Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Live: hele diepe poeder op Frans Italiaanse grens

Rogier op 05 januari 2021· 6 reacties

Diepe poedersneeuw
hele diepe poedersneeuw

Het is weer zover. Een retour d’est heeft heel veel sneeuw gebracht op de Frans Italiaanse grens. De sneeuw kwam daar op zondag en maandag met bakken uit de lucht. En zoals altijd zeer lokaal, want bij mij thuis, hemelsbreed op nog geen 30 kilometer van deze grens viel er geen vlok sneeuw. Dus pakte wij de auto en reden we de storm in.

Valpréveyre retour d'est
Hevige sneeuw in het dorpje Valpréveyre op de Itraliaanse grens

Indrukwekkend

Ondertussen heb ik in mijn skibestaan hier al zo’n tien of vijftien keer een retour d’est meegemaakt. Het went nooit, want nog steeds sta ik te kijken van hoe ontzettend lokaal en hevig deze sneeuwval is. Want tot enkele kilometers van het skigebiedje Abries sneeuwde het niet of amper. Pas in Abries dumpte het en nog een paar kilometer verder naar de Italiaanse grens toe dumpte het pas echt hard. Op 2000 meter verdween de skistok (110m) van Sandra compleet onder de sneeuw.

Toerskiën

Natuurlijk moesten wel al toerskiënd omhoog, want de liften zijn in Frankrijk nog gesloten. (En waarschijnlijk blijven ze dat nog wel even…) Dat toeren is in zo’n meter verse sneeuw wel een hele klus. Maar we hebben het er graag voor over. Alhoewel ik natuurlijk hoop dat de liften snel weer zullen draaien.

poederskien
Hele diepe sneeuw

poederskien
Droompoeder van boven tot beneden

Boom is ho

Boem is ho. Of in dit geval Boom is ho. In al die vederlichte sneeuw kwam ik vrij hardhandig tegen een ondergesneeuwde lariksstronk. Mijn skischoen heeft me voor ernstig letsel beschermd. Maar mijn onderbeen is goed dik en blauw en terwijl ik dit typ zit ik met een ijszak op mijn kuitbeen en met mijn been omhoog. Komende dagen wat rust en wie weet kan ik eind van de week weer de sneeuw in…

Ook hele diepe sneeuw voor berggids Martijn Schell

Retour d’Est

Vind je weerfenomenen zoals de retour d’est interessant kijk dan vanavond naar de weerclinic van Roel waarin hij uitlegt waarom er op sommige plekken meer sneeuw valt dan elders…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Straffe5 januari 2021 · 10:59

Het is je enorm gegund, hopelijk kunnen wij dit seizoen ook nog profiteren maar ik vrees er stilletjes voor.

Rob975 januari 2021 · 11:40

Fantastische beelden! ben al aantal keer in die regio geweest en zou graag wat meer tijd hebben zodat ik de omgeving kan verkennen. Zo krijg ik het in ieder geval toch een beetje mee! thanks ;)

Droopy25 januari 2021 · 11:47

Wat vervelend voor je :-)

evr665 januari 2021 · 16:21

Au, shit, sterkte!

Edwin van Riel
Gillesski5 januari 2021 · 16:34

Hopelijk snel beter zodat je ons verder kan laten meegenieten ;)

FULL SEND
Asterino5 januari 2021 · 17:14

super knap!

Plaats een reactie