Goede resultaten bezorgen Maarten Meiners een goed gevoel richting WK

MarkVermeulen op 05 februari 2021

Copyright: Nicholas Iliano / @ni.photography

Maarten Meiners behaalde afgelopen week een vijfde en een achtste plek bij de Europa Cup-wedstrijden in het Italiaanse Folgaria. Meiners heeft de stijgende lijn te pakken en reist dus met een goed gevoel af naar de volgende wedstrijden, waaronder het wereldkampioenschap in Cortina d’Ampezzo. We spraken Maarten op zijn rustdag over zijn seizoen tot nu toe, zijn verwachtingen voor het WK en zijn voorrecht om elke dag te kunnen skiën.

Heb je een goed gevoel overgehouden aan de resultaten op de Europa Cup-wedstrijden in Folgaria?
Jazeker! Ik heb sowieso al een stijgende lijn te pakken dit seizoen en de afgelopen weken had ik een behoorlijk goed gevoel over mijn skiën. Ik wist dat als dat kon laten zien in wedstrijden dat ik snel zou zijn en dat ik tevreden kon zijn over deze wedstrijden. Stapje voor stapje verbeteren mijn uitslagen dit seizoen. Bij de eerste Europa Cup in Folgaria resulteerde dat in een hele goede eerste run, maar in de tweede run maakte ik een klein foutje door een te directe lijn te skiën. Maar goed, een achtste plek is zeker niet slecht. Daardoor kwam ik ook in de top zeven van het Europa Cup-klassement. Dit zorgde voor een goede loting voor de wedstrijd van woensdag met startnummer één, wat gunstig was in de wat warmere omstandigheden. Op woensdag was de eerste run echt goed, waardoor ik ook leidde na de eerste run. In de tweede run had ik iets meer moeite met de hobbelige piste en verloor ik wat tijd. Al bij al ben ik blij met deze wedstrijden.

Zit er nog rek in? Kan je misschien een podiumplek of zelfs een overwinning behalen binnenkort?
Ja, vooral in de tweede run kan ik nog beter skiën. Als ik een goede tweede run neerzet, had ik afgelopen week beide dagen op het podium kunnen staan of dichtbij de overwinning gezeten.

Dit seizoen behaalde je ook je eerste World Cup-punten. Daardoor kreeg je even flink wat aandacht en werd je onder andere geïnterviewd door NOS Studio Sport. Hoe was die aandacht voor jou?
Leuk om te merken dat er aandacht is voor het skiën. Voor mijn carrière en sponsoren zijn dat soort momenten erg belangrijk, dus daar kan ik alleen maar van profiteren. Veel mensen vonden het ook gaaf, want ik kreeg ontzettend veel berichtjes van mensen die het skiën volgen. Sommige mensen ken ik overigens totaal niet, dus dat zegt wel veel. Ze zijn toch een soort van verrast dat een Nederlander het zo goed doet, zoals ook natuurlijk met Adriana (Jelinkova, red.).

Je bent nu ook wel een boegbeeld voor de jeugd. Hoe is dat?
Ik had dat vroeger zelf ook wel bij anderen. Ik liep dan als jongetje rond bij het Nederlands kampioenschap en keek toen echt op naar de grote jongens die internationaal meededen. Zij hebben mij ook wel gemotiveerd om hetzelfde te bereiken. Leuk dat ik nu dat boegbeeld voor de huidige jeugd ben.

Wat dat betreft is het natuurlijk jammer dat er dit jaar geen NK wordt georganiseerd… Jij zult je daardoor blijven focussen op het internationale circuit. Hoe bereid je je momenteel voor op het WK?
Ik ski komend weekend nog twee Europa Cup-wedstrijden, dus het is een vol programma deze week. Volgende week hebben we nog een paar trainingsdagen en vervolgens gaan we richting Cortina waar ik zal uitkomen op de reuzenslalom en parallel.

Wat zijn je doelen voor het WK in Cortina?
Uiteindelijk wil ik me graag kwalificeren voor de Olympische Spelen. Daarvoor moet ik twee keer top zestien skiën. Mijn beste skiën laten zien op het WK is mijn grootste doel, maar als dat lukt dan is een plek in de top vijftien mogelijk denk ik. Alles moet dan wel echt kloppen.

Je bent komende maandag jarig. Staan er nog festiviteiten op het programma of ben je volledig gefocust op het WK?
Ik hecht niet zoveel waarde aan mijn verjaardig. Ik ben al vijftien jaar in het buitenland met mijn verjaardag. Af en toe kwamen vrienden en familie wel over, maar dat is dit jaar ook lastiger. Ik heb niks gepland, er is ook niet veel mogelijk. Even gezellig uiteten met een paar mensen kan niet, anders had ik dat misschien wel gedaan. En een feestje is niet echt verstandig met het oog op het WK.

Je benoemt de beperkingen van dit seizoen al… Maar hoe is het voor jou om elke dag op de sneeuw te staan wetende dat ruim een miljoen Nederlanders stik jaloers op jou zijn?
Dat is natuurlijk fantastisch voor mij en ik geniet er echt elke dag van. Door de focus op trainingen en prestaties realiseer je je dat soms niet altijd, maar ik probeer er echt zo veel mogelijk van te genieten. Met betrekking tot het reizen heb ik ook een uitzonderingspositie vanwege de noodzakelijke reizen voor trainingen en wedstrijden, maar ik mis natuurlijk, zoals iedereen, het persoonlijk contact. Ik probeer de risico’s en daarmee het persoonlijk contact te beperken, omdat ik geen zin heb om wedstrijden te missen vanwege COVID-19. Tussen wedstrijden en trainingen door verblijf ik in Innsbruck, dus daar heb ik wel een kleine sociale kring. Ook die mensen zie ik nu niet, ik kan beter thuis alleen op de bank zitten.

Volg Meiners wekelijks in ‘Maartens Maandag’

De komende tijd houd Maarten Meiners je op de hoogte van zijn belevenissen in een wekelijkse vlog voor zijn sponsor ERU Prestige. Volg Maarten Meiners dus via de Instragram van ERU Prestige.

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.