Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Op verkenning in Evasion Mont-Blanc

Henri op 02 december 2020· 4 reacties

Evasion Mont-Blanc Mont d'Arbois

Aan de voet van het machtige Mont Blancmassief in de Haute-Savoie ligt de verborgen parel Evasion Mont-Blanc. In tegenstelling tot de nabijgelegen skigebieden van Chamonix en Le Grand Massif is Evasion Mont-Blanc, ondanks zijn grootte, relatief onbekend bij ons. Het skigebied ligt als een lagergelegen sandwich tussen het imposante Mont Blanc- en Aravis-massief. Uitzichten zijn er dus volop, maar het skigebied zelf ligt nauwelijks in hoogalpien terrein. Liefelijke alpenweides domineren het landschap waardoor dit skigebied als een echte allrounder te kwalificeren is.

Rochebrune Sector Megève
Bosrijke en glooiende bergen domineren in het landschap direct rondom Megève

Joux piste Evasion Mont-Blanc

Mont Joly Evasion Mont-Blanc
Skiën met uitzicht op het Mont Blancmassief

Flinke tochten voor minder gevorderde skiërs

Het skipasverbond bestaat uit vier deelskigebieden: Portes du Mont-Blanc, Les Contamines, Rochebrune - Cote 2000 en Mont d’Arbois - Mont Joly. De twee laatstgenoemde zijn door middel van een korte gondel direct met elkaar verbonden. Het voordeel van zo’n groot gebied is natuurlijk dat je elke dag compleet andere pistes kunt doen. Alleen met grote inspanning kun je alle hoeken van het skigebied binnen 4 dagen zien, maar aangezien de regio over maar liefst 263 kilometer aan pistes beschikt, leent het zich perfect voor een weekbestemming. Vrijwel alle uithoeken zijn via blauwe en/of rode pistes te bereiken, waardoor ook de iets minder gevorderde wintersporters flinke tochten kunnen maken. Veel uitdaging in de vorm van zwarte pistes ga je in het gebied niet echt vinden. Toch zijn er ook uitdagende rode pistes in overvloed aanwezig. Verspreid door het gehele skipasverbond vind je per skilift veel pistemogelijkheden. Je krijgt niet het gevoel dat je alleen maar op parallelle pistes aan het skiën bent, maar toch kun je met één skilift soms wel 10 varianten skiën.

pistekaart Evasion Mont Blanc
Het pistekaartje van het skipasverbond Evasion Mont-Blanc (klik hier voor grote versie

Mont Joly Evasion Mont-Blanc
De Mont Joly (2525m)

Flaneren in het mondaine Megève

Het dorp Megève kun je als centrum van het skigebied beschouwen. Vanaf hier zijn, op Les Contamines na, alle deelgebieden direct te bereiken. Terwijl je via de Jaillet gondel toegang hebt tot het deelgebied Les Portes du Mont Blanc kun je met de Chamois en de Rochebrune gondels direct het Rochebrune - Cote 2000 deelgebied bereiken. Iets hogerop tussen de dorpskernen Les Pettoreaux en Les Mandarines verloopt bovendien ook nog een toegang tot het Mont d’Arbois deelgebied met de gelijknamige gondel. Dit deelgebied is vanuit Megève ook nog te bereiken met de Princesse gondel, die precies tussen de dorpen Megève en Combloux ligt. Om tussen de drie deelgebieden rondom Megève en Combloux te wisselen zijn er in totaal 4 gratis buslijnen in gebruik.

Megève staat bekend als een duur en mondain dorp. In 1920 zag de Franse familie Rothschild Megève als ideaal alternatief voor het Zwitserse Sankt Moritz. In de jaren daarna groeide het bescheiden dorp uit tot een ontmoetingsplaats voor de Franse aristocratie. Inmiddels kun je er in de winter een internationaal gezelschap van onder andere Britten, Amerikanen en Scandinaviërs verwachten. Spierwitte skipakken, bontjassen en veel dure winkels van bekende merken kom je in het centrum overal tegen. Skiën is hier een bijzaak. Voor de fanatieke skiër kan dit voordelig uitpakken; bij bewolkt weer en sneeuwval zullen relatief weinig mensen de piste op gaan waardoor je heerlijk ongestoord kunt genieten. Een oase van rust in een skigebied met ruim 200 kilometer aan pistes.

Ongestoord skiën in Portes du Mont Blanc

Mijn pistetips voor Portes du Mont Blanc:
• Gentiane (blauw)
• Jorace (rood)
• Aigle (zwart)

Misschien is Combloux wel dé perfecte locatie om te overnachten. Op deze zonnige hellingen boven de Arve vallei wemelt het van de charmante chalets. Hoewel het deelgebied Les Portes du Mont Blanc niet direct vanuit het dorpscentrum te bereiken is, liggen veel chalets in de buurt van de piste. Op enkele minuten rijden van het dorpscentrum ligt bovendien de Princesse gondel die, zoals eerder genoemd, toegang biedt tot het hoofdskigebied Mont d’Arbois.

Het deelgebied Les Portes du Mont Blanc heeft al verrassend veel te bieden. De schappelijk geprijsde losse skipassen voor dit deelgebied kunnen voor veel wintersporters interessant zijn. De hoofdliften zijn de Christomet en Pertuis stoeltjesliften. Beiden zijn koppelbare 6-zitters en beschikken over vele interessante pistes. Voor degenen die uitdaging zoeken zijn de pistes bij de Christomet stoeltjeslift in het centrum van dit deelgebied erg leuk. La Giettaz (Le Plan) ligt helemaal aan het uiteinde van het skipasverbond op slechts enkele kilometers van de Col des Aravis en het skidorp La Clusaz. Het is mogelijk om een kleine skitocht te doen van Combloux helemaal naar Le Plan en weer terug.

Het uitgestrekte Mont d’Arbois - Mont Joly

Mijn pistetips voor Mont d’Arbois - Mont Joly:
• Chateluy (groen)
• Orgères (blauw)
• Prapacot (blauw)
• Croix du Christ (rood)
• Étudiants (rood)
• Maurice Milloz/Grand Bois (rood)
• Grande Épaule (rood)
• Voltigeurs (zwart)

Het Mont d’Arbois - Mont Joly deelgebied is van alle deelgebieden het grootste. Je vindt hier bijvoorbeeld de schitterende achteromafdaling “Grande Épaule” vanaf het bergstation van de Épaule stoeltjeslift. Vanaf hier kun je in een verlaten omgeving in één keer van 2134 meter naar 1195 meter afdalen tot Les Chattrix bij Saint-Nicolas-de-Véroce. Een afdaling met bijna 1000 hoogtemeters! Het eerste stuk van de afdaling verloopt over een prachtige kam. Bovendien is de oude tweezitter die je weer terug in het gebied brengt vervangen door een moderne koppelbare stoeltjeslift. De afdaling vanaf Mont d’Arbois naar St. Gervais beschikt ook over een krappe 1000 hoogtemeters. Ondanks de beperkte hoogte van het gebied zijn er dus wel degelijk lange afdalingen te vinden. De laatstgenoemde afdaling heeft echter als nadeel dat er veel plekken zijn waar je je ski’s uit moet doen om een weg over te steken. De dalafdaling naar St. Gervais is dus eigenlijk vooral interessant voor wintersporters die in dit dorp verblijven.

Uitdagend off-piste terrein is er vooral rondom de Mont Joly te vinden. Een lange en trage driezitter brengt je naar een hoogte van 2344 meter, het hoogste skibare punt van van dit deelgebied van Evasion Mont-Blanc. In het gehele skipasverbond kun je alleen in Les Contamines bij de Aiguilles Croches nog een krappe 100 hoogtemeters hoger uitkomen. De echte uitdaging op de piste vind je naast een zwarte piste op de Mont Joly op de noord- en westflanken van de Mont d’Arbois, maar veel meer zwarte pistes dan deze handvol ga je niet vinden. Daarnaast zijn er ook voldoende rode afdalingen die uitdagend genoeg zijn, zoals de pistes bij de Croix du Christ stoeltjeslift en de Mont d’Arbois gondel.

Étudiants Megève Evasion Mont-Blanc
Een van mijn pistefavorieten in het deelgebied van Mont d'Arbois: de rode Étudiants

Saint-Gervais Evasion Mont-Blanc
De dalafdaling naar Saint-Gervais-les-Bains

Grande Épaule piste Evasion Mont-Blanc
De geweldige achteromafdaling 'Grande Épaule'

De pistes tussen de Mont d’Arbois en de Mont Joux springen bij een kijkje op de pistekaart niet echt in het oog, maar ook deze pistes, van groen tot rood, konden me overtuigen. Zo bleek dat de Étudiants piste bij de gelijknamige sleeplift achteraf toch een van mijn favoriete pistes. Er zijn op deze overwegend lieflijke alpenweides simpelweg te veel leuke pistes om ze allemaal te beschrijven. Gezellige hutten voor een lunch zijn er ook genoeg. Houd wel rekening met forse prijzen; met name rondom Megève ben je al snel 25 euro kwijt voor een simpele pasta en een drankje.

Rochebrune - Cote 2000

Rochebrune - Cote 2000 is erg leuk voor de afwisseling, maar heeft wat mij betreft geen ‘wow’-gevoel achtergelaten zoals de deelgebieden Mont d’Arbois - Mont Joly en Les Contamines dat wel deden. Het deelgebied ligt op één langgerekte bergrug met overwegend noord- en oosthellingen. Alleen bij de moderne Alpette stoeltjeslift heb je een aantal noordwestelijke hellingen. De Caboche gondel en de Petite Fontaine stoeltjeslift zijn de twee hoofdskiliften in dit gebied die een aantal lange en mooi brede afdalingen ontsluiten. Tussen de dalstations van de Caboche en de Rochebrune gondel vind je een uitgestrekt kinderland met prachtige oefenhellingen.

Mijn pistetips voor Rochebrune - Cote 2000:
• Jardin (blauw)
• Lanchettes (rood)
• Fontaine (rood)
• Descente (zwart)

Om van het voorste naar het achterste deelgebied van Rochebrune – Cote 2000 te komen moet je altijd de Roche Fort sleeplift nemen. Vice versa is de Lanchettes koppelbare sleeplift nodig om weer terug bij Megève uit te komen. Ondanks dat niet iedereen fan is van deze lanceersleepliften brengen ze je wel in een rap tempo terug naar boven. Door de sleeplift laten veel mensen de bijbehorende Lanchettes piste links liggen, maar deze rode afdaling is een echte aanrader!

Alpette Rochebrune Megève
L'Alpette (1871m) met op de achtergrond het Massif des Aravis

Het buitenbeentje Les Contamines

Het laatste deelgebied van het skipasverbond, Les Contamines - Montjoie, staat wat meer los van de rest. Er is geen gratis shuttle van Saint Gervais naar Les Contamines beschikbaar, maar voor een paar euro is het wel mogelijk om met normale lijnbussen naar dit deelgebied te rijden. Het is met een hoogste punt van 2487 meter het meest hoogalpiene skigebied van het skipasverbond. Na mijn skidag in Les Contamines was ik lyrisch over de skimogelijkheden in dit deelgebied. Een gedetailleerd liveverslag over het skigebied met onder andere mijn persoonlijke pistefavorieten kun je hier vinden.

Recente modernisering

Door de investeringen in nieuwe skiliften in het afgelopen decennium is de hoofdas van het gebied redelijk up-to-date met koppelbare liften. Toch kun je de liftinfrastructuur nog niet vergelijken met de hypermoderne skiliftnetwerk van de bekende Oostenrijkse bestemmingen. Achterin het Rochebrune deelgebied bij de Cote 2000 zijn er bijvoorbeeld nog een aantal tragere skiliften en net zoals in Les Portes du Mont Blanc vind je hier af en toe nog een verbindingssleeplift. Voor de komende twee jaar staan er wel alweer 4 nieuwe skiliften op de planning voor het skipasverbond. Stap voor stap wordt de verouderde liftinfrastructuur dus verleden tijd.

Losse skipassen

Zoals eerder genoemd bieden de deelgebieden Les Portes du Mont Blanc en Les Contamines ook losse dag- en meerdaagse skipassen aan. Ben je niet van plan om heel veel te skiën, dan is het de moeite waard om deze opties ook eens door te nemen. Mocht je juist nog meer dan de 263 kilometer aan piste willen, kun je ook de Mont Blanc Unlimited skipas kopen waar ook bijvoorbeeld alle skigebieden van Chamonix onderdeel van zijn.

Skipas Prijs
Dagpas Evasion Mont-Blanc 50,50 euro (online: 45.50 euro tenminste 6 dagen van tevoren)
Dagpas Portes du Mont Blanc 39,50 euro
Dagpas Les Contamines 42,70 euro
6-daagse pas Evasion Mont-Blanc 256,50 euro (online: 229 euro tenminste 10 dagen van tevoren)
6-daagse pas Portes du Mont Blanc 188 euro
6-daagse pas Les Contamines 218 euro
6-daagse pas Mont Blanc Unlimited 336 euro (310 euro online)

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.
RoteHersentote2 december 2020 · 18:16

Mooi gebied inderdaad Henri. Het uitzicht op de Mt Blanc is prachtig vanaf Combloux, en indrukwekkend vanaf de St Gervais kant.
By far de mooiste piste is de Épaule, over de graat van de Mt Joly naar St Nicolas de Veroce.

*bericht bewerkt door RoteHersentote op 02 dec 2020 18:36

Quick2 december 2020 · 18:17

Voor deze gebieden is de Evasion-Mont Blanc skipas afdoende, toch? Regio staat al een tijdje op mijn lijstje, maar er is zoveel moois en zo weinig tijd… voornamelijk de wat lagere ligging i.c.m. verschillende deelgebieden en uitgestrektheid schrikt me wat af om op voorhand te boeken, maar komende jaren zeker eens die kant op. Massif des Aravis lijkt me ook leuk.

Mr. Slow
ardjanvanbreugel3 december 2020 · 00:40

Erg leuk gebied, 2 jaar geleden geweest! 3 dagen mont joux/mont d’arbois / cote 2000, 2 dagen les contamines en 1 dag portes du mont blanc. Dit maakt het echt een hele afwisselende vakantie voor een schappelijke prijs. Wij hadden overigens geluk met alleen maar mooi weer, maar als het veel sneeuwt lijkt het me behoorlijk koud in al die open liften…

Henriauteur3 december 2020 · 11:52

@Quick inderdaad. De skipas voor Evasion Mont-Blanc is geldig in Rochebrune - Cote 2000, Mont d’Arbois - Mont Joly, Les Portes du Mont Blanc en Les Contamines. Je moet inderdaad wel wat geluk hebben met het weer. Wij hadden één dag flink natte sneeuw in Les Portes du Mont Blanc, maar de rest van de dagen lag de sneeuwgrens mooi laag. Een westcirculatie kan zeker af en toe voor wat regen zorgen, maar het gebied is tegelijkertijd wel een stuk minder windgevoelig dan het nabijgelegen Portes du Soleil of Le Grand Massif. In de dagen dat ik er was waren er geen liften gesloten door wind, terwijl de meeste verbindingsliften in PdS dicht waren.

Plaats een reactie