5 redenen om je wintersport (toch) vroeg te boeken

Roel op 02 september 2022· 3 reacties

Vroeg een accommodatie boeken heeft voordelen, ook dit jaar
Vroeg een accommodatie boeken heeft voordelen, ook dit jaar

De vakantie is voorbij en de R zit in de maand. September is traditioneel hét moment om je te gaan oriënteren voor de komende wintersportvakantie. Er zijn meerdere redenen om vroeg je wintersportvakantie te boeken, ook in een jaar waarin inflatie de gemoederen bezighoudt. Vijf redenen om toch nu al je wintersportvakantie te boeken.

1. Prijzen die staan, staan

Vrijwel alle touroperators hebben reeds prijzen voor de komende winter bekendgemaakt. Dat wil zeggen: als je nu een accommodatie boekt, accepteer je de prijs en kan deze ondanks de inflatie (bijna) niet meer stijgen. Je weet dus wat je krijgt en wat je ervoor betaalt. Oók voor de skipas en het vervoer als je die in de pakketreis meeboekt. Een partij als Sunweb zegt erover: ‘Vaste brandstofprijzen: boek jouw pakketreis altijd zonder prijsverhogingen of toeslagen’.

2. Verzekering tegen hogere prijzen

Touroperators maken vaak meerjarige prijsafspraken met accommodaties. Meestal zit daar een maximale prijsverhoging aan vast die een touroperator jaarlijks mag doorvoeren. Dit terwijl de inflatie nu veel hogere prijsverhogingen zou rechtvaardigen. Je weet van tevoren echter niet van welke accommodaties de prijzen vastliggen. Zijn er geen vaste prijsafspraken (meer), dan kan een hotel de prijzen naar eigen believen verhogen. Door vroeg te boeken verzeker je je hiertegen.

Hotelprijzen liggen vaak voor meerdere jaren min of meer vast
Hotelprijzen liggen vaak voor meerdere jaren min of meer vast

3. Beschikbaarheid in het hoogseizoen

Een open deur voor families met kinderen, maar dit jaar niet minder belangrijk is het feit dat wintersportaccommodaties in de vakanties vaak volgeboekt zijn. Hoe vroeger je boekt, hoe meer accommodaties er nog vrij zijn. Ook is er meer keuze uit gunstig gelegen en/of goedkopere hotels en apartementen (gelet op het voorgaande);

In dit verband noemen we nog even de goedkope tweede week van de kerstvakantie in Frankrijk, aangezien de Fransen geen vakantie meer hebben. Omdat dit vorig jaar ook zo was (en Nederlanders/Belgen daar gretig gebruik van maakten), hebben enkele ketens besloten om dit jaar toch hogere prijzen te hanteren. Maar enkelen doen dat nog niet, dus het is zaak om nog een accommodatie voor zo’n spotprijs vast te leggen. In onze accommodatievergelijker vind je de goedkoopste deals in de week van 31 december t/m 7 januari.

4. Soepele voorwaarden

In de nasleep van de coronapandemie en eventuele nieuwe ontwikkelingen hanteren nog steeds veel touroperators soepele annulerings- en omboekvoorwaarden. Soepeler dan voor corona. Bij Summit Travel kun je bijvoorbeeld tot 6 weken voor vertrek zonder opgaaf van redenen annuleren en ontvang je je geld op je rekening terug. Travelski heeft gratis annuleren tot 45 dagen voor aankomst en slechts 10% aanbetaling en Snowtrex biedt de Flex-Option met gratis annuleren tot 16 dagen voor vertrek. Kijk op de websites van de diverse touroperators welke flexibileit zij je bieden.

5. Grote appartementen in trek

Vanuit de markt horen we dat grotere appartementen dit jaar in trek zijn. ‘Omdat het weer kan’ worden er dit jaar veel vriendentrips, team- en bedrijfsuitjes geboekt waarvoor grotere accommodaties worden gevraagd. Zoek je dus een groter appartement om met familie of vrienden de vakantie door te brengen, wacht niet te lang. Specialisten in grote chalets zijn o.a. Chaletsplus, Chalet.nl, Interhome en Villa for you.

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél ondersteun je ons door op de links in dit artikel te klikken en een aankoop te doen. » Lees meer

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Omdat we dit jaar nog met een stel vrienden gaan, in plaats van met z’n tweetjes, hebben we geheel tegen de gewoonte in de week voorafgaand aan de kerstvakantie (16 - 24 december) ook reeds geboekt in de Dolomieten.
Meestal boekten we deze vakantie, vanwege de onzekerheid of en waar er sneeuw ligt in december, pas twee of drie dagen van te voren.
Omdat we zagen dat de accommodaties met de beste prijs-kwaliteitsverhouding toch al wel hard gingen, toch maar een pareltje vastgelegd, vooral ook omdat we nu twee kamers in hetzelfde hotel willen ipv één…
Tevens een kleine geheimtip: ben je in de gelegenheid om in december een weekje te pakken, check dan eens de Dolomiti Superpremière, 8 halen=6 betalen zowel voor accommodatie als skipas, scheelt een slok op een borrel…

Ivm de vaste prijs, lees ook de kleine lettertjes in de algemene voorwaarden er op na. In het contract van een trip die wij geboekt hebben staat een clausule van max 10% prijsstijging nalv brandstof, belastingen of wisselkoersen. Daarboven kan je kosteloos annuleren. De prijs was gemiddeld lager dan bij andere organisaties die misschien al een marge hebben genomen, anticiperend op een stijging in hun kosten.
Bij offertes voor een groepsreis, heb ik gelijkaardige dingen gezien. Dat zijn wel telkens wat kleinere operatoren vergeleken met Sunweb bv.

Lopen de boekingen achter?

Ik hou het nog steeds lekker op last minute. Zie wel waar we dan heen gaan.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie