Oef, gelukkig geen wintersport dit seizoen!

ChristopheJ op 04 februari 2021· 26 reacties

leogangzicht
Bewolking ... dreigende liftsluiting!
Met een brede glimlach volgde ik het topic ‘Wat mis je nu niet?’. Toen ik er voor mezelf wat verder over nadacht werd dit topic uiteindelijk de inspiratie voor dit stuk. Ik ben namelijk niet opgegroeid met wintersportvakanties, en hoewel de laatste jaren mijn bewegingscurve in stijgende lijn is gegaan wil ik ook niet pretenderen sportief en atletisch te zijn. Verder houd ik eigenlijk ook al niet veel van veel wijzigingen en overwachte wendingen. Dus ja … 10 keer stress die dit jaar wegvalt:

Waarom ik blij ben niet op wintersport te gaan:

  1. Boekingsstress: ik ben nogal gehecht aan routine wat reizen betreft. Is het ergens TOP … waarom veranderen? Soms moet ik hier uiteraard aan toegeven in belang van het huwelijk, maar skiën doen we elk jaar in hetzelfde hotel waar we ‘thuis’ zijn sinds vele jaren. Het gebeurde in 2019 … de Belgische krokusvakantie viel NA die van de Noorderburen. Zoals elk jaar wilde ik de laatste dag herboeken voor het volgende jaar. Wat bleek: alle voorgangers hadden ook herboekt en nét in diezelfde week. Mijn dag was om zeep, de wachtlijst was ons lot. Enkele weken later (heeft men op de wachtlijst gekeken naar het lokale verbruik om te zien wie terug mag komen?) kwam het bevrijdende mailtje: we waren terug welkom in 2020. Ondertussen heb ik tot 2025 alvast ingeboekt. Ieder zijn afwijking 😉

  2. Weerstress: die begint altijd véél te vroeg. Een maand tevoren gaat er geen avond voorbij of ik heb de weerberichten bekeken. En ja … ik ben schuldig aan het lezen én interpreteren van de onbetrouwbare lange termijn.

  3. Einde après-ski stress: ik ben een familiaal skiër en ons familiehotel heeft een leuk zwembad. Dagelijks rond 17u30 beklaag ik mezelf de aanwezigheid van dit zwembad, als de zesde pils net wordt neergezet in de après-ski. De muziek wordt juist beter en het hoofd lichter maar … tijd om te gaan zwemmen. Toegegeven, eens nuchter en wel aan het avondeten is de spijt al lang verteerd.

17u25 ... dadelijk slaat de stemming om 😅

  1. Tuinhuisstress: mijn vader maakte een perfecte opbergplaats voor onze skibak, in de nok van ons tuinhuis. Ikzelf maak élk jaar weer een rommeltje van het tuinhuis. Gevolg is een paar uur opruimplezier alvorens ik aan de skibak kan. Dat hoeft dit jaar niet.

  2. 't is vanavond voetbal - stress: alsof het ervoor gedaan is. Afgelopen jaren speelde mijn favoriete voetbalclub steeds een thuiswedstrijd nét op de dag dat we naar huis gingen vertrekken. Gevolg is op zaterdagochtend om 05u de baan op richting thuisfront en hopen dat de weers- en verkeerssituatie niet te veel roet in het eten gooit.

  3. Turnstress: de dochter turnt graag en veel. De dochter bezeert zich ook regelmatig. En de dochter is enorm fanatiek in het skiën en naar Oostenrijk gaan. 8 weken lang ben ik telkens weer opgelucht als ze ongebroken uit de turnschool komt.

  4. Is-de-kamer-klaar-stress: We zijn nachtrijders samen met onze vrienden. De kids slapen lekker, mijn echtgenote en ikzelf rijden graag 's nachts. Zelden file. Aankomen rond 08u in het hotel en aanschuiven aan het ontbijtbuffet waar we tot 11u lekker blijven zitten terwijl de kids buiten spelen. Skigerief huren en dan het terras op voor een Weissbier. En nog ééntje. En nog ééntje. Is de kamer al klaar? Nee … dus nog ééntje. Vorig jaar duurde het wel erg lang met als gevolg een bewogen maar grappige manier van het uitladen van de wagen. Meer info via DM 😃

  5. Is-onze-vaste-tafel-voor-ons-stress: Toegegeven. Even flauw als onnodig, maar ik ben enorm gehecht aan onze vaste tafel in het typisch Oostenrijks gedeelte van ons hotel onder de rood-witte lampenkapjes vlakbij de toog.

  6. Wolkenstress: We logeren in een zijtak van Saalbach-Hinterglemm. Je wil in de namiddag niet meemaken dat je wegens weersomstandigheden de aansluiting terug niet kan nemen, of je zit lang op de bus. Gevolg voor de bangerik die ik ben: elke onschuldige wolk of streepje wind is voor mij een reden om terug te gaan naar onze huisberg. Die kennen we (tot frustratie van mijn medeskiërs) al van buiten maar kom, het is daar toch prima vertoeven?

  7. Liftkindstress: mijn dochter is ondertussen bijna 11 dus binnen het gezin neemt deze stress gelukkig af. Ik help graag de kinderen op en af de lift, maar ik vind het zelf soms al spannend om heelhuids boven te geraken dat ik toch telkens opgelucht ademhaal als het laatste kind voor ons instapt.

Maar kom, alle gekheid op een skistok. Ik kan wel 120 ludieke redenen vinden om blij te zijn dat dit skiseizoen wordt overslagen, maar het opmaken en lezen van bovenstaande punten zorgde regelmatig voor een nostalgische glimlach op mijn gezicht. Besluit: geen reden is goed genoeg om een skiseizoen over te slagen, behalve een wereldwijde pandemie.

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Plaats een reactie

FreeriderJob4 februari 2021 · 08:35

Ik denk dat maar weinig mensen het zo zien op dit forum. Ik in ieder geval helemaal niet, ik hoop nog steeds dat aan het eind van het ski seizoen nog mijn latten kan onder klikken om te ski tour en, freeriden of desnoods op de gletsjer high speed te carven!

Kees0734 februari 2021 · 08:45

Dikke glimlach!

niekniek4 februari 2021 · 08:50

Ik ben een beetje blij (voor mij eigen dan) dat de wintersport niet door ging
Ben nog steeds aan het herstellen van een heftige beenbreuk
Voor alle andere mensen vindt ik het zuur, dat ze niet op wintersport kunnen gaan

*bericht bewerkt door niekniek op 04 feb 2021 08:51

Erik114 februari 2021 · 09:05

Hahaha, altijd leuk om te lezen dat ik kennelijk niet de enige ben die zo’n stresskip is! :) Heel herkenbaar dit.

Arno54 februari 2021 · 09:18

@christopheJ: Ik heb met je te doen man! Misschien is het een idee om zodra je wel weer de bergen in mag, je winterstressvakantie te vervangen door mountain-zen-retreat? Als je interesse hebt kan ik je er één privé en op maat aanbieden…

Freerider4 februari 2021 · 09:25

Weerstress!? daar heb ik nou daadwerkelijk nog nooit last van gehad, al helemaal niet van sneeuw stress hahaha

fritselsingha4 februari 2021 · 11:24

“als de zesde pils net wordt neergezet in de après-ski.”
“Skigerief huren en dan het terras op voor een Weissbier. En nog ééntje. En nog ééntje. Is de kamer al klaar? Nee … dus nog ééntje. Vorig jaar duurde het wel erg lang met als gevolg een bewogen maar grappige manier van het uitladen van de wagen”

en dan nog verbaasd zijn over de slechte naam die Hollanders hebben ? ga naar een Russische all inclusive. Ontmoet je gelijkgestemden…

ChristopheJauteur4 februari 2021 · 11:58

“als de zesde pils net wordt neergezet in de après-ski.”
“Skigerief huren en dan het terras op voor een Weissbier. En nog ééntje. En nog ééntje. Is de kamer al klaar? Nee … dus nog ééntje. Vorig jaar duurde het wel erg lang met als gevolg een bewogen maar grappige manier van het uitladen van de wagen”

en dan nog verbaasd zijn over de slechte naam die Hollanders hebben ? ga naar een Russische all inclusive. Ontmoet je gelijkgestemden…

fritselsingha op 04 feb 2021 11:24

@fritselsingha … je duwt me tweemaal in het foute hokje. Ben een Belg en geen Hollander. Verder gaat het vergelijk met de zatte Rus ook niet op. Dat zou je weten als je me zou kennen, of als je de ware toon van het artikel zou voelen: luchtig en met een vleugje humor. Ik hoef me enerzijds niet te schamen voor een pintje in de après-ski of op het terras, en als het je anderzijds kan geruststellen: zal nooit dronken door het hotel waggelen op onze familievakantie ;-) .

*bericht bewerkt door ChristopheJ op 04 feb 2021 12:12

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.
ChristopheJauteur4 februari 2021 · 12:03

@FreeriderJob en @Arno5 … het is natuurlijk niet letterlijk te nemen dit artikel. Ik zou zoveel liever inpakken en wegwezen. Arno, benieuwd wat je aanbod inhoudt ? :-)
@niekniek … goei herstel gewenst !
@Freerider … zondag in de Lage Landen sneeuwstress … kijk ernaar uit !

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.
StefVC4 februari 2021 · 12:18

Beste Christophe, zoooooooooooooooooo herkenbaar, and deep down there missen we het oh zo hard! Bedankt voor de glimlach op m’n gezicht.
“Afgelopen jaren speelde mijn favoriete voetbalclub steeds een thuiswedstrijd nét op de dag dat we naar huis gingen vertrekken. Gevolg is op zaterdagochtend om 05u de baan op richting thuisfront en hopen dat de weers- en verkeerssituatie niet te veel roet in het eten gooit.”
=> hopelijk ben je niet geweest met krokus 2018, want die zaterdag op de terugweg van Sölden heb ik 6h erover gedaan tot Imst :-) Feestje in de sneeuw en op de Fernpass.

Rogieradmin4 februari 2021 · 12:55

Weerstress!? daar heb ik nou daadwerkelijk nog nooit last van gehad, al helemaal niet van sneeuw stress hahaha

Freerider op 04 feb 2021 09:25

De zelfkennis siert je ;-)

Click. Click. Peace
Gerben.t.Z4 februari 2021 · 12:58

Ha, leuk om te lezen! Al herken ik niet de stress maar is de voorbereiding voor mij één grote voorpret (nieuwe gebieden ontdekken, nieuwe gear scoren) en de vakantie zelf het grote genieten. De weerstress vooraf herken ik dan weer wel, als een bezetene alle weerinfo tot je nemen en hopen op perfecte condities:-).

Henrike4 februari 2021 · 14:19

Leuk om te lezen…
Mijn echtgenoot heeft inpakstress/vakantiestress!

Auto inpakken kan ik klaarblijkelijk niet (heb het jaren allemaal zelf gedaan maar dat is natuurlijk niet goed).
En elk jaar weer… pakt hij in… pakt halverwege weer uit… om het toch weer op dezelfde manier van het jaar ervoor te doen.
En ook elk jaar gaat hij in totale stress en de zenuwinzinking nabij de deur uit… en als we op de snelweg zitten is het goed.
Het is alleen even op onze tanden bijten… (laat hij het maar niet lezen).

It is an amazing world
Goeleg4 februari 2021 · 14:48

“als de zesde pils net wordt neergezet in de après-ski.”
“Skigerief huren en dan het terras op voor een Weissbier. En nog ééntje. En nog ééntje. Is de kamer al klaar? Nee … dus nog ééntje. Vorig jaar duurde het wel erg lang met als gevolg een bewogen maar grappige manier van het uitladen van de wagen”

en dan nog verbaasd zijn over de slechte naam die Hollanders hebben ? ga naar een Russische all inclusive. Ontmoet je gelijkgestemden…

fritselsingha op 04 feb 2021 11:24

@fritselsingha … je duwt me tweemaal in het foute hokje. Ben een Belg en geen Hollander. Verder gaat het vergelijk met de zatte Rus ook niet op. Dat zou je weten als je me zou kennen, of als je de ware toon van het artikel zou voelen: luchtig en met een vleugje humor. Ik hoef me enerzijds niet te schamen voor een pintje in de après-ski of op het terras, en als het je anderzijds kan geruststellen: zal nooit dronken door het hotel waggelen op onze familievakantie ;-) .

ChristopheJ op 04 feb 2021 11:58

Ik moest stiekem lachen met je laatste 3 woorden… Ik zie je op een andere vakantie al wel door het hotel waggelen :-D

Slim4 februari 2021 · 16:43

Haha, heerlijk @Christophe!

Maar natuurlijk vooral de top wintersport stress:

"de angst dat je te laat (qua vakantie dagen, qua ochtend begin, of qua bereiken van de beste hellingen) bent om verse poeder te scoren! "

*bericht bewerkt door Slim op 04 feb 2021 16:50

dan584 februari 2021 · 17:02

Leuk om te lezen…
Mijn echtgenoot heeft inpakstress/vakantiestress!

Auto inpakken kan ik klaarblijkelijk niet (heb het jaren allemaal zelf gedaan maar dat is natuurlijk niet goed).
En elk jaar weer… pakt hij in… pakt halverwege weer uit… om het toch weer op dezelfde manier van het jaar ervoor te doen.
En ook elk jaar gaat hij in totale stress en de zenuwinzinking nabij de deur uit… en als we op de snelweg zitten is het goed.
Het is alleen even op onze tanden bijten… (laat hij het maar niet lezen).

Henrike op 04 feb 2021 14:19

@Henrike

Oei zo herkenbaar, precies alsof ik in een spiegel kijk.😁( niet tegen mijn vrouw zeggen dat ik dit toegeef😉)

Born to run. B.S.
ChristopheJauteur4 februari 2021 · 21:46

@StefVC … ik vind net een foto van die dag om 11.00u ter hoogte van Keulen dus die pret heb ik gemist 😃
@Gerben.t.z … klopt inderdaad, voorpret is het halve werk en vol genieten
@Henrike … de wagen en alles errond is voor mij dan weer geen stress maar genieten. Nog eens oefenen met de kettingen, netjes alles wassen (ook al geven ze regen op vertrekdag), alles netjes inladen … zalig
@Goeleg … 😉 … kan wel gebeuren inderdaad … maar dan ook weer niet dagelijks hoor 😅
@Slim … ontbijt overslagen en recht naar boven dus
@dan58 …🤫 … we zwijgen

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.
StefVC4 februari 2021 · 22:34

@ChristopheJ … was 6u tot Ulm in Duitsland, niet Imst (vergissinkje :-)) Heb ook 2 footootjes opgezocht: om 17/02/2018 ben ik aan het tanken in Längenfeld om 8u08 en 6u01 en 266km (!) later was ik in de regio van Ulm…
Wat een gedoe toen.

Nics5 februari 2021 · 07:33

Grappig om te lezen, maar ik herken echt 0 van alle stressfactoren 🙃. Ik houd het weer in de Alpen in de winter in de gaten, als er dan een weekje met goede verwachting bij zit en het is geen schoolvakantie, kijk ik eens in mijn eigen planning of t lukt qua werk om te gaan en dan boek ik 2 dagen van te voren ofzo. Hoe en wat qua acco ben ik niet te kieskeurig, als er maar een bed keuken en verwarming is. Ik gooi mn spullen in een tas en mocht ik wat vergeten zijn, dan lossen we dat terplekke wel op (helm en schoenen vergeet ik uiteraard niet). Verder zien we alles wel als we er zijn, meestal een nieuw gebied. Eerste dag nooit haast om de piste op te gaan of hotel in te gaan.
Gelukkig ben ik eigen baas en heb ik in die zin geen rekening te houden met vooraf vrij vragen. Winterseizoen is rustig voor mijn bedrijf.

dan585 februari 2021 · 08:15

@Nics

What a free spirit +++😎

Born to run. B.S.
ChristopheJauteur5 februari 2021 · 08:39

@Nics … zalig gewoon ! :-)

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.
Hendrik55 februari 2021 · 11:05

Erg grappig!

Het is o zo hard genieten.
Henrike5 februari 2021 · 11:32

@Henrike … de wagen en alles errond is voor mij dan weer geen stress maar genieten. Nog eens oefenen met de kettingen, netjes alles wassen (ook al geven ze regen op vertrekdag), alles netjes inladen … zalig

ChristopheJ op 04 feb 2021 21:46

Hier hetzelfde… Ik geniet twee weken van tevoren al. Af en toe dagdromen. Ik zet een kratje klaar in een hoek en elke meer als me wat te binnen schiet gooi ik het in het krat. De voorbereiding is voor mij de helft van de lol.
Maar ik zie echt op tegen het moment dat mijn man meldt dat hij de auto in gaat pakken.
Kan best zijn dat ik hen dan een keer smeer en wat leuks doe met onze zoon.
Laat de stress vooral bij de veroorzaker. Nu krijgen wij de volle laag. En daar ben ik wel klaar mee.

It is an amazing world
ello5 februari 2021 · 12:23

Geen stress vwb de vakantie, maar ik ervaar ook geen voorpret hier. We willen wel elk jaar naar een andere plek omdat we nog nooit ergens geweest zijn waar alles top was. De auto inpakken geeft nooit problemen en doet mijn man altijd. Wat wel stress geeft is om alle werkzaamheden voor het bedrijf goed en op tijd af te krijgen, dus het wordt altijd middernacht voordat we gepakt hebben om na een paar uur slapen te kunnen vertrekken.

Arno55 februari 2021 · 18:03

ChristopheJ : Voor mij zijn de bergen mijn dagelijkse werkomgeving, mijn ‘office’ en ik ben overtuigd van de helende werking om een dag(deel) of beter nog meerdere dagen op rij in de bergen door te brengen, ver weg van de dagelijkse ratrace en de stress dit dit met zich meebrengt. Maar ik doel dan niet op een standaard skivakantie in een druk skigebied.

Ik wil hier niet te veel spammen, dus google ff op mijn naam in combinatie met mijn woonplaats Samoëns en wie weet kan ik je inspireren om de stress van een skivakantie eens om te ruilen voor een geestverruimende ;-) ervaring in de backcountry …

Nics6 februari 2021 · 07:11

@Nics … zalig gewoon ! :-)

ChristopheJ op 05 feb 2021 08:39

Door schade en schande geleerd dat stressen op welk vlak dan ook je niks verder brengt. Het blokkeert alleen maar en is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Als zeer rationeel ingesteld persoon heb ik dus besloten dat ik het niet meer doe of zoveel mogelijk vermijden. Mocht ik stress voelen opkomen, dan denk ik gewoon: “waar gaat dit nou helemaal over en wat levert het stressen me nu op? Heeft stressen nu een positieve invloed op de situatie?” . En vakantie is sowieso om te relaxen. Maar goed, ik heb dan ook echt geen obsessie dat alles aan een bepaald ideaalbeeld moet voldoen (qua vakantie dan…) en geen last van groener gras bij de buren. Ik kijk om me heen, vraag me af of ik blij ben met hoe het is, en in de bergen en de sneeuw is het meestal gewoon goed. Leef in het moment en ‘let go’ (lekker cliché, maar het werkt).

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.