Wie zat er achter de bomaanslag op de lift in La Grave

Rogier op 03 december 2022· 3 reacties

La Grave
La Grave

In 1958 ontstond het plan om een lift te maken over de sneeuwrijke hellingen van La Grave. Een klein dorpje onder de mooie en indrukwekkende La Meije. Het idee was simpel (en is het nog steeds): we maken een lift en iedereen kan zelf naar beneden skiën. Geen pistes, gewoon off-piste. Het zou volgens de toenmalige burgemeester Ernest Juge de enige manier zijn om het dorp van La Grave te redden van een economische neergang. Maar lang niet iedereen was het ermee eens. Men was het er zelfs zo mee oneens dat er een 20 kilo zware bom tot ontploffing werd gebracht in de lift! Maar wie heeft deze aanslag gepleegd?

Verdeelde meningen

In 1958 waren de meningen op zijn zachtst gezegd verdeeld. Ernest Juge gaf aan dat het project “in bepaalde opzichten unaniem werd bestreden door allerlei mensen” zo valt te lezen in een oude Dauphiné Libéré. Hij verdeelde de tegenstanders in twee groepen. De “het zal nooit werken” categorie en de “ecologen” die geen lift willen naast zo’n mooie berg. De groep natuurbeschermers leken aan het langste eind te trekken toen het Parc National des Ecrins werkelijkheid werd.

Lift komt er na aanpassingen nationale park

Na 15 jaar aan voorbereidingen, discussies en concessies leek het ervan te komen. Zelfs de grenzen van het nationale park waren iets aangepast. De lift zou gebouwd gaan worden en op 22 februari 1974 werd het wereldkundig gemaakt, La Grave zou zijn lift krijgen. Een lift in twee tronçons, delen, met een tussenstion en het hoogste punt zou op de Ruillans col op 3200 meter komen te liggen.

Iedereen is het ermee eens, toch?

Volgens de toenmalige Dauphine biedt deze lift "een buitengewoon uitzicht, over het Meije-massief”. En er wordt in dezelfde krant opgemerkt: “Er zijn geen kabels aan de Meije vastgemaakt, de natuur wordt nauwelijks aangetast, niemand kan het er niet mee eens zijn”.

Eerst zomer meteen succesvol

Na twee jaar werk draaide het eerste deel van de lift. In de zomermaanden vervoerde La Grave al meteen 18.000 mensen. Het tweede deel zou er ook snel aankomen. Het zag er goed uit voor La Grave. Maar toen:

KABOEM!

Het was 3 uur 's nachts toen in de nacht van 16 op 17 november de inwoners van La Grave met een schok wakker werden. Twee doffe klappen. De bergmensen uit het dal dachten direct aan vallend ijs van de gletsjers of een lawine. “Een dof geluid maakte me 's nachts wakker, dus ik ging naar het raam maar zag niets”.

null

Dalstation ontploft

Het was niets van dit alles. Het dalstation van de lift was ontploft. La Grave is aangevallen. Omdat de bom midden in de nacht tot ontploffing was gebracht waren er geen slachtoffers. Maar het was meteen duidelijk, dit was een aanslag!

Zelfgemaakte maar effectieve bom

Toen de recherche en de explosievendienst van de Franse politie de volgende ochtend hun onderzoek uitvoerden werd bevestigd dat het een bomaanslag was! 15 tot 20 kilo aan explosieven waren geplaatst, gekoppeld aan een wekker. Volgens een explosieven-expert een zeer goed geplaatste bom, maar het is duidelijk dat deze gemaakt was door personen met geen of heel weinig ervaring.

Maar de bom was zeer effectief. Overal gebroken glas, afgerukte muren, beschadigde bedieningspanelen, verwrongen cabines en een enorm gat in het midden van de metalen vloer van het station. Ongeveer een meter in diameter.

null

Niemand kon zich zo’n daad voorstellen

In het dorp heerste verbijstering. Niemand kon zich, ondervraagd door de politie, zo’n daad voorstellen. En zeker niet de kabelbaanmedewerkers. Maar wie dan wel? Milieuactivisten, een lokale of politieke afrekening, boze herders? De recherche van Grenoble en de nationale politie voerden het onderzoek uit. De Algemene Inlichtingen Dienst wordt gemobiliseerd om het antwoord te vinden. Maar er is geen enkel aanknopingspunt en niemand eist de aanslag op. Het onderzoek is nooit opgelost.

Eerste skiërs in maart 1978

De bouw van kabelbaan loopt meer dan een half jaar vertraging op. Pas in maart 1978 kon het tweede deel in gebruik worden genomen. In maart en april nemen al 13.000 skiërs de lift! Het begin van het mythische skigebied is daar. Het freeride-skigebied is er nog steeds, een geschiedenis die niet geheel zonder financiële problemen verliep. Maar de locals uit La Grave zijn maar wat trots op hun gebied.

Het einde van het La Grave verhaal is nog lang niet geschreven. En hoewel er nog geen dynamiet is geplaatst roept een nieuw plan om een derde deel boven de huidige kabelbaan aan te leggen alweer nieuwe explosieve reacties op.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Drastische aanpak van die tegenstanders 😱

Drastische aanpak van die tegenstanders 😱

G11ling op 03 dec 2022 12:24

Valt wel mee toch? Geen slachtoffers (behalve financieel) en hun ongelijk is bewezen in de tussentijd.

Dan is het tijd geworden voor een prijsvraag hierover.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie