Vandaag helaas door de zachte sneeuw mijn zoontje (6) gevallen en zijn knie wat verdraait. De ski’s gingen niet uit bij de val. Dus maar zien hoe ernstig het echt is en of die morgen nog op de latten kan.

Wat dat betreft is te zachte sneeuw OOK weer niet goed.

Afgelopen skivakantie zag ik skiërs met rugbescherming. Dat is wellicht geen overbodige luxe op verijsde pistes?

ErikM op 02 jan 2023 15:48

Ben al meer dan eens aangeskied in de rug. Dan is die rugprotector best fijn!

Wat minder voor de torpedo die me raakte ;-) maar da’s dan niet mijn probleem meer.

Vandaag helaas door de zachte sneeuw mijn zoontje (6) gevallen en zijn knie wat verdraait. De ski’s gingen niet uit bij de val. Dus maar zien hoe ernstig het echt is en of die morgen nog op de latten kan.

Wat dat betreft is te zachte sneeuw OOK weer niet goed.

Waah op 02 jan 2023 19:13

Door een (en/of meerdere) torpedo('s) vol aangeskied, maar jij had geen centje pijn door je back protector en de torpedo('s) moesten afgevoerd worden ofzo? Dan zou ik toch eens zo’n Bruce Willis (Unbreakable) testje laten doen 😉

I can stick uphill ice, on my saucer...

Afgelopen skivakantie zag ik skiërs met rugbescherming. Dat is wellicht geen overbodige luxe op verijsde pistes?

ErikM op 02 jan 2023 15:48

Ben al meer dan eens aangeskied in de rug. Dan is die rugprotector best fijn!

Wat minder voor de torpedo die me raakte ;-) maar da’s dan niet mijn probleem meer.

Vandaag helaas door de zachte sneeuw mijn zoontje (6) gevallen en zijn knie wat verdraait. De ski’s gingen niet uit bij de val. Dus maar zien hoe ernstig het echt is en of die morgen nog op de latten kan.

Wat dat betreft is te zachte sneeuw OOK weer niet goed.

Waah op 02 jan 2023 19:13

Door een (en/of meerdere) torpedo('s) vol aangeskied, maar jij had geen centje pijn door je back protector en de torpedo('s) moesten afgevoerd worden ofzo? Dan zou ik toch eens zo’n Bruce Willis (Unbreakable) testje laten doen 😉

Shane op 02 jan 2023 19:52

Whaha nee niet afgevoerd. Maar eentje had wel best last van zijn arm ja. Of dat van de klap tegen mij of de grond kwam geen idee. Maar heb nog zo’n ouderwetse hard Shell protector en die geven niet mee.

Maar vooral dat je niet doorbuigt door de klap in je rug is fijn. Want daar zit het gevaar bij zo’n botsing vaak.

Ik had nooit pijn, maar ben wel eens op een ijzig funpark gevallen (dom, met zulke harde pistes heb ik daar niets te zoeken) en dat deed wel degelijk zeer ;-) dus nee ben niet unbreakable.

Backprotectors zijn zeker fijn bij botsingen/harde objecten loodrecht op je ruggenwervel, alleen ze doen weinig/niets om de meest voorkomende oorzaak van rugletsel, compressie, te voorkomen. Zeker geen argument om zo’n ding niet te dragen overigens, maar ben ervaringsdeskundige 😬. Hoop dat je zoontje morgen weer lekker kan skiën in elk geval @Waah.! Veel plezier in elk geval!

I can stick uphill ice, on my saucer...

@Matthias123 en @Krisweer dan gebruik je je lussen verkeerd.
Al is er weinig op tegen om ze niet te gebruiken, zeker in bepaalde situaties raak je soms liever je stokken kwijt (funpark bijvoorbeeld).
In andere situaties (afzet bij prikken bijvoorbeeld) zijn de lussen juist weer zeer nuttig.

Hessel op 02 jan 2023 11:56

Ook als je je handen er goed insteek (vanaf onder) kun je je vinger of duim breken of bezeren, of je schouder uit de kom krijgen, als je ergens aan blijft haken of in botsing komt. Met prikken kan het inderdaad ondersteuning geven maar dan moeten de lussen wel precies strak genoeg zitten en dat is dan weer gevaarlijker bij ongelukken. Ik schaats liever dan dat ik prik. Ik heb ze een paar jaar geleden afgeschroefd en mis ze eigenlijk nooit. Je ziet ook steeds meer merken die stokken zonder lussen aanbieden.

KrisWeer op 02 jan 2023 13:27

Vanaf het middensegment van skistokken zit er meestal een veiligheidssysteem op de lussen, waardoor deze loskomen voordat je jezelf bezeert.

Glide on!

Als een gevallen skiër ( meestal omdat deze geen grip meer heeft zodra de ski’s uit zijn gesprongen) begint te glijden, probeer deze dan zo snel mogelijk op te vangen voordat de snelheid er in komt.
Met name voor snowboarders is dit met wat inzet goed te doen.
Ik heb de afgelopen jaren al een paar keer iemand op kunnen vangen voordat het echt mis ging.
Het voordeel van een snowboard in deze situatie, dat deze niet uitspringt en jij je handen vrij hebt.
Je kan de persoon opvangen en dan je kant er in zetten en remmen.
Als je er snel bij bent hoef je je alleen maar voor te gaan zitten en kun je de persoon opvangen.

nog een paar handige filmpjes over valtechnieken;



voor de snowboarders;

*bericht bewerkt door Gerjon op 04 jan 2023 10:48

Vandaag is mijn vakantie in Val Cenis geëindigd met een gecompliceerde polsbreuk. De condities waren vanmorgen boven op de berg heerlijk! Fantastische pistes, goede grip, heerlijk geboard…kortom fijne dag
Na de lunch besloten het rustig af te ronden en ergens halverwege een terras op te zoeken. Zodra we de ramasse lift uitstapten, was al duidelijk dat de condities erg slecht waren. We leken wel beginners. Blauw was ijs met een laagje poedersuiker. groen soms nog erger. Besloten het er niet op te wagen en meteen terug te gaan. Aan t eind van de escargot lag een ijsribbel in de lengte vd piste. Mn board tikte er tegen aan, en een seconde later smakte ik tegen de grond. Niemand kwam me helpen. Ik voelde meteen dat mn polsbotjes als losse knikkers in mn arm zaten. Ik ben nog nooit op mn polsen gevallen in 20 jr. Altijd op mn onderarmen, maar dit kwam zo plots… en nu moet ik morgen onder t mes 😣

Zuur om zo de vakantie te eindigen, sterkte en beterschap!

Veel beterschap!

Ontzettend balen @G11ling ! Wens je een voorspoedige operatie en herstel! En tel je zegeningen 😃. Het komt goed!

I can stick uphill ice, on my saucer...

Inderdaad enorm balen G11ling maar ik zou toch altijd polsbeschermers adviseren bij het snowboarden, sterkte.

*bericht bewerkt door Gerjon op 04 jan 2023 23:46

Ik begrijp zowiezo niet waarom mensen gaan wintersporten als de condities zo slecht zijn.
Je gaat toch ook niet zeilen als het windstil is, of van de planeten waait.
Je gaat toch ook niet schaatsen als er “slush ijs” of “wind ijs” is ?
Je gaat toch ook niet surfen als er geen golven staan ?
Gewoon lekker gaan wandelen, relaxen, van de natuur en de imposante bergen genieten. Saunaatje pakken of een spelletje risk.

Ik begrijp zowiezo niet waarom mensen gaan wintersporten als de condities zo slecht zijn.
Je gaat toch ook niet zeilen als het windstil is, of van de planeten waait.
Je gaat toch ook niet schaatsen als er “slush ijs” of “wind ijs” is ?
Je gaat toch ook niet surfen als er geen golven staan ?
Gewoon lekker gaan wandelen, relaxen, van de natuur en de imposante bergen genieten. Saunaatje pakken of een spelletje risk.

hanksnel op 05 jan 2023 10:17

Tja, soms is het prachtig en even later een plaat met ijs. Je kunt de omstandigheden niet altijd vooraf zien.

Hier is het nu prima, in de zon. Maar genoeg stukken waar het een ijsplaat is. Dat weet je gewoon niet altijd.

Een prachtige zachte piste kan in een uur tijd in de schaduw raken en een ijsplaat worden…

Ik begrijp zowiezo niet waarom mensen gaan wintersporten als de condities zo slecht zijn.
Je gaat toch ook niet zeilen als het windstil is, of van de planeten waait.
Je gaat toch ook niet schaatsen als er “slush ijs” of “wind ijs” is ?
Je gaat toch ook niet surfen als er geen golven staan ?
Gewoon lekker gaan wandelen, relaxen, van de natuur en de imposante bergen genieten. Saunaatje pakken of een spelletje risk.

hanksnel op 05 jan 2023 10:17

Zoals ik al schreef waren de condities 's ochtends perfect. De pistes die we in de middag namen, had ik nog niet eerder genomen. Het kan echt per piste, tijdstip van de dag en de weersomstandigheden wisselen. Wat gisteten goed genoeg was, kan vandaag kaal gewaaid zijn. Je wordt onderweg soms ineens geconfronteerd met hele linke omstandigheden.
De vaktechniek zoals hierboven gepost, beheers ik echt wel, maar soms heb je gewoon pech. Dit had me voor op straat ook kunnen overkomen op een stukje ijs.

Vandaag is mijn vakantie in Val Cenis geëindigd met een gecompliceerde polsbreuk. De condities waren vanmorgen boven op de berg heerlijk! Fantastische pistes, goede grip, heerlijk geboard…kortom fijne dag
Na de lunch besloten het rustig af te ronden en ergens halverwege een terras op te zoeken. Zodra we de ramasse lift uitstapten, was al duidelijk dat de condities erg slecht waren. We leken wel beginners. Blauw was ijs met een laagje poedersuiker. groen soms nog erger. Besloten het er niet op te wagen en meteen terug te gaan. Aan t eind van de escargot lag een ijsribbel in de lengte vd piste. Mn board tikte er tegen aan, en een seconde later smakte ik tegen de grond. Niemand kwam me helpen. Ik voelde meteen dat mn polsbotjes als losse knikkers in mn arm zaten. Ik ben nog nooit op mn polsen gevallen in 20 jr. Altijd op mn onderarmen, maar dit kwam zo plots… en nu moet ik morgen onder t mes 😣

G11ling op 04 jan 2023 21:49

Beterschap en een spoedig herstel gewenst! Hopelijk sta je snel weer op je board.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie