De eerste podcast na de bekendmaking van nieuwe maatregelen vanuit de overheid. Een negatief reisadvies tot half januari. Hoe Arjen en Ben daar tegenover staan. Daarnaast behandelen we ook nog een toffe kijkers vraag; wat zijn kleine maar sneeuwzekere skigebieden. Dit alles hoor je terug in deze editie van de Wintersport Podcast! Nooit meer iets missen? Abonneer je op ons Youtube kanaal!

Heb je zelf nu een onderwerp wat je besproken wil hebben in de wintersport podcast? Laat het ons weten in de comments! Meer weten over deze podcast? Bekijk dan wintersport.nl/podcast

In deze wintersport podcast:
0:00 Opening
1:09 Het negatief reisadvies van de overheid
5:34 Wat kan wél deze winter
09:53 Ons leuke nieuwtje!
15:14 Inspiratiesessies
16:01 Kijkersvraag: Kleine en sneeuwrijke skigebieden
21:05 2e druk van het wepowder boek

Abonneer je gratis!

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de laatste podcast afleveringen? Abonneer je dan in één van de volgende podcast apps! Je vindt zowel de Wintersport Podcast, als de Wintersport Resort Podcast op Spotify, Apple Podcasts, Podcast Addict, Soundcloud, Youtube en op wintersport.nl/podcast!

Rene
Filmt en edit er het hele seizoen op los, of het nu een Snow Show is, een gebiedsreview of gewoon in Nederland met de podcast.

Plaats een reactie

Ik denk niet dat ik in Gerlos ga wonen ;-)

Click. Click. Peace

Leuk heren!

Hahaha, ik voel me genoodzaakt te reageren @Arjen. Nette schoenen hoor ;-)

Weer een perfecte podcast heren!
Heb gelijk het boek besteld, ben zeer benieuwd.
Vooral zo doorgaan.

Klopt dat als je lid bent van de Nederlandse Ski Vereniging je gratis lid kan worden? Hoe moet je je dan aanmelden. (@ Arjen al jaren ook lid van wepowder : )

@FreeriderJob Ja dat kan! Hier in de comments legt Yohan dat uit https://www.wintersport.nl/weblog/29/10/2020/club-winterspo…

Click. Click. Peace

Steeds leuke artikels. Brengt de wintersport toch steeds weer en beetje in de woonkamer waardoor men even kan wegdromen voor wat hopelijk nog komen gaat. Top !

Ik had hoge verwachtingen voor deze podcast:
“Kleine gebiedjes waar veel sneeuw valt”.
Dat klinkt leuk, daar willen we meer van weten!

Wat krijgen we? Een lijstje van een stuk of tien gebieden, met de naam, soms nog de ligging, en de opmerking: “… daar kan echt HEEL VEEL sneeuw vallen”.

Wat hebben we daar nu aan? Overal KAN heel veel sneeuw vallen. Als je op zoek bent naar een “sneeuwrijk skigebied” wil je weten wat waarschijnlijk is, niet wat mogelijk is.

En meer gericht, hoeveel is “veel”? Als je een gebied aan prijst als ‘veel sneeuw’, welke data is dat dan op gebaseerd? En hoe verhoudt dat zich tot andere gebieden?

Anders kan ieder gebied wel roepen dat er “veel sneeuw valt”.

Stel:
Een strand tent in Noorwegen kan wel roepen dat het daar “heel vaak warm en zonnig is” maar als we echt gaan kijken naar het aantal warme en zonnige dagen per jaar, komt de Côte d’Azur er toch wel heel veel beter uit.

Verder was het ook wel nuttig geweest om wat meer over ieder gebied te vertellen.

Hopelijk een kans om dit onderwerp nog eens aan te boren, met wat meer bruikbare informatie.

Alvast bedankt!

PS het “book” heb ik vorig jaar al gekocht. Echt heel goed, behalve dat ook daar de gegevens over sneeuwval/gebied ontbreekt.

Skireizen afgeraden tot half januari: wat ik me afvraag: worden skireizen in bv de kerstperiode nu massaal geannuleerd door Nederlanders?

Ik had hoge verwachtingen voor deze podcast:
“Kleine gebiedjes waar veel sneeuw valt”.
Dat klinkt leuk, daar willen we meer van weten!

Wat krijgen we? Een lijstje van een stuk of tien gebieden, met de naam, soms nog de ligging, en de opmerking: “… daar kan echt HEEL VEEL sneeuw vallen”.

Wat hebben we daar nu aan? Overal KAN heel veel sneeuw vallen. Als je op zoek bent naar een “sneeuwrijk skigebied” wil je weten wat waarschijnlijk is, niet wat mogelijk is.

Slim op 06 nov 2020 22:31

Het woordje “kan” is op zijn plaats omdat het van de windrichting afhangt of een skigebied sneeuw krijgt. Bijvoorbeeld Fieberbrunn krijgt vanuit het noorden extra veel sneeuw, maar vanuit het zuiden helemaal niks. Wat Arjen en Ben dus bedoelen is dat deze gebieden, bij de juiste weersituatie, meer sneeuw krijgen dan andere gebieden. Als er tijd over is ben ik graag bereid dit nog even aan te stippen in de Weerclinic (https://www.wintersport.nl/weblog/29/10/2020/club-wintersporters) op 17 november.

*bericht bewerkt door Roel op 10 nov 2020 13:23

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel,

Aha, bedankt, dat is al wat beter.
De zin “er KAN veel sneeuw vallen” betekent alleen maar dat het niet onmogelijk is. Jou uitleg, is al duidelijker. Natuurlijk valt er niet altijd sneeuw, door wind en temperatuur etc. dat snapt iedereen.

Maar, het blijft er bij dat uiteindelijk het enige relevante voor deze discussie (lang van te voren) is hoeveel sneeuw er in een gemiddelde winter valt, en hoe goed die behouden blijft.

Als we het hebben over korte termijn beslissingen, dan is het natuurlijk wat anders, dan gaan we kijken naar welk gebied het best gepositioneerd is om sneeuw te vangen.
Dat wordt in het boek heel goed behandeld.

Ik heb het dus eigenlijk over het verschil tussen “weer” en “klimaat”. De podcast titel is “sneeuwrijke gebieden” dat betekend (als we in Oktober praten) dus gebieden waar in een gemiddelde winter meer sneeuw ligt dan andere, klimaat zeg maar.

Waar in het boek goed over over gesproken wordt is bij welke weer-situaties, een bepaald gebied waarschijnlijk veel sneeuw krijgt. Dat is ook nuttige informatie. Het zijn gewoon twee verschillende dingen.

Om maar als voorbeeld Fieberbrun te nemen, als jullie zeggen dat daar veel sneeuw valt, HOE veel meter is dat dan? En hoeveel minder is het in een nabij gelegen gebied?

Elke VVV plaatst foto’s van heupdiepe poederbochten op de voorpagina, maar als ik lang van te voren een vakantie wil boeken, dan is het wel fijn om te weten hoe groot de kans is dat ik die ook tegenkom.

En als ik kort van te voren ga beslissen, dan komt het weer verhaal waar jij het over hebt.

Kortom, ik hoop nog graag eens een podcast te horen over wat (gemiddeld) de meest sneeuwrijke gebieden in het vroege, midden en na seizoen zijn.

*bericht bewerkt door Slim op 10 nov 2020 18:37

@Slim ik begrijp wat je bedoelt. Een jaar of 10 geleden hadden we op deze site de Witte Wereld. Ik had het gemiddelde aantal dagen in een jaar berekend dat er in een dorp tenminste 30cm sneeuw lag (officiële metingen). Dit bleek echter niet voor iedere bezoeker even begrijpelijk ("bij ons op de berg ligt wel altijd veel sneeuw / er is toch een gletsjer / ja maar er ligt kunstsneeuw). Toen hebben we die pagina’s weggehaald en vervangen door een afgeleide hiervan op de sneeuwzekerheidspagina bij een skigebied, bv.https://www.wintersport.nl/skigebieden/solden/sneeuwzekerhe….

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel, dat is mooie info, die had ik niet eerder gezien.
Zeker voor de dal-afdaling, en ‘wit dorp’ is het een heel nuttig stuk info, chapeau!

Dat is inderdaad de info die ik bedoelde, alleen heb je daarbij de lat vrij laag gelegd:
groen is: meer dan 70% kans dat je kunt skien.

Dat is zeker nuttige informatie, zeker in het voor en na seizoen.
Maar als we het over het hoogseizoen hebben (~eind Januari-begin Maart), dan is denk ik in elk normaal alpine skigebied die kans wel groter dan 90% of zo?

Als we het hebben over ‘sneeuwrijk’ dan denk ik toch zeker wel aan iets meer dan “kunnen skien”.

Bijvoorbeeld: bij mij hier in noord Minnesota kun je elke winter wel skien, maar met gemiddeld zo’n 220cm sneeuw/jaar kun je het moeilijk ‘sneeuwrijk’ noemen. Dat is in de praktijk ook zo. Het aantal keren dat wij poeder kunnen skien is op de vingers van 1 hand te tellen.

Tony Crocker heeft voor de bekendste Noord Amerikaanse skigebieden een mooi overzicht gemaakt. Natuurlijk, is op elke statische tabel wel kritiek te leveren, en heeft hij een aantal arbitraire keuzes gemaakt, maar het is toch behoorlijk nuttige info, vooral omdat andere keuzes toch vrij evenredig opgaan met de gekozen grenzen.
https://www.bestsnow.net/

De categorieën die het meest interessant zijn:
Gemiddelde sneeuwval/jaar
Standaard deviatie
Kans op een poederdag tijdens de winter (meer dan 15cm sneeuw op een dag)(al blijkt dat toch vrij evenredig te zijn met de sneeuwval).

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie