Kleine Zeitung: Succes in rood-wit-rood met een Nederlands tintje

MarkVermeulen op 04 maart 2021· geen reacties

Sara Marita Kramer. © APA/GEORG HOCHMUTH
Er is nu aantal sporters met een Nederlandse achtergrond dat momenteel in verschillende sporten succesvol is voor Oostenrijk. Ook in het Alpenland is dit niet onopgemerkt gebleven. De Oostenrijkse krant ‘Kleine Zeitung’ besteedde in een artikel aandacht aan de sporters met een Nederlandse achtergrond.

Onderstaand artikel is een vertaling van het artikel ‘Oranges Blut für den rot-weiß-roten Erfolg’ geschreven door Alexander Tagger in de Kleine Zeitung. De vertaling is met toestemming van de journalist op onze website geplaatst. De in het artikel genoemde atleten komen uit voor de Oostenrijkse ski- of bobsleebond.

Oostenrijk, het land van de bergen. Oostenrijk, het land dat al zoveel geweldige wintersportdochters en -zonen voortbracht. Teresa Stadlober, Stefan Kraft, Johannes Lamparter, Mika Vermeulen - allemaal Oostenrijkers die met succes de rood-wit-rode vlag vasthielden op het WK voor noordse disciplines in het Duitse Oberstdorf. Alhoewel, Mika Vermeulen? De naam van de langlaufer klinkt niet echt Oostenrijks.

Mijn ouders komen uit Nederland. Mijn vader Vincent is mijn trainer en hij kwam vroeger zelf ook uit op het wereldkampioenschap. Ik weet ook niet hoe mensen in Nederland op het idee zijn gekomen om te gaan langlaufen. Misschien dacht mijn vader: "In het land van de blinden ben je koning met één oog"", lacht de in Oostenrijk geboren Vermeulen, die slechts een van de vele Oostenrijkse wintersporters is met Nederlands bloed in de aderen.

Terwijl de familie Vermeulen de tenten opsloeg in Ramsau om hun sport beter te kunnen beoefenen, verhuisden Ronald en wijlen Anneke Kramer, de ouders van de Oostenrijkse schansspringende hoogvlieger Marita, in 2008 vanuit Apeldoorn naar Maria Alm, waar ze het hotel “Sonnenlicht” openden. Marita, die goud won met het Oostenrijkse vrouwenteam en brons met het gemengde team in Oberstdorf, heeft een dubbele nationaliteit. En ze maakt er geen geheim van dat ze zich nog steeds sterk verbonden voelt met Nederland. “Maar ik spring voor Oostenrijk en zal dat ook in de toekomst blijven doen”, benadrukt de 19-jarige, die thuis alleen Nederlands spreekt, in het elegante Salzburger dialect.

Hirscher heeft ook Nederlands bloed

Maar Vermeulen en Kramer zijn niet de enige ‘geïmporteerde wintersporters’ uit het land van tulpen en fietsen, waar het hoogste punt slechts 322 meter is. Zoals bekend kan ook de Oostenrijkse skiër Marcel Hirscher zeggen dat hij Nederlands bloed bezit. Zijn moeder, een voormalig skilerares, komt uit Den Haag. Net als Kramer heeft Hirscher een dubbele nationaliteit. En als hij geen plek had kunnen bemachtigen bij de ÖSV, zou de achtvoudig overall World Cup-winnaar wellicht bij de Nederlandse Ski Vereniging zijn uitgekomen.

Ook het vermelden waard is Jennifer Onasanya. De Nederlandse vrouw, die vorig jaar december het Oostenrijkse staatsburgerschap ontving en verhuisde naar Innsbruck, is de duwer van de Oostenrijkse bobsleeërster Katrin Beierl. Dit jaar won het duo sensationeel het wereldbekerklassement. Het belangrijkste doel van Onasanya zijn de Olympische Spelen. “Daarvoor heb ik mijn leven in Nederland opgegeven. Ik heb mijn familie en vrienden achter me gelaten en mijn huis verkocht." Allemaal voor een grote droom die ze als Oostenrijkse hoopt te vervullen.

MarkVermeulen

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.