Column: Gaan we wel of gaan we niet?

Ruud op 05 oktober 2020· 61 reacties

Vroege sneeuwval in Corvara

Ik steek mijn iPad onder de neus van mijn jongste en laat hem de foto van een besneeuwd dorp in de Dolomieten zien. “Moet je kijken”, zeg ik verlekkerd. “Waar is dat?”, vraagt hij. “Corvara, herken je het niet? Zijn we al twee keer wezen skiën hè”.

Onbegrip

“Ik dacht dat wij in Colfosco zaten?”, zegt hij plagend. “Nou ja, dat is hetzelfde skigebied” zeg ik. “Ja, maar dat ìs niet hetzelfde, wel effe de puntjes op i, hè”, antwoordt hij met een lachje dat ik van hem ken. Als ik niet uitkijk, wordt dit een discussie. En een discussie met een puber/student kun je soms maar beter uit de weg gaan, weet ik als vader. “Daar gaat het niet om, kijk nou eens hoe wit! En Corvara ligt nog wat lager dan Colfosco, dus kun je nagaan”, preciseer ik. “Laat eens zien”, zegt mijn vrouw. Ik geef haar mijn veegtegel. “Heb je die foto zelf gemaakt?”, vraagt ze. “Zelf gemaakt? Die foto is van vandaag!” Het plaatje heeft duidelijk niet hetzelfde effect op mijn huisgenoten als op mij. “O echt?” klinkt het van de bank, waar zoonlief alweer in zijn mobiel verdiept was. “Van vandaag?”, wordt mijn echtgenote ook wakker. “Ligt er al sneeuw dan? In September?” Hè, hè, het muntje valt. “Is dat niet heel vroeg?”

Strenge winter?

Bijna barst ik los in een college over sneeuw vroeg in het najaar; dat het niet ongebruikelijk is dat de sneeuwgrens nu best laag was, maar dat het wel eens vaker voorkomt, dat het weer wegdooit en niks zegt over de winter. Niet dat ik een expert ben, maar als je contact hebt met een weerman, leer je wat. Met dank aan Roel. Maar ik slik mijn woorden in en brom iets in de richting van “in ieder geval al lekkere plaatjes op de site”. Ik betrap me op de gedachte: “Het zal toch niet dat nu uitgerekend deze winter lang, koud en sneeuwrijk wordt?”, Geheel tegen mijn opgedane kennis in, want nogmaals; sneeuw vroeg in het najaar zegt niks over de komende winter. Zou evengoed wel wrang zijn, een strenge winter terwijl het zo onzeker is of we er wel van kunnen genieten in deze coronatijd. Ik heb in ieder geval nog niks geboekt en ik ben het niet van plan ook. Eerst maar eens kijken hoe de dingen zich ontwikkelen. En ik ben niet de enige, als ik zo naar de uitslagen van de enquête op onze site kijk.

Nu maar even niet?

En dus hebben we de jaarlijkse wintersportvakantie maar - Pas op, goedkope beeldspraak-alert! - in de ijskast gezet. We hadden toch al het gevoel dat we vorig jaar flink geluk hadden gehad; we waren nauwelijks thuis uit de Dolomieten toen de eerste besmette wintersporters ervan terugkwamen.

Nee; we gaan geen onnodig risico lopen, hoe dol we ook zijn op onze wintersport. Dat vonden we allemaal jammer, maar we waren het eens; er zijn teveel onzekerheden. En toen belde dochterlief: ze hadden toch maar geboekt voor maart, zij en haar vriend. Was heel goedkoop en met geld-terug-garantie. Onder het motto: “Kan altijd nog afgezegd worden”. Okee dan… Twee dagen later komt mijn oudste mee-eten. Tussen neus en lippen door meldde hij: “O, trouwens, ik heb tien dagen skiën geboekt; all inclusive, mooi hotel, was spotgoedkoop en geld-terug-garantie” Okee dan…

En toen

En toen kwam er weer een persconferentie. Aanscherping van de maatregelen. Zucht; we wisten het maar toch: “daar gaan we weer”. Wat dit voor de wintersport betekent? Geen idee. Je kan niet eens een maand vooruitkijken. Ik vrees dat ons motto voor de winter wordt: “Gaan we wel of gaan we niet?”

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

SanderKan5 oktober 2020 · 09:30

Het wordt in ieder geval een rustige winter in de wintersport gebieden!

Never ski faster than your guardian angel can fly!
Henrike5 oktober 2020 · 09:44

Ik denk dat het allemaal last minute beslissingen worden.

It is an amazing world
evr665 oktober 2020 · 09:47

Ben wel benieuwd naar al die geld-terug-garanties. Om dat terug te kunnen geven, moet het er wel zijn natuurlijk. Of het garantiefonds krijgt het erg druk, maar die zullen aan de reisorganisaties toch ook wel wat eisen stellen mbt toezeggingen die men mag doen.

Ik zie het vrij simpel momenteel. Wat reserveren is leuk en prima, maar (grote) bedragen vooruitbetalen daar doen we even niet aan.

*bericht bewerkt door evr66 op 05 okt 2020 09:48

Edwin van Riel
evr665 oktober 2020 · 09:49

Het wordt in ieder geval een rustige winter in de wintersport gebieden!

SanderKan op 05 okt 2020 09:30

Hmm, tot over 6 weken Sander ;)

Edwin van Riel
SanderKan5 oktober 2020 · 10:37

Het wordt in ieder geval een rustige winter in de wintersport gebieden!

SanderKan op 05 okt 2020 09:30

Hmm, tot over 6 weken Sander ;)

evr66 op 05 okt 2020 09:49

Dat in ieder geval Edwin!

Never ski faster than your guardian angel can fly!
franksplinter5 oktober 2020 · 11:27

Toevallig afgelopen weekend de aanbetaling gedaan…Voor San Cassiano.

Pirmin5 oktober 2020 · 11:27

Hier ook twijfel. Nog niets geboekt iig en gaat voorlopig ook niet gebeuren. Eerst maar eens zien hoe eea zich gaat ontvouwen in de komende maanden. Zou voor mijzelf de 2e keer zijn in circa 40 jaar skieën dat ik niet zou gaan. Vooralsnog houd ik voor mijzelf iig de optie nog open. We zouden pas met Carnaval gaan en we hebben nog wat maanden voordat het zover is. Ik heb een niet skieënde (schat van een) echtgenote en dan word het al wat lastiger. Hier dus nog niets geboekt dus.

martin105005 oktober 2020 · 12:21

wil komende tijd eens wat belletjes doen naar geschikte appartementjes.
aanbetaling van 100 euro is nog ok maar meer ga ik niet doen, risico is mij nog te groot.

Veenhoorn5 oktober 2020 · 12:42

Geld terug zal in veel gevallen een voucher zijn. Wat ik ook veel hoor is dat de boekings- en administratiekosten niet terugbetaald worden.

I.c.m. het artikel over het dichtblijven van Axamer Lizum (https://www.wintersport.nl/nieuws/04/10/2020/axamer-lizum-bl… ). Zou het niet zo kunnen zijn dat wanneer iedereen last minute zou boeken, het voor de gebieden/ gemeentes/ hotels ook lastiger gaat worden om uberhaupt open te gaan?

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Roy835 oktober 2020 · 12:49

Wij gaan (heel waarschijnlijk) ook lastminute boeken. Wel dagen vrijhouden, maar last minute land, gebied en acco zoeken, obv weer, omstandigheden en Corona maatregelen. In het laagseizoen is er zat.

Toch zou ik met al die regelingen bij touroperators ook best vooruit durven boeken, een voucher is ook prima, want dan gaan we gewoon het jaar erop. Zeker in het hoogseizoen denk ik dat geen slechte optie is, omdat dan lastminute boeken lastiger wordt…l

Maar ik kijk vooral uit na het laagseizoen, hopelijk rustige pistes en genoeg keus.

Wannabe Dolomietenkenner...
rocyda5 oktober 2020 · 12:51

Wij hadden nog een voucher liggen van een aanbetaling aan Sunweb, van een vakantie naar Griekenland die niet door is gegaan. Deze gebruikt voor de aanbetaling van de wintersport. Wij gaan de 2e week van januari (normaal gesproken al een hele rustige periode) naar de Dolomiten als het een beetje meezit. Zo niet, krijgen we volgens Sunweb alsnog ons geld terug. Als ik naar de plaatjes kijk zoals het er nu uit ziet daar dan gaat het alweer behoorlijk kriebelen…duimen maar!

SandraSki5 oktober 2020 · 14:08

Een vakantie voor maart is geboekt via Sunweb. Maar voor de kerst en januari wachten we nog af. In het leuke artikel van @Ruud valt me op dat zijn kinderen allebei zo spotgoedkoop konden boeken…Dat is niet meteen mijn ervaring. Ik zie eigenlijk gewoon normale prijzen. Niet duurder, maar zeker ook niet goedkopper dan andere jaren. Nou zijn wij wel touroperator-inclusief skipas-boekers in Frankrijk. Zijn de individuele hotels en pensions dan wel goedkoper? In Italië bijvoorbeeld?

sneeuw witje en de 7 bergen
Sofie35 oktober 2020 · 15:05

Wij hebben met pijn in het hart besloten komende winter over te slaan. Aangezien onze zoon schoolplichtig is zijn we gebonden aan de schoolvakanties en ik vrees dat het dan gezien de drukte toch echt niet haalbaar gaat zijn om alle goede voornemens ook in de realiteit uit te voeren. Wanneer ik op vakantie ga wil ik dit op een ongedwongen manier kunnen doen en verder heb ik ook geen zin om bij terugkomst in quarantaine te moeten.

Sander-Maurits5 oktober 2020 · 15:13

Ik ben echt heel erg in dubio. We gaan in januari altijd met twee gezinnen. Ik weet niet of je het met de ouders erbij wel moet willen riskeren en moet willen opzoeken. Ook zou ik het niet geheel onwaarschijnlijk vinden als wintersport gebieden straks door Nederland aangemerkt gaan worden als “oranje” of zelfs “rode” gebieden. Zeker aangezien de wintersport volgens vele heeft gezorgd voor de verspreiding binnen Nederland.

Quick5 oktober 2020 · 15:34

Een vakantie voor maart is geboekt via Sunweb. Maar voor de kerst en januari wachten we nog af. In het leuke artikel van @Ruud valt me op dat zijn kinderen allebei zo spotgoedkoop konden boeken…Dat is niet meteen mijn ervaring. Ik zie eigenlijk gewoon normale prijzen. Niet duurder, maar zeker ook niet goedkopper dan andere jaren. Nou zijn wij wel touroperator-inclusief skipas-boekers in Frankrijk. Zijn de individuele hotels en pensions dan wel goedkoper? In Italië bijvoorbeeld?

SandraSki op 05 okt 2020 14:08

Ik heb die ervaring ook niet. Wellicht gebruikt als dichterlijke vrijheid door columnist Ruud?

Mr. Slow
~verwijderd~5 oktober 2020 · 16:24

Blijft moeilijk om te bepalen of we het komend jaar op wintersport gaan. In ieder geval twee accommodaties vastgelegd voor de tweede week van maart. Misschien is er dan wat meer duidelijk. Een accommodatie vastgelegd in Carezza, Italië, met mogelijkheid om tot 7 dagen voor vertrek gratis te annuleren. En een tweede accommodatie vastgelegd in het Kleinwalsertal, ook met gratis annuleren tot 7 dagen voor vertrek. Hebben we in ieder geval de mogelijkheid om te beslissen om dichterbij huis te gaan skiën of dat het toch veilig genoeg is om de Alpen te doorkruisen op weg naar de Dolomieten. Wel zo fijn dat accommodaties inspringen op de onzekerheid en dus zeer flexibele annuleringsvoorwaarden bieden!

bartvwg5 oktober 2020 · 19:29

Het zal eerder de vraag worden: mogen we gaan of niet… 🙄🥴🧐

HvD5 oktober 2020 · 20:01

Blijft moeilijk om te bepalen of we het komend jaar op wintersport gaan. In ieder geval twee accommodaties vastgelegd voor de tweede week van maart. Misschien is er dan wat meer duidelijk. Een accommodatie vastgelegd in Carezza, Italië, met mogelijkheid om tot 7 dagen voor vertrek gratis te annuleren. En een tweede accommodatie vastgelegd in het Kleinwalsertal, ook met gratis annuleren tot 7 dagen voor vertrek. Hebben we in ieder geval de mogelijkheid om te beslissen om dichterbij huis te gaan skiën of dat het toch veilig genoeg is om de Alpen te doorkruisen op weg naar de Dolomieten. Wel zo fijn dat accommodaties inspringen op de onzekerheid en dus zeer flexibele annuleringsvoorwaarden bieden!

Orange69 op 05 okt 2020 16:24
HvD5 oktober 2020 · 20:05

Tja, ik heb het er persoonlijk niet zo op om meerdere accomodaties te boeken en vooraf zeker te weten dat je er minimaal 1 gaat annuleren. Hotel/appartementhouder houdt een plek voor jou vrij, maar zit met een annulering 1week van te voren waar hij niks meer mee kan. En ze hebben het waarschijnlijk al zwaar zat.

niekniek5 oktober 2020 · 20:13

Ik ga deze winter niet zitskiën
De Shos heeft besloten om niet te gaan
De deelnemers zitten bijna allemaal in de risicogroep
Daarbij ben ik nog aan het herstellen van een gecompliceerde beenbreuk, en dat gaat ook niet volgens het boekje
Baal wel als een stekker

Frank_inc5 oktober 2020 · 20:36

Tja eerst ging je misschien niet vanwege het risico, nu kom je er niet eens in omdat Nederland wordt gezien als rood gebied.

Wie had gedacht dat een beetje glijden zo leuk kon zijn?
SandraSki5 oktober 2020 · 20:41

Ik ga deze winter niet zitskiën
De Shos heeft besloten om niet te gaan
De deelnemers zitten bijna allemaal in de risicogroep
Daarbij ben ik nog aan het herstellen van een gecompliceerde beenbreuk, en dat gaat ook niet volgens het boekje
Baal wel als een stekker

niekniek op 05 okt 2020 20:13

Zo dat is heftig. Dan komen er zoveel pech dingen bij elkaar dat het er gewoon niet in zit dit jaar. Veel beterschap en op naar 2021/2022. Voordat je het weet is het zo ver! En nog een glas-halfvol-opkikker…als je toch een winter moet ‘kiezen’ om over te slaan dan kan je het beste deze nemen. Ik acht de kans vrij groot dat we straks allemaal met een negatief reisadvies thuis zitten.

sneeuw witje en de 7 bergen
Elly35 oktober 2020 · 21:21

@niekniek, dat is helemaal balen, beterschap met je been.
Ik luister maar niet te veel naar al die maatregelen en kleurcodes, wordt daar chagrijnig van als ik nu al weet dat wij er straks niet naar Oostenrijk mogen.
Net als @Roy83 blijf ik positief, het duurt nog even tot de Kerst, misschien zakt het weer wat af. Pinzgau staat nog op groen en Pongau op geel dus daar valt het wel mee.
Nu maar hopen dat al die mensen die met 600 naar de kerk gaan, 180 op een bruiloft, feestende studenten en jongeren zich eens achter de oren krabben. :(
We wachten het af, voor mij is het iig altijd mogelijk om naar Dienten te gaan, maar ik zie ook graag mijn gasten komen, altijd leuk en gezellig. En voor al die wintersporters hier die toch van een wintervakantie willen genieten.
We hopen het beste er maar van.

Dienten Die Alte schule
MrSKi5 oktober 2020 · 21:52

Zou 3 weken Canada doen. Inmiddels is dat afgezegd. Nu nog w88 op teruggave tickets maar dan moet Air Canada de vlucht schrappen. Auto en acco’s netjes teruggehad binnen 10 dagen. De kans dat ik voor het eerst in 30 jaar een jaartje ga overslaan is 99 %. Heb geen zin in gedoe ( zo wel gedrag van anderen als allerlei randzaken die de lol verminderen) en mijn/onze gezondheid is belangrijker dan een paar weken skiën. Natuurlijk baal ik er van maar het is dan niet anders. Dat ene procentje is mijn mentale ruimte de komende maanden, wellicht dan toch nog? Beslis ik dan evt. wel mocht de situatie na diverse weken in het skiseizoen hier aanleiding voor geven. Ik reken er niet op.

*bericht bewerkt door MrSKi op 05 okt 2020 21:53

Ronski5 oktober 2020 · 22:17

Wel geboekt voor het komende jaar. Hoefden geen aanbetaling te doen. Als we niet kunnen komen door regels vanuit Nederland of Oostenrijk is het even contacten en uithuilen.

Sebastiaan5 oktober 2020 · 23:09

Hier direct een accommodatie geboekt in Oostenrijk. Mailcontact over anneringsvoorwaarden gehad. Bij oranje of rode status kan er geannuleerd worden. Maar ja, er is ook nog een scenario dat Duitsland de deur sluit. Twijfel of ik alsnog nu al de boel annuleer.

The mountains are calling and I must go ~ John Muir
Wunderkammer5 oktober 2020 · 23:10

@Orange69 wat een asociaal gedrag, zo misbruik te maken van de situatie, en willens en wetens kleine zelfstandigen in de problemen te brengen.
Bah.

*bericht bewerkt door Wunderkammer op 05 okt 2020 23:11

Ruudauteur5 oktober 2020 · 23:12

Een vakantie voor maart is geboekt via Sunweb. Maar voor de kerst en januari wachten we nog af. In het leuke artikel van @Ruud valt me op dat zijn kinderen allebei zo spotgoedkoop konden boeken…Dat is niet meteen mijn ervaring. Ik zie eigenlijk gewoon normale prijzen. Niet duurder, maar zeker ook niet goedkopper dan andere jaren. Ik heb die ervaring ook niet. Wellicht gebruikt als dichterlijke vrijheid door columnist Ruud?

Nou: zij vonden het zelf niet zo duur: reis, luxe appartement, skipas, 10 dagen, groot skigebied voor een kleine €500

Blogger, skiër, verslaafd :-)
Leon1006 oktober 2020 · 07:55

@Orange69 wat een asociaal gedrag, zo misbruik te maken van de situatie, en willens en wetens kleine zelfstandigen in de problemen te brengen.
Bah.

Wunderkammer op 05 okt 2020 23:10

Als je gebruik maakt van de annuleringsvoorwaarden die je afgesproken hebt met de accommodatie-verstrekker zie ik niet in wat daar mis mee is. Ik heb zelf ook ooit afgezegd wegens ziekte en keurig ‘stornierung’ betaald en was het jaar er na meer dan welkom. Je annuleert niet voor de lol, en zeker niet in deze tijd. En ondernemers die niet flexibel zijn riskeren een lege tent deze winter.

Simonko6 oktober 2020 · 08:12

@Leon100 Het gaat toch meer om het feit dat je bij 2 mensen reserveert zodat je er sowieso 1 moet cancelen. Ik vind dat ook niet netjes.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.