Best regelmatig krijg ik de vraag waarom ik in de Zuid-Franse Pays des Ecrins ben gaan wonen. De regio van Pelvoux en Puy Saint Vincent. Want voordat je vanuit Nederland of België in de Pays des Ecrins aankomt ben je al door heel wat meer berggebieden gekomen. Maar het weer, de leuke skigebieden, de mooie bergen en de zomerse activiteiten maken dat ik hier nooit meer weg ga.

Heerlijk weer

Het weer is de magie van de Pays des Ecrins: Het sneeuwt hier regelmatig kortstondig en hard. Het komt vaak voor dat je een volle dag aan hevige sneeuwval hebt en dat het de dag erna kraakhelder is. Dus verse poedersneeuw en zon! Volgens veel locals schijnt de zon hier zo’n 300 dagen per jaar.

Leuke skigebieden

In de Pays des Ecrins vind je twee leuke skigebieden. Het grootste skigebied Puy Saint Vincent is een leuk gebied met een fijne mix van groene, blauwe, rode en zwarte pistes. Met zo’n zeventig kilometer aan afwisselende pistes kun je jezelf hier prima een week vermaken. De blauwe piste La Crête is voor veel wintersporters een van de favoriete pistes. Zoek je liever wat steiler terrein? Ga dan omhoog naar de Pendine, de hoogste lift van het gebied. Het is een echt familieskigebied met voor ieder wat wils. Naast de pistes is dit gebied beroemd vanwege de vele off-piste mogelijkheden. De bossen van dit skigebied horen tot de beste tree-ski bossen van de Alpen! En daarboven vind je mooie open hellingen.

Geweldige alternatieve wintersporten

Naast het skiën kun je in de Pays des Ecrins heel veel andere wintersporten beoefenen. Ga eens langlaufen door de Onde vallei. Na een koele nacht zie je hier overal betoverende ijskristallen. De Pays des Ecrins beschikt over een geweldig langlaufgebied voor beginners en gevorderden. Ga je liever verder dan de skigebieden, dan gaat er in de Pays des Ecrins een enorme toerskiwereld voor je open. Je kunt hier in het voorjaar zelfs de Dôme des Ecrins, met zijn 4015 meter een echte vierduizender, skiën. Lokale gidsen nemen je graag mee. Dezelfde gidsen zullen je ook met veel plezier de bevroren ijswatervallen tonen.

Maar niet alleen in de winter

Maar de Pays des Ecrins is niet alleen een geweldig gebied om te leven in de winter. In de zomer is het hier eveneens geweldig. Een geweldige natuur en verschrikkelijk veel heerlijke outdoor activiteiten die je kunt ondernemen!

Kortom je leest en je ziet het! Ik ga hier nooit meer weg!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Prachtige beelden Rogier! Wij zijn deze winter ook in Puy geweest en ik begrijp je helemaal. Grote kans dat we ook nog eens in een zomer de regio komen ontdekken.

Misschien wel je beste video ooit op Wintersporters, wat een beelden! En die telemarker aan het einde is natuurlijk bonuspunten!

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

Ik ben 25 jaar geleden voor het eerst in de Hautes Alpes geweest, kamperen in Embrun aan het LdSP. Later als student snowboarden in Serre-Chevalier (Grotte du Yeti 😜).

Ben je eenmaal hier geweest, dan wil je EN kom je steeds weer terug.

En ja, het klopt: het is hier veel vaker mooi weer dan ten noorden van de Ecrins.

*bericht bewerkt door Onnem op 05 feb 2023 11:20

The older I get, the better I was

Mooi hoor. Fijn te zien en gelukkig heeft zo ongeveer iedereen “zijn/haar” gebiedje waar hij/zij/x het hart aan verpand heeft (en is het niet allemaal hetzelfde). 🙂

Bla, bla, bla.

Jaloersmakend! En respect dat je de keuze ooit gemaakt hebt om je daar te vestigen. Ik denk voor velen een droom maar er zijn er weinig die ook daadwerkelijk de stap maken.

Paar keer mooie hikes gemaakt in het nationaal park…geweldig gebied en vind de posts altijd leuk om lezen. Ik weet niet of jij dat zo hebt…maar waar voor mijn vriendin bergen normaal zijn, blijft het voor mij als lage lander abnormaal en kan ik gewoon intens gelukkig zijn van in die bergen te zijn.

Top @Rogier! Kan je in die regio eigenlijk nog wat goedkope stukjes grond vinden?😁

Top @Rogier! Kan je in die regio eigenlijk nog wat goedkope stukjes grond vinden?😁

Nillze op 05 feb 2023 13:03

Dat wordt hier helaas steeds lastiger. Goedkoper dan Nederland maar goedkoop is het allang niet meer.

Click. Click. Peace

Paar keer mooie hikes gemaakt in het nationaal park…geweldig gebied en vind de posts altijd leuk om lezen. Ik weet niet of jij dat zo hebt…maar waar voor mijn vriendin bergen normaal zijn, blijft het voor mij als lage lander abnormaal en kan ik gewoon intens gelukkig zijn van in die bergen te zijn.

Asterino op 05 feb 2023 12:46

Abnormaal niet, intens gelukkig zijn en elke keer met een heerlijk gevoel naar ‘mijn bergen’ kijken wel. Dat wordt nooit ‘gewoon’. Maar dat heeft Sandra die hier geboren is trouwens ook gewoon.

Click. Click. Peace

Bonjour Rogier, merci pour partager cette video avec nous. Tu vis une vie riche dans la France ;-). Et je suis sûr que tu parles le francais bien. Want dat is natuurlijk altijd een voorwaarde. Ik heb een vriend bij jou in de buurt wonen (iets noordelijker, namelijk in de Tarentaise) en skiën met Fransen heb ik in januari 2018 drie weken gedaan en is erg gezellig. Maar de voorwaarde was wel dat ik een woordje mee kon spreken en off piste kon skiën. Ik was toen ook een dagje in jouw favoriete Puy st Vincent. Heel leuk, ondanks dat ik destijds betonpistes had na een dag regen en daarna keiharde vorst. Maar dat hoort er ook bij.Salut.

Jaaaa, geweldig gebied! Prachtige video weer. Ik krijg nu al zin om weer naar de ecrins te gaan 🥰

Mede dankzij jouw aanbevelingen @Rogier zijn we in de coronazomer van 2020 in Vallouise op vakantie geweest en vorig jaar in Serre Chevalier gaan skiën en daarbij ook een dagje naar Pelvoux en Puy geweest. Toen was de sneeuw helaas niet al te best maar nog altijd was het fantastisch mooi en we hopen ooit zelf ook die diepe poedersneeuw daar mee te maken.

In de zomer is er inderdaad ongelofelijk veel te doen (vooral de via ferratas, het raften en het mountainbiken met de kinderen vonden we geweldig!!) en komen we er heel graag nog een keer terug.

We gingen vroeger vaak met m’n ouders naar camping La Courounba in Les Vigneaux. Ooit een keer beland na een slechte camping in Spanje. Daarna nooit meer weggegaan. Ik snap exact wat je bedoelt.
Geskied heb ik er nog nooit. Toevallig willen m’n ouders volgend jaar met het gezin gaan skiën. Ik heb voorgesteld om naar Puy te gaan…

Je gaat ook niet weg omdat je vrouw er is geboren neem ik aan @Rogier? A happy wife is een happy life tenslotte ;-)

Ikzelf ben 100% laaglander. Bergen voor mij zijn prima, maar niet te lang. Ik wil graag ruimte ervaren en de horizon kunnen zien :-)

*bericht bewerkt door yoguido op 05 feb 2023 20:02

Je gaat ook niet weg omdat je vrouw er is geboren neem ik aan @Rogier? A happy wife is een happy life tenslotte ;-)

Ikzelf ben 100% laaglander. Bergen voor mij zijn prima, maar niet te lang. Ik wil graag ruimte ervaren en de horizon kunnen zien :-)

yoguido op 05 feb 2023 20:00

Nou, Sandra zou misschien nog wel eerder naar een ander berggebied willen dan ik. Wel in de bergen, dat wel.

Click. Click. Peace

Top @Rogier! Kan je in die regio eigenlijk nog wat goedkope stukjes grond vinden?😁

Nillze op 05 feb 2023 13:03

Dat wordt hier helaas steeds lastiger. Goedkoper dan Nederland maar goedkoop is het allang niet meer.

Rogier op 05 feb 2023 13:05

Soms droom ik weleens om ergens een bescheiden berghuisje te (laten) verbouwen. Na het kijken van ‘Le otto montagne’ is die gedachte weer helemaal gaan leven😅 Achja dromen mag he :)

We gaan al jaren snowboarden en kamperen in de regio. Als het aan mij ligt ga ik er ook wonen, nu mijn vriendin nog overtuigen. Een pareltje daar in de regio vind ik de vallei van Névache: daar kamperen in de herfst en omhoog wandelen naar de col du chardonnet om dan een prachtig uitzicht te hebben over de al besneeuwde gletsjers van het parc des ecrins.

Herkenbaar allemaal… Wonen in Grenoble heeft veel van dezelfde voordelen en we hebben geen moment spijt gehad van de verhuizing. Kijken naar ‘onze bergen’ verveelt inderdaad nooit. Ik heb het roze licht van de zonsondergang al zo vaak op de Belledonne gezien, maar iedere keer sta ik weer versteld.
Wat je zegt, ieder seizoen is fantastisch in de bergen. Natuurlijk is de winter heerlijk, maar in de lente, zomer en herfst is er ook zoveel te doen en te genieten van de bergen. En dat vakantiegevoel is ook herkenbaar. Vlak na de verhuizing voelde het allemaal als één grote vakantie en ik vroeg me toen af wanneer dat gevoel zou verdwijnen. Maar in het weekend de bergen in gaan is genoeg om je weer op vakantie te wanen. De keerzijde is dat maandagen op kantoor net wat moeilijker zijn…
Op termijn gaan we waarschijnlijk weer terug naar NL, maar eigenlijk zouden we niets liever willen dan hier blijven wonen.

Mooie film Rogier!

Rogier, geweldig die opnames. De skiër, ben jij dat? Ik begrijp heel goed waarom jij zo gecharmeerd bent van dat gebied.
Ik geniet van het skiën 2 maal per jaar en blijf wel in Nederland, door echtgenoot, werk en kinderen, meenemen kan niet, beide volwassen met hun werk en vrienden.
De verse sneeuw, de eerste ‘banen’ die gemaakt werden, om van te smullen.
Hoop dat je dit vaker stuurt, even ‘kwijlen’ van de wintersport achter de pc!
Top gedaan, bedankt daarvoor, groet, Maria

@Rogier - Ik denk er ook wel eens over na om daar naartoe te verhuizen. Wat doe jij voor de kost daar? En heb je golfbanen in de buurt?

Mooie beweegredenen : )
Moet ook maar eens langskomen

Gang is alles

Hi Rogier, leuke topic. Voor de mensen in Nl wellicht minder voor de hand liggend vanwege de afstand. Als je naar Nl gaat, rijd je dan heen en weer met de auto of zit er een vliegveld daar in de buurt wat makkelijk aan te rijden is?

Hi Rogier, leuke topic. Voor de mensen in Nl wellicht minder voor de hand liggend vanwege de afstand. Als je naar Nl gaat, rijd je dan heen en weer met de auto of zit er een vliegveld daar in de buurt wat makkelijk aan te rijden is?

Appie1979 op 20 mrt 2023 14:33

Ik pak eigenlijk nooit het vliegtuig, dit zou wel kunnen zeker Turijn ligt erg dichtbij. Verder is er een zeer goede verbinding met de trein of Via Oulx (alleen TGV) of een nachttrein die in Argentiere la Bessee (op de trein kaart Argentiere les Ecrins) stopt.
Met de auto is het zo’n twaalf uur rijden.

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie