Ook in 2021 zet Vlhova de toon, DNF voor Adriana Jelinkova

MarkVermeulen op 04 januari 2021

FIS: 'Snow Queen' Petra Vlhova

Petra Vlhova heeft de World Cup slalom in het Kroatische Zagreb gewonnen. Ze bleef Katharina Liensberger en Michelle Gisin voor. Adriana Jelinkova wist geen tijd neer te zetten in de eerste run.

‘The Snow Queen’-race, vernoemd naar de Kroatische viervoudige Olympische kampioene Janica Kostelic, ging ondanks de aardbevingen van afgelopen week door. Op dinsdag 29 december 2020 was de zwaarste beving met een kracht van 6.4 op de schaal van Richter. Het episch centrum lag op 50 kilometer van de ‘Sljeme Mountain’, de locatie van de World Cup. Zeker zeven mensen kwamen hierbij om het leven.

Geen vervolg op zege Gisin in Semmering

Vorige week won Michelle Gisin de World Cup in Semmering. Daarmee kwam een einde aan de reeks van 28 World Cups slalom die gewonnen werden door Petra Vlhova of Mikaela Shiffrin. Afgelopen zondag, aan het begin van het nieuwe jaar, was het echter weer een vertrouwd beeld toen de Slowaakse Vlhova de hoogste trede van het podium mocht beklimmen. Op dat podium werd ze vergezeld door de Oostenrijkse Katharina Liensberger en de Zwitserse Michelle Gisin, de winnares in Semmering. Mikaela Shiffrin behaalde een vierde plek.

Vlhova ging aan de leiding na de eerste run, maar verspeelde haar voorsprong bijna in de tweede run. In de tweede run kwam ze namelijk maar tot de elfde tijd, maar ze hield uiteindelijk toch nog 0,05 seconden van haar voorsprong over op Liensberger.

Inhoud van youtube.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door youtube.com.

Vandaag was een heel zware dag en in het bijzonder de tweede run, maar ik vond nog iets in m’n lichaam en pushte nog extra voor de finish”, vertelde ze aan Eurosport.

Toen ik zag dat ik pas de 11e tijd had in de tweede run, dacht ik dat ik van het podium was gevallen, maar toen verscheen toch het groene licht en ik kon het niet geloven.

Vlhova heeft nu zes van de laatste zeven World Cups op de slalom gewonnen.

Geen tijd voor Adriana Jelinkova

Dat er geskied werd in zware omstandigheden is terug te zien in de uitslag. Elf skiester, waaronder Adriana Jelinkova, wisten geen tijd neer te zetten in de eerste run. Vervolgens haalden nog eens vijf skiesters de finish niet in de tweede run.

Positie Atleet Run 1 Run 2 Totaal
1 Petra Vlhova 58.27 1:00.81 1:59.08
2 Katharina Liensberger 58.59 1:00.54 1:59.13 (+0.05)
3 Michelle Gisin 58.65 1:00.65 1:59.30 (+0.22)
- Adriana Jelinkova DNF - -

Onze landgenoot krijgt een herkansing op 12 januari. Dan skiën de dames in het Oostenrijkse Flachau wederom een World Cup slalom.

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.