Nieuwe skiliften in Zwitserland (2020-2021)

Henri op 05 augustus 2020· 4 reacties

In Wildhaus wordt een nieuwe 6-persoons stoeltjeslift gebouwd (FB Bergbahnen Wildhaus)

Zoals jullie gewend zijn heb ik ook dit jaar weer lijstjes van alle nieuwe skiliften in de Alpenlanden gemaakt. Ook dit jaar wordt er ondanks de coronacrisis een hoop geïnvesteerd in de skigebieden. Toch zijn er ook een aantal projecten uitgesteld. Eerder schreef ik al over de nieuwe skiliften in Oostenrijk, Italië en Frankrijk, vandaag geef ik een compleet overzicht van alle nieuwe skiliften in Zwitserland.

Groots project in Jungfrau Region nadert einde (bevestigd)

Na de vernieuwing van de Männlichenbahn vorig jaar zal ook de nieuwe 3S-gondel die de Grindelwald Terminal met de Eigergletscher verbindt, aankomende december openen. Het “V-project” in de Jungfrau Region wordt hiermee voltooid. Lees alles over dit immense liftproject.

De nieuwe 3S-gondel in de Jungfrau Region (Jungfraubahnen, v-bahn.jungfrau.ch)

De cabines voor de nieuwe 3S-gondel vanuit Grindelwald (Jungfraubahnen, v-bahn.jungfrau.ch)

Gondel vervangt verwoeste stoeltjeslift in Zermatt (bevestigd)

In januari 2018 sloeg het noodlot toe voor de 3-persoons stoeltjeslift Kumme in Zermatt. De lift in het Rothorn deelgebied werd getroffen door een buitengewoon grote lawine. Van het dalstation bleef nauwelijks iets over.

De nieuwe Unterrothorn gondel in Zermatt (groen)

Al in 2009 stond in het masterplan van de Zermatt Bergbahnen AG de vervanging van de Kumme stoeltjeslift op de planning met een trajectverlenging tot bij Tuftern op 2215 meter hoogte. In dit masterplan stond ook dat het aanleggen van een besneeuwingsnetwerk rondom Tuftern essentieel was. Deze zomer wordt dit project verwezenlijkt met de bouw van een moderne 10-persoons gondel Unterrothorn én nieuwe besneeuwingsinstallaties. Vanaf de Tuftern loopt de nieuwe gondel via het middelstation ‘Wyss Gufer’ bij Tufternchumma, tot de 3102 meter hoge Unterrothorn. De nieuwe lift zal de eerste Zwitserse gondel zijn die tijdens het vervoeren van passagiers volledig autonoom kan draaien.

Met de bouw van deze capaciteitssterke gondel en besneeuwing krijgt het deelgebied een flinke boost. Door de afwezigheid van wachttijden zal de sector erg aantrekkelijk worden!

Dalstation van de nieuwe Kumme gondel in Zermatt (Zermatt Bergbahnen AG)

Het bergstation van de nieuwe gondel in Zermatt (Zermatt Bergbahnen AG)

Nieuwe kindvriendelijke stoeltjeslift in Wildhaus (bevestigd)

Na een jarenlange strijd lijken de twee deelgebieden van Toggenburg nu definitief uit elkaar. De gezamenlijke skipas is sinds vorig winterseizoen verleden tijd, nadat men het niet eens werd over de inkomstenverdeelsleutel. Het oostelijke deelgebied bij Wildhaus kijkt inmiddels vooruit en investeert in het “Wildhaus 2.0” project. Dit omvat naast een nieuwe 6-persoons stoeltjeslift van Oberdorf naar Freienalp, ook de realisatie van een nieuwe kinderskilift bij Oberdorf en meerdere pisteaanpassingen.

De nieuwe 6-persoons stoeltjeslift “Familienbahn” van Doppelmayr-Garaventa vervangt maar liefst vier sleepliften en beschikt over alle kindvriendelijke features. Over een lengte van ongeveer 1,3 kilometer worden wintersporters vanaf het aankomende seizoen binnen 5 minuten naar de Freienalp gebracht.

De eerste liftpalen van de nieuwe stoeltjeslift in Wildhaus staan al (FB Bergbahnen Wildhaus)

Twee vernieuwingen in Val d’Anniviers (bevestigd)

De Sorebois pendelbaan in Zinal (Val d’Anniviers) wordt deze zomer vervangen door een moderne 10-persoons gondel. Al sinds januari 1967 bracht de pendelbaan gasten uit Zinal naar het skigebied. Na een kleine modernisering in 2009 en 53 jaar trouwe dienst zit het er nu toch echt op. Met name in de ochtend waren de capaciteitsgrenzen van de pendelbaan bereikt, wat voor lange wachttijden zorgde.

De capaciteit van de nieuwe gondel ligt met 1800 personen per uur 2,4 keer zo hoog. De nieuwe lift wordt bovendien nog een stuk verlengd. Ter hoogte van het huidige bergstation komt het toekomstige middelstation. Het bergstation komt op het verbindingspunt La Vouarda, waar ook de pendelbaan vanuit Grimentz uitkomt. In totaal worden er met de twee secties maar liefst 1024 hoogtemeters overbrugd.

De werkzaamheden bij het middelstation van de Sorebois gondel in Zinal (FB Grimentz Zinal)

Een overzicht van het gondelproject in Zinal (FB Grimentz Zinal)

Even verderop in Saint-Luc - Chandolin wordt ook een nieuwe skilift gebouwd. De 3-persoons stoeltjeslift Rotsé wordt vervangen door een 4-persoons stoeltjeslift. Het tracé van de nieuwe lift is opgeschoven en fors ingekort. Zo hoeft men niet helemaal terug naar Chandolin te skiën om de verbinding naar Saint-Luc te nemen.

De nieuwe Rotsé stoeltjeslift (groen omcirkeld) is een stuk korter dan zijn voorganger (rode lijn)

Overige projecten in Zwitserland

  • Anzère: 4-persoons stoeltjeslift Les Louys - Pas de Maimbré (bevestigd)

Uitgestelde liftprojecten in Zwitserland

Helaas zijn ook in Zwitserland meerdere bouwprojecten als gevolg van corona uitgesteld, waardoor de onderstaande skiliften op zijn vroegst pas eind 2021 operationeel zijn. Men kan op sommige locaties toch al deze zomer met de bouw starten, maar de opgelopen achterstand kan niet meer worden ingehaald. Een lijstje met projecten in Zwitserland die zijn uitgesteld:

  • Vercorin: 6-persoons stoeltjeslift Mont Major
  • Leysin: 4-persoons stoeltjeslift Choulet - Le Fer
  • Val Müstair: 8-persoons gondel Tschierv - Alp da Munt (niet alleen vanwege corona uitgesteld)

Lees ook:

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.
ivarros6 augustus 2020 · 09:38

Erg benieuwd naar de start in december bij de Jungfrau Region! Mooie lift lijkt mij zo.

RoteHersentote6 augustus 2020 · 10:15

Thanks Henri, toch weer behoorlijk wat nieuwe liften voor onze Zwitserse vrienden, dat valt niet tegen.
Dat Wildhaus Unterwasser gedoe is wel triest, In Wildhaus heb je het nu na 1 dag wel gezien.

Maarten807 augustus 2020 · 15:22

Jammer dat het ‘grootste’ skigebied van Zwitserland 4 Vallees geen infrastructuur wijzigingen gepland heeft.

KirchMountain19 augustus 2020 · 15:08

Moet toch echt een kick geven als je in de zomer dit soort voorzieningen plaatst en je in de winter het resultaat mag bewonderen. Kan niet anders dan dat dit prachtige pistes worden.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.