Laatste update: sneeuwverwachting Nederland

Roel op 06 februari 2021· 43 reacties

sneeuw Nederland
December 2010
Er staat ons een weekje klassiek winterweer te wachten in Nederland en delen van België. Dit dankzij een scenario dat voor de sneeuw- en schaatsliefhebber bijna niet beter had gekund. Eerst flinke sneeuwval en tegelijk invallende vorst waarna het in de loop van de week alleen maar kouder gaat worden. In ieder geval tot volgend weekend zitten we gebeiteld.

Grove lijnen hetzelfde

Het verhaal in de video van gisteren met de genoemde mitsen en maren staat nog grotendeels overeind. Hieronder zie je nogmaals in 4:30 min wat we ongeveer kunnen verwachten.

Laatste stand van zaken

De trend van de laatste dagen heeft zich vanochtend voortgezet. De sneeuw lijkt inderdaad een iets zuidelijker pad te kiezen en ook zijn de meest extreme hoeveelheden verdwenen. Ik ga geen modelkaartjes meer posten maar ik heb een persoonlijke verwachting gemaakt van wat ik denk dat er valt:

sneeuwverwachting 6-7 februari
Actuele sneeuwverwachting 6-7 februari 2021

Op basis van de actuele modelberekeningen ga ik uit van zo’n 10 centimeter sneeuw over een groot deel van het land. In het oosten van Nederland is plaatselijk 15 tot 20 centimeter mogelijk. De grootste hoeveelheden zijn er dus uit, maar er blijft meer dan voldoende over voor een fraai sneeuwdek. In combinatie met de oostenwind gaat dit nog steeds mooie beelden van verwaaide sneeuw en sneeuwophopingen opleveren. Helaas voor de echte winterliefhebber blijven toestanden à la 1979 echter uit. Daar zijn de berekende hoeveelheden te sterk voor teruggeschroefd (en dat zal voor veel mensen ook niet zo erg zijn).

Tip: Lees alles over rijden in de sneeuw

IJzel

Wat wel bijzonder spannend blijft is de ijzelsituatie in het zuidoosten en in België. De provincie Limburg, hemelsbreed 110 kilometer lang, wordt het toneel van gigantische verschillen. Waar het noorden van Limburg misschien 20 centimeter sneeuw krijgt, zou het in Maastricht groen kunnen blijven met daar tussenin een snelle overgang van veel sneeuw, naar ijzel en zelfs regen. Grote verschillen die we ook terug kunnen zien in Zuidoost-Brabant en België.

IJsvorming

Daarnaast gaan Groningen en Friesland minder sneeuw zien. Wel kunnen de Waddeneilanden in de loop van de week sneeuwbuien vanaf de Oostzee over zich heen krijgen, waardoor zich hier alsnog een flinke laag kan vormen. Dat is echter nog niet zeker. Misschien is het goed om nog een keer een misverstand uit de wereld te helpen dat eventuele sneeuw de ijsgroei zou hebben gefrustreerd. Om dat te kunnen doen moet er eerst ijs liggen. Nu valt de sneeuw tijdens de vorstinval waardoor de vlokken veelal in water vallen. Doordat er straks een sneeuwdek ligt ontstaat extra uitstraling en daarmee lagere temperaturen in de loop van de week. Als het opklaart in een sneeuwbedekte regio is strenge (tot zeer strenge vorst) mogelijk. Punt van aandacht is wel de wind, want als het boven open vlakten hard waait vertraagt de ijsgroei wel, de bekende windwakken.

Aan de temperatuur zal het niet liggen, tot in ieder geval vrijdag blijft het vriezen. Veel plezier komende week! We houden ons aanbevolen voor de mooiste sneeuw- en ijsfoto’s!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Zit al sinds vanmorgen 7.00 uur naar buiten te kijken.
Ben er klaar voor, laat maar komen ! :-)

Mijn complimenten Roel voor de heldere en overzichtelijke uitleg. Ik kijk altijd met veel interesse naar je filmpjes!

Inmiddels hier in Heerlen (Zuid-Limburg) lichte regen bij een graad of 6 en een voorzichtig aantrekkende oostenwind.

Dat wordt een week werken met wat extra lagen aan buiten :P

Not all who wander are lost

Ben benieuwd waar de eerste sneeuwvlok gaat vallen!

Jarred.

Het volgende boodschappenlijstje heb ik voor morgen:

Ingrediënten voor gluhwein
Goulash soep pakket
2 pakjes kaiserschmarrn
Apgelstrudel voor bij de koffie

Terrasje voor de deur en de hele dag in skioutfit op het terras 😎

Net de hele wintersport outfit van zolder gehaald inclsief de thermo’s (de jassen hingen nog allemaal gewoon aan de kapstok, van vorig jaar). Nu nog zoeken naar de mutsen. Skibrillen ook gepakt, windkracht 5 tot 7 en gevoelstemperatuur -13, en dan naar het strand om van de duinen af te sleeën. De 2 oude slees ergens buiten naast de tuinkas opgevist en zo goed mogelijk ontdaan van modder en oude bladeren en de meest recente van zolder. Dus we zijn er helemaal klaar voor alle 3, sneeuwradar staat open op de laptop dus laat maar komen!

Morgen uurtje gereserveerd op de Wychense berg. Yay!

Jammer dat de verwachte sneeuwhoogte sterk minder is geworden, maar 20 cm in Apeldoorn lijkt me nog altijd perfect!

Het verdriet van België (of in elk geval de Ardennen…)

In Kampen graadje of 1.5, maar met die wind poepie koud!

Let it snow

Drenthe… Nog net boven 0. Scheelt niet veel meer.
Helen dag trouwens net boven het vriespunt.

Heb trouwens net wel even een paar krat extra hout gehakt. Hoef ik dat de komende dagen niet meer te doen.

*bericht bewerkt door Henrike op 06 feb 2021 15:40

It is an amazing world

Pluimen laten zien dat de kou misschien wel eens kan blijven hangen voor langere tijd. @roel scenario Elfstedentocht al in beeld?

Ik ben heel benieuwd hoeveel er uiteindelijk echt gaat vallen. Hopelijk klopt je voorspelling Roel, dan krijgen we in Zwolle met een beetje geluk net aan 15 a 20 cm.

Hier in Veere(zeeland) nu een graad of 4 met wat lichte regen.
Nog even en dan valt hopelijk ook wat van dat witte goud naar beneden.
Misschien geen 20 cm maar 10/15 cm zou mooi zijn!!

peet3972

In Eersel (zuid-oost Brabant) nu 2 graden en lichte regen.

Trouwens bedankt Roel voor de berichten afgelopen week.! We volgen ze hier met interesse en kijken elke dag uit naar de update.! Lijkt wel alsof we bijna op wintersport gaan 😅

Hier in Handel, zuid-oost Brabant (tussen Helmond en Uden) inmiddels sneeuw, aardige vlokken, de grond is nog iéts te warm maar op het kunstgras blijft het liggen!

In het wild te herkennen aan: 'hoppaa, wooh, hatsee'

Hier in Genk (B.) valt het nu ( +/- 20 u) met BAKKEN uit de lucht…weliswaar géén sneeuw maar regenwater.

Born to run. B.S.

Kerkdriel, randje Gelderland-Brabant eerste vlokjes beginnen te vallen.

Ik ben vanmiddag ijverig geweest. Laat maar komen nu :-)

null
Het is in Horst inmiddels begonnen met sneeuwen, ook een kwartier ijsregen gehad.

@Jelmerdezwart het lijkt erop dat we alvast een volle week diepvries krijgen. Daarna kijken we wel verder.

*bericht bewerkt door Roel op 06 feb 2021 20:18

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Is hij niet te kort @Roel ??

@Roel: Hoe erg is de kans op sneeuwjacht en de gevolgen daarvan volgens jou?

Leuk huis op de achtergrond 👍 @Roel

Is hij niet te kort @Roel ??

GeJe op 06 feb 2021 20:20

@GeJe Daarom had ik de sticker al bovenaan geplakt ;-)
@MiVe Is lastig beantwoorden. Het hangt van de plek, de wind en de hoeveelheid sneeuw af. Het zal vooral in open gebieden een issue zijn als sneeuw vanaf velden de weg op wordt geblazen en deze versperd raakt. Dat zag ik voor het laatst in december 2010 met 22cm sneeuw.
@Hooykaas thanks. Een tot overkapping uitgehold tuinhuis.

*bericht bewerkt door moderator (Roel) op 06 feb 2021 21:11

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

null

Een kopij van @Roel in onze tuin voor de .be 😊💪🏻

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Hier in kop van NH begint het nu pas met sneeuwen… Ik verwacht niet meer dat er veel gaat vallen

Net met de hond op straat geweest, heb hem nog nooit zo gek zien doen! De konijnen in de tuin springen ook al de hele avond door de ren! Heerlijk die sneeuw

Jarred.

De lange termijn lijkt ook iedere run kouder en kouder te worden. Waar de koude eerst maar tot donderdag zou duren zijn er steeds meer modellen die gewoon 2 weken non stop vorst laten zien. Ook lijken deze week de temperaturen steeds lager te worden met voor zover ik het allemaal een beetje kan zien lokaal zelfs zeer strenge vorst in de nachten.

Born to Ride

8-9 cm op de wintersportmeetlat in Horst. Ietwat tegenvallend, maar iets zuidelijker ligt nog veel minder dus ik ben tevreden. Nu naar buiten.

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie