Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Spoorboekje voor extreme weekenddump

Roel op 04 december 2020· 6 reacties

De laatste opklaringen boven Lienz (Osttirol)
De plek van dit webcambeeld wordt zo’n beetje hét epicentrum van de dump die dit weekend extreme proporties gaat aannemen: het skigebied Zettersfeld boven Lienz in Osttirol (zuiden van Oostenrijk). Wat zou ik graag hier op deze berg een weekendje vertoeven om getuige te zijn van iets wat de dump van vorig jaar november zal evenaren, en misschien wel overtreffen.

Zuidalpen in de vuurlinie

De sneeuwval is inmiddels ingezet in de Franse Alpen, maar die vormen dit keer een station dat vrij snel gepasseerd zal worden. De sneeuwval manifesteert zich vooral op de Zuidalpen en dan vooral op de Dolomieten, Osttirol en Karinthië. Waar ook zeker een dikke dump valt zijn de skigebieden tegen de Alpenhoofdkam (Sölden, Obergurgl, Stubai, Hintertux, Kitzsteinhorn). Kijk maar eens naar onze sneeuwverwachtingskaart!

 • Sneeuw
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • Regen
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Al die zwarte vlekken betekenen meer dan 2 meter sneeuw, met als koploper de Marmolada bij het Italiaanse Arabba (Dolomieten): 261 centimeter. Let verder op het Oostenrijkse Salzburgerland, waar een megadump en bijna geen sneeuw bijzonder dicht bij elkaar liggen. Door föhn (uitleg) zal de noordelijke helft van deze deelstaat nauwelijks sneeuw hebben, terwijl het zuiden, (bv. de Kitzsteinhorn bij Kaprun) 1-2 meter krijgt! Op dit kaartje zie je de skigebieden mooi liggen.

Spoorboekje

Al deze sneeuwkaarten vind je trouwens op de skigebiedspagina’s van onze website (kies je favoriete skigebied - ga naar “weerbericht”) en op de weersneeuw-pagina. Maar laten we even het spoorboekje gaan maken voor de komende dagen. Zoals gezegd is het in Frankrijk begonnen met sneeuwen. Vandaag sneeuwt het daar lekker door met regionaal toch zo’n 30-40 centimeter. Fijn is ook de sneeuwgrens die rond zo’n 1000 meter ligt, dat is laag genoeg voor de meeste skigebieden.

In de loop van vandaag gaan de Italiaanse Alpen en het zuiden van Zwitserland echter steeds meer de aandacht opeisen. De sneeuwval zet niet alleen in maar intensiveert ook sterk waardoor er vanavond op veel plaatsen al een halve meter sneeuw ligt. Ook het Oostenrijkse Osttirol krijgt steeds meer sneeuw. De sneeuwgrens ligt nog steeds laag waardoor het tot in veel dalen zal sneeuwen. De wind trekt aan tot stormachtig.

1 tot 2 meter in 24 uur!

Morgen sneeuwt het intensief! Vooral in de hele Italiaanse Alpen en in het zuiden van Oostenrijk, maar ook in de Oostenrijkse Noordalpen kan het af en toe sneeuwen, al blijven de hoeveelheden daar beperkt. We moeten ons vooral concentreren op Zuid-Tirol, Trentino en Osttirol waar ‘unheimische’ hoeveelheden naar beneden komen. Er wordt op dit moment 1 tot 2 meter sneeuw in 24 uur berekend! Tegelijk stroomt iets zachtere lucht binnen waardoor de sneeuwgrens tijdelijk gaat stijgen. Tot welke hoogte is nog niet helemaal duidelijk maar boven de 1500 meter lijken we redelijk veilig te zitten. Tegelijk gaan lawines vanaf morgen een serieus gevaar vormen, de lawinediensten waarschuwen al voor een kritische lawinesituatie. Arjen heeft voor Club Wintersporters dinsdag een korte inleiding gegeven over deze materie. Leden kunnen die nog terugkijken. Dit en de ontwikkeling van de sneeuwgrens gaan we dit weekend volgen in een liveblog en vandaag starten we hiermee. We houden dit blog het hele weekend bij, dus check de site voor updates.

Archiefbeeld Passo del Tonale (2019)

Nog een meter?

Zondag blijft de situatie grotendeels intact. De südstau houdt onderverminderd aan in de oostelijke Dolomieten en in Osttirol. Hier valt mogelijk nog een meter extra! In de loop van zondag stroomt iets frissere lucht binnen waardoor de sneeuwgrens weer omlaag kruipt. Waar we aan het eind van dit weekend staan weet niemand, maar dat het interessant wordt staat vast. Houd het liveblog dit weekend in de gaten.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.
evr664 december 2020 · 09:41

Gaat zo hier en daar al lekker los! Marilleva: https://www.skiresort.nl/skigebied/madonna-di-campigliopinz…

Edwin van Riel
R_Dolomieten4 december 2020 · 10:09

Pff wat een heerlijk nieuws om te lezen maar tegelijkertijd zit ik tandenknarsend achter de pc…Frustrerend…

Het heeft wel tot zover gelijkenissen met vorig jaar waarin eind november ook een bak sneeuw viel in de zuid alpen.
Hier hebben ze toen praktisch de hele winter op geteerd. Als de omstandigheden niet te extreem ( warm) worden hebben we in ieder geval een goede basis voor de rest van de winter en hopelijk kunnen we volgend jaar er nog lekker skieen!!

Henrik4 december 2020 · 10:31

Ik ben benieuwd of het record in Oostenrijk eraan gaat, niet toevallig ook tijdens een epische südstau op 31 januari 1986. Toen viel er in 24u tijd 170 cm sneeuw in Sillian, Ost-Tirol. Dit is nog altijd het record van meeste hoeveelheid sneeuw in 24u als ik me niet vergis. Gezien de hoeveelheden die worden berekend kijk ik er niet gek van op als dit record wordt verbroken.

Roelauteur4 december 2020 · 15:43

@Henrik daar zat ik ook naar te kijken. Vorig jaar november waren er al kansen maar net als toen ben ik een beetje huiverig voor de sneeuwgrens. Sillian ligt in de vuurlinie maar iets te laag vrees ik (1103m) om helemaal geen regen te krijgen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
mukkie4 december 2020 · 16:16

Pff wat een heerlijk nieuws om te lezen maar tegelijkertijd zit ik tandenknarsend achter de pc…Frustrerend…

Het heeft wel tot zover gelijkenissen met vorig jaar waarin eind november ook een bak sneeuw viel in de zuid alpen.
Hier hebben ze toen praktisch de hele winter op geteerd. Als de omstandigheden niet te extreem ( warm) worden hebben we in ieder geval een goede basis voor de rest van de winter en hopelijk kunnen we volgend jaar er nog lekker skieen!!

R_Dolomieten op 04 dec 2020 10:09

Inderdaad prachtig om te zien en hopelijk kunnen we er in februari toch nog van genieten! Ik ben positief ingesteld! 😉😅

Plaats een reactie