In gesprek met: Max van Rossum

MarkVermeulen op 05 oktober 2020

Max in actie

De 22-jarige Max Rossum is een selectielid van de Nederlandse Ski Vereniging in de discipline alpineskiën. Om het maximale uit zijn topsportcarrière te halen, woont en traint hij in Oostenrijk. We spreken Max over het topsportleven in tijden van corona en zijn doelen voor de toekomst.

Max, in welk skigebied woon en train je?
Dat is de regio Pongau. Op mijn 15e ben ik hierheen verhuisd, toen nog bij Sigi Moser als mijn toenmalige trainer. Maar inmiddels hebben we zelf hier een huis in de buurt.

Hoe bevalt het wonen daar? Mis je Nederland?
Ik heb mijn plek hier wel echt gevonden denk ik. Ik mis Nederland niet echt. Natuurlijk zijn er soms momenten waarop je in Nederland wilt zijn, maar verder heb ik het prima naar mijn zin hier. Zo af en toe ga ik nog naar Nederland, maar dat is niet zo vaak.

Onder wiens begeleiding train je?
Ik ben nu onderdeel van een nieuw team, met een internationaal karakter. Het team heet World Racing Academy en staat onder leiding van hoofdtrainer Martin Fahrner. We trainen onder andere met een Poolse jongen, twee Oostenrijkers, een IJslander en binnenkort komen er nog twee Japanners bij.

De afgelopen maanden hebben veel mensen thuis gezeten door het coronavirus. Hoe heeft het virus invloed op jou en je trainingsschema?
Door het virus was het seizoen iets eerder afgelopen dan normaal. Vanaf het moment van de lockdown in Oostenrijk heb ik 2 of 3 weken ‘vrij’ gehad. In die weken heb ik wel gesport, met name veel gefietst. Niet lang daarna kon ik weer afspreken met mijn trainer en heb ik elke dag van 8:00 tot 11:00 uur en van 14:00 tot 17:00 uur onder zijn begeleiding getraind.

En heeft het coronavirus nu nog invloed op je?
Nou, we merken er nu nog van dat er heel veel onzekerheid is… We weten niet goed hoe het seizoen gaat verlopen en of we kunnen afreizen naar trainingsgebieden zonder daar vast te komen te zitten. Dat is natuurlijk niet zo fijn. Hier in het dagelijks leven merk je er nu niet zoveel van. Je moet wel een mondkapje opdoen als je in een lift zit.

Je kan ook gewoon het trainingsprogramma draaien zoals jullie dat voor ogen hadden?
Ja, we kunnen alleen dus niet naar de andere kant van de wereld, naar Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld. Nu was dat gelukkig ook niet direct de planning.

Hopelijk kan je dit seizoen zoveel mogelijk wedstrijden skiën. Wat zijn dan je doelen voor dit seizoen, maar ook voor de komende jaren?
Ik ben erg positief voor komend seizoen, mede dankzij mijn nieuwe sponsoren. Ik heb dit jaar ski’s van Head en helmen van Smith, die nu ook FIS-gekeurde helmen maken. Voor dit seizoen zit ik voornamelijk met de Europa Cup in m’n hoofd. Ik probeer daar zoveel mogelijk Europa Cup-punten te halen om in de top 150 van de wereldranglijst kom te staan. Op die manier kan ik hopelijk een paar World Cups skiën. Uiteindelijk zou ik op termijn in de World Cups goed voorin mee willen draaien. Natuurlijk is het winnen van een World Cup een grote droom, maar dat wil iedereen. Een palmares neerzetten zoals bijvoorbeeld Marcel Hirscher heeft gedaan, dat zit er waarschijnlijk niet in. Maar het streven is om gewoon goed mee te draaien.

Dat is een hoog streven waar je ongetwijfeld ook veel dingen voor moet doen en laten. Hoe vind je de balans tussen het leven van een topsporter en je privéleven?
Als je er echt dingen voor moet laten en je ziet daar tegenop, dan is er volgens mij iets mis. Je doet het graag of je doet het niet. In de zomermaanden ben ik eigenlijk van maandag tot en met vrijdag de hele dag bezig met conditietrainingen. In het weekend ben ik dan vrij en bezoek ik meestal mijn vriendin. Het is goed te combineren. Natuurlijk blijft er in de winter weinig tijd over, want je bent constant onderweg. Ik doe het graag, en zeker nu ik in een team zit. Vorig jaar was ik nog veel alleen onderweg en daardoor was ik soms wel eenzaam. Dat heb ik nu gelukkig niet meer. Iedereen binnen zo’n team loopt tegen dezelfde dingen aan en het is fijn dat we nu onze ervaringen met elkaar kunnen delen.

Hoe is je skicarrière van jongs af aan verlopen?
Ik ben begonnen bij Sigi Moser, bij Ski-Pro. Al vrij snel ging ik toen al heel veel weken per jaar naar de sneeuw. Dan ging ik met Sigi op pad, hij had een huis in Pongau en daar zaten we dan met meerdere mensen. Uiteindelijk bouwde het zodanig op dat ik 25 of 26 weken per jaar in de sneeuw was. Toen hebben we uiteindelijk besloten dat het niet zoveel zin had om constant heen en weer te reizen en dat het beter was om naar Oostenrijk te verhuizen. Toen heb ik nog twee jaar getraind onder Sigi. Daarna heeft hij gezegd dat het misschien beter was om te gaan trainen onder een Oostenrijkse trainer.

Wat wil je meegeven aan alle Nederlandse skitalenten die ooit hetzelfde hopen te bereiken als jij?
Geef niet op. Ik heb ook moeilijke momenten gekend, maar door blijven gaan was de enige optie. Gelukkig had ik op die momenten een hele sterke vader achter me staan. Hij stak me altijd een hart onder de riem als dat nodig was en steunde me om door te gaan. Zo’n steun en toeverlaat helpt heel veel.

Max van Rossum

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie! Voor vragen kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.