Enquete: vol vertrouwen richting winter 2021-2022

Rogier op 06 mei 2021· 6 reacties

Volgend seizoen weer heerlijk op wintersport!

Het is geen nieuws dat we een, op alle fronten, absurd wintersportseizoen hebben gehad. Beter gezegd, eigenlijk was er geen wintersportseizoen. Maar dankzij op stoom komende vaccinatieprogramma’s lijkt het licht aan het eind van de tunnel snel dichterbij te komen. Dat is ook te zien in de uitkomsten van onze enquête, welke is ingevuld door ruim 2500 wintersporters. Al is het vertrouwen in de zomervakantie nog wat voorzichtig, jullie verwachten zo goed als allemaal dat we komende winter weer op wintersport kunnen gaan!

Voorzichtig positief over zomervakantie

63% van de personen die de enquête hebben ingevuld verwachten dat wij komende zomer weer op vakantie kunnen, 14% verwacht dat de zomer hiervoor nog te vroeg komt, en 23% durft hier nog niets over te zeggen. De onzekerheid over komende zomer zien we ook terug in de boekingen voor de zomervakantie, want slechts 25% personen heeft al geboekt voor een zomervakantie in het buitenland; 70% heeft nog niet geboekt en zo’n 5% verwacht in eigen land (België of Nederland) op vakantie te gaan.

Volle vertrouwen in komend wintersportseizoen

De voorzichtigheid die geldt voor de zomervakantie is verdwenen als we het over de wintersportvakantie hebben. Maar liefst 95% van de ondervraagden gaat ervan uit dat we volgend jaar weer op wintersport kunnen. 4% durft hier nog niets over te zeggen, en slechts 1% verwacht dat we ook komende winter niet kunnen skiën of boarden. 27% heeft al geboekt voor komende winter, en 16% heeft de boeking van afgelopen seizoen door geschoven. Dus, bijna de helft van de respondenten heeft de wintersportvakantie voor volgend jaar al vast staan. Bijna alle ondervraagden, 87%, gaan naar hetzelfde type skigebied als voor corona. Minder dan 5% kiest voor bijvoorbeeld rustigere gebieden, net als voor gebieden zonder gondels.

We willen vaker op wintersport

Opvallend is dat veel mensen voor komend seizoen verwachten om vaker dan normaal op wintersport te gaan. Waar normaal 52% van de ondervraagden meer dan een week tot drie weken op wintersport gaat is dat voor volgend jaar 5% meer. De groep wintersporters die meer dan drie weken op wintersport gaan is stijgt ook bijna 5%. Bijna driekwart van de ondervraagden verwacht evenveel uit te geven voor de wintersport als normaal. Opvallend is dat 16% vindt dat men wat goed te maken heeft, en dus meer zal uitgeven dan normaal. En bijna 10% van de ondervraagden geeft aan dat corona wel financiële gevolgen heeft gehad voor het inkomen, maar dat men wel sowieso op wintersport wil.

Als vanouds boeken

Vanwege all doorgeschoven reservaties heeft een opvallend groot deel van de wintersporters (43%) nu al geboekt voor volgend jaar. Normaal is dit ongeveer een kwart. Verder blijkt dat de meeste wintersporters dit jaar gewoon als vanouds te boeken. Zo’n twintig procent van de ondervraagden boekt in het seizoen zelf en de rest boekt tussen nu en eind november. Een kleine tien procent boekt voor juli, ongeveer dertien procent boekt tussen juli en eind september en een ongeveer even grote groep boekt tussen begin oktober en eind november. Ook hier lijkt het erop dat men verwacht dat alles komend jaar weer grotendeels als vanouds is.

Komend seizoen nog corona-maatregelen op wintersport

Tweederde van de wintersporters verwacht dat, alhoewel we volgend seizoen wel gewoon lekker op wintersport kunnen, er nog steeds corona-maatregelen zullen zijn. Wel zullen deze, volgens de ondervraagden, erg meevallen, en zullen dus niet te veel invloed hebben op de wintersport. Ongeveer 15% van de respondenten verwacht dat de wintersport zal zijn als voorheen, en evenveel verwachten dat de wintersport echt heel anders zal zijn dan hiervoor. Van we wintersporters die verwachten dat het komend jaar allemaal nog wat anders zal zijn, verwacht tweederde dat dat alleen voor volgend jaar geldt, daarna zal het allemaal weer als vanouds zijn. Een kwart van de wintersporters verwacht echter dat we nooit meer terug naar normale wintersport kunnen gaan.

Wintersportmateriaal kopen

Het merendeel van de ondervraagden verwacht voor volgend jaar nieuw wintersport materiaal te kopen. Bijna zeventien procent verwacht nieuwe kleding te kopen, zo’n twaalf procent gaat komend jaar op zoek naar een nieuw board of een paar ski’s. Een even grote groep verwacht nieuwe schoenen aan te schaffen. Een derde van de ondervraagden zegt daarentegen dat ze geen nieuw materiaal nodig hebben. Een opvallend kleine groep van nog geen twee procent is van plan de geplande wintersport-aankopen vooruit te schuiven vanwege de financiële gevolgen van corona.

Conclusie: op naar de wintersport

De antwoorden van de enquête spreken voor zich. Met z’n allen hebben we veel zin en vertrouwen in komend winterseizoen. Zoveel zin zelfs dat een groot deel van de ondervraagde wintersporters vindt dat ze nog wat goed te maken hebben en vaker dan normaal naar de sneeuw zullen gaan. Ook al verwacht men dat er nog wat corona-maatregelen van kracht zullen blijven, is bijna iedereen van plan om naar dezelfde gebieden als normaal te gaan en op de dezelfde momenten te boeken als normaal. En veel wintersporters verwachten ook nog wat nieuw materiaal te kopen! Kortom bijna iedereen gaat er van uit dat het komende winter weer als vanouds genieten wordt van de wintersport!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

michelr6 mei 2021 · 15:53

Is dus duidelijk wintersport 2021/2022 wordt door velen met vertrouwen toegemoet gezien, over 6 maanden mag ik ook weer de laten onderbinden.

Heb er zin in ga er vanuit dat de zomer spannend wordt maar er na.

ChristopheJblogger7 mei 2021 · 16:58

En zo komt de ‘bevrijding’ toch dichterbij. Wij denken nog dikwijls terug aan onze laatste skidagen in Leogang, begin maart 2019. Onze tafelburen in het hotel kennen we ondertussen redelijk goed. En wij maar lachen … verdorie zeg, binnenkort mogen we elkaar geen hand meer geven. En naar het schijnt is er een mondmaskertekort in België, zouden we er geen van Oostenrijk meenemen naar huis? Kort daarna totale lockdown. Voor zeker 4 weken. Wow … 4 weken thuisblijven, stel je voor. Het werd nog net wat langer en de rest … is bijna geschiedenis. Laat het post-Corona tijdperk maar komen. Groetjes Christophe

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.
Ruben_7 mei 2021 · 21:17

Goed om te zien dat iedereen er weer vertrouwen in heeft! Ik begin over zo’n 3 weken alvast weer zelf op de glacier met skiën 😉

rubenskiing
DennX8 mei 2021 · 13:46

Alles al geboekt. Vliegen naar Verona, met de huurauto naar Predazzo en elke dag een ander skigebied verkennen. Latemar, Predazzo, dagje Sella Ronda, de Marmolada, Tour Grande Guerre. We gaan begin maart, hopen op op prachtig weer zodat we naast het skieen, het eten, de prachtige omgeving ook van de zon kunnen genieten. Laatste twee dagen Verona citytrip…ik kan nu al niet wachten.

SandraSki11 mei 2021 · 09:29

Gisteravond ook geboekt. Zo’n zin in…nog zo ver weg. Maar we kunnen ons al verheugen op 9 dagen in maart. Kerst en januari zijn ook al in de planning. Normaal vind ik deze tijd van het jaar al lastig omdat de winter nog zo lang op zich laat wachten. Na een ski-loze winter is dit nog 10x zo erg. Misschien hebben we vroege sneeuw in november…dat klinkt al dichterbij.

sneeuw witje en de 7 bergen
Leon10011 mei 2021 · 10:31

Ik heb de skimodus maar even uit gezet. Er zijn nog zoveel andere leuke dingen…in oktober ga ik wel weer de blaadjes van de bomen ‘af kijken’ en (heel kinderachtig) weken tellen.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.