Toeren door het weidse Les 4 Vallées (deel 2)

Rick op 03 maart 2022· geen reacties

Les 4 Vallées (CH)
Les 4 Vallées (CH)

Drie dagen lang was ik in het Zwitserse Les 4 Vallées. Na deel 1 waarin ik de deelgebieden van Verbier, Veysonnaz en Thyon beschreef stond de op laatste dag het hoogste deel van het gebied op het programma. De Col de Gentianes (2950 meter) en de Mont Fort (3330 meter) en als afsluiter het deelgebied van Savoleyres-La Tzoumaz.

Hoogalpien

Vanuit Verbier kun je via La Chaux en de zogenoemde Jumbo-gondel door naar het hoogalpiene-gedeelte van de Col des Gentianes en de Mont Fort. In deze coronatijd lijkt het met 150 man opeengepakt staan in een krappe gondel niet het beste idee van de wereld, maar doordat het een maandag was, hoopten we dat het minder druk zou zijn. Gelukkig kende de gondel een capaciteitsbeperking en werd hij ‘maar’ voor 2/3e gevuld. Dan pas realiseer je je hoeveel mensen er normaal gesproken in zo’n gondel passen, het was voor mijn gevoel nu al méér dan druk genoeg. Eenmaal boven was dit “leed” snel vergeten. Na eerst de lange rode Gentianes-piste terug naar het dalstation van de gondel gedaan te hebben (neem bij de splitsing altijd de rode Cabane, bij de rode Patiefray moet je onderin een stuk omhoog lopen), besloten we het hogerop te zoeken.

null

De Cabane du Mont Fort langs de rode Cabane-piste
De Cabane du Mont Fort langs de rode Cabane-piste

Hoog(s)te punt Mont Fort en Nendaz

De Mont Fort bleek niet alleen het hoogste punt van het gebied, maar ook een hoogtepuntje: het uitzicht is fantastisch! De gelijknamige beruchte zwarte buckelpiste is (zeer) steil, hoewel alleen de eerste paar honderd meter ongeprepareerde buckels zijn. De rest van de piste bleek een geprepareerde afdaling, die er, doordat er zeer weinig mensen komen, fantastisch bij lag. Beneden aangekomen kozen we voor de route vanaf de Col de Gentianes naar de rest van Les 4 Vallées, en hoewel deze route minder steil is, is hij wel langer en stuitten we onderin op behoorlijk wat ijs en doorkomende stenen.

Vanuit Siviez hebben we via de Plan du Fou-gondel het gebied van Nendaz verkend, een verbinding die je alleen kunt maken via een zwarte piste (of wederom de gondel). Het gebied van Nendaz ligt rond de Tracouet (2200 meter) en kent een heel andere sfeer. Het bestaat vooral uit pistes tussen de bomen met uitzicht op de Rhône-vallei. In dit deel van het gebied is La Nationale een aanrader, een mooi gelegen, lange rode afdaling terug naar het dorp. Een aantal pistes bleek helaas gesloten, waardoor we al redelijk snel besloten terug te keren naar Verbier om daar nog wat pistes en een biertje in de zon te pakken.

Uitzicht vanaf de Mont Fort, met onder in beeld de beruchte buckelpiste
Uitzicht vanaf de Mont Fort, met onder in beeld de beruchte buckelpiste

Verrassing Savoleyres-La Tzoumaz

Vanwege het fantastische weer en de goede pistes, besloten we op de dag van onze terugreis er nog een halve dag aan vast te plakken. Aangezien we het hoofdgebied nu grotendeels kenden, kozen we ervoor om het niet verbonden deelgebied van La Tzoumaz (Savoleyres) te gaan verkennen. Na een rit vanuit Verbier met een antieke gondel uit 1970 (vervanging en verbinding met het hoofdgebied lijkt er in 2023 aan te komen), bleek dit deelgebied een positieve verrassing: perfect geprepareerde, speelse pistes die ook nog eens extreem rustig waren. Het gebied ligt ideaal op de noord- en zuidflank van de Savoleyres (2354 meter), waardoor je continu keuze hebt tussen skiën in de zon, of juist in de schaduw met wat betere sneeuwcondities. Als je, zoals wij, in de ochtend op de zuidflank beide voordelen treft zit je helemaal gebakken. Omdat je vanaf de top van het gebied helemaal naar La Tzoumaz op 1500 meter kunt afdalen, zijn er ook mooie lange afdalingen te maken. Na zo’n drie bonusuren in perfecte condities, werd het helaas tijd om terug te rijden naar Nederland.

Lege, perfect geprepareerde zonnige piste in Savoleyres-La Tzoumaz
Lege, perfect geprepareerde zonnige piste in Savoleyres-La Tzoumaz

Conclusie

Al met al kent Les 4 Vallées geweldige en veelzijdige mogelijkheden in een indrukwekkend en gevarieerd berglandschap. De pistes zijn voornamelijk rood en door de hoogteverschillen zijn de afdalingen lang. De liftinfrastructuur kan hier en daar nog wel een upgrade gebruiken, de “secteur Verbier” uitgezonderd. De (ski)verbinding tussen de gebieden is alleen geschikt voor (ver)gevorderde skiërs, omdat deze niet via een geprepareerde piste mogelijk is. Ook de verbinding van Verbier naar Nendaz kan alleen via een zwarte piste. Een echte aanrader en geheimtip is wat mij betreft het deelgebied Savoleyres-La Tzoumaz, door de rust en de perfect geprepareerde pistes in de zon én schaduw. Door de geplande verbinding met het hoofdgebied biedt dit deelgebied straks echt een toegevoegde waarde aan dit nu al weidse viervalleiengebied.

Rick
Heeft een passie voor alles wat met bergen, sneeuw, skiliften en wintersport in het algemeen te maken heeft en deelt hierover graag zijn kennis.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie