Nieuwe skiliften in Italië (2022/2023)

Henri op 06 oktober 2022· 2 reacties

De nieuwe Naifjoch gondel in Meran 2000 (meran2000.com)
De nieuwe Naifjoch gondel in Meran 2000 (meran2000.com)

Zoals elk jaar heb ik weer een overzicht gemaakt van alle nieuwe skiliften in de Alpenlanden. Vandaag bespreek ik de liftvernieuwingen in de skigebieden van Italië. Ook hier wordt deze zomer hard gewerkt aan meerdere skiliftprojecten.

Nieuwe Spitzbühl stoeltjeslift op de Seiser Alm

In het bij beginners geliefde skigebied Seiser Alm vervangt de 6-persoons stoeltjeslift Spitzbühl de gelijknamige 2-persoons stoeltjeslift uit 1997. Het is een mooie upgrade voor het skigebied, want de bijbehorende pistes worden door de snelle lift een stuk aantrekkelijker. Het dalstation van de lift ligt op 1717 meter en het bergstation op 1936 meter hoogte. De 219 hoogtemeters legt de nieuwe lift af in 3 minuten, dus je staat snel weer boven.

De stations waren gedeeltelijk afgelopen herfst al gebouwd, zodat de bouw in het voorjaar zo snel mogelijk kon worden voortgezet. De stoeltjeslift is namelijk ook geopend in het zomerseizoen voor onder andere wandelaars en mountainbikers. De planning was om de stoeltjeslift in augustus al voor het eerst te openen, maar door wat vertraging is dit niet gelukt.

De ligging van de Spitzbühel stoeltjeslift in Seiseralm
De ligging van de Spitzbühel stoeltjeslift in Seiseralm

Stoeltjeslift wordt vervangen in Speikboden

Het skigebied Speikboden in het Zuid-Tiroolse Ahrntal vervangt een moderne stoeltjeslift deze zomer de stoeltjeslift Seenock uit 1993. De nieuwe 8-persoons stoeltjeslift zal op precies dezelfde locatie staan als zijn voorganger. Over een lengte van 1160 meter overbrugt de lift 295 hoogtemeters. De capaciteit wordt met de 8-persoons lift verhoogd tot 3400 personen per uur. De garage voor de zetels van de oude stoeltjeslift zal ook voor de nieuwe lift worden gebruikt, waardoor er maar weinig bouwwerkzaamheden zullen zijn. De bouw start waarschijnlijk spoedig, zodat de lift voor het aankomende winterseizoen klaar zal zijn.

Iets verderop in het skigebied Klausberg (links op de kaart) staat er nog een project op het programma. De Sonnenlift zal hier worden vervangen door een moderne gondel. Dit project staat voor de zomer van 2023 op de planning.

Rechts in het groen de nieuwe Seenock stoeltjeslift, links in oranje de geplande gondel in Klausberg
Rechts in het groen de nieuwe Seenock stoeltjeslift, links in oranje de geplande gondel in Klausberg

Nieuwe stoeltjeslift in Sestrière

Eindelijk zien we ook weer een nieuwe skilift in het grensoverschrijdende skigebied Via Lattea! In Sestrière wordt op de noordflank van de Monte Sises de oude Cit Roc stoeltjeslift vervangen door een nieuw exemplaar van Leitner. Het plan is ontstaan in januari, toen de liften van Sestrière een nieuwe eigenaar kregen. Bekend werd gemaakt dat men 30 miljoen euro wil investeren om het aanbod en de aantrekkelijkheid van Via Lattea te verbeteren. De eerste stap in deze modernisering is de vervanging van de Cit Roc stoeltjeslift voor 7 miljoen euro door een moderne 6-zitter, maar we kunnen in de komende jaren dus nog meer liftvervangingen verwachten.

Rechts de nieuwe 6-persoons Cit Roc stoeltjeslift in Sestrière, Via Lattea
Rechts de nieuwe 6-persoons Cit Roc stoeltjeslift in Sestrière, Via Lattea

Nieuwe Campanil stoeltjeslift in Latemar

In het skigebied van Latemar - Obereggen, onderdeel van Val di Fiemme, wordt deze zomer de 3-persoons stoeltjeslift Campanil vervangen door een moderne 6-persoons stoeltjeslift van Doppelmayr. Het gaat om de lift in het centrum van het skigebied tussen Obereggen en Pampeago. Over een lengte van slechts 500 meter overbrugt de stoeltjeslift 115 hoogtemeters. De lift ontsluit een aantal pistes van verschillende moeilijkheidsgraden. Een van deze pistes wordt deze zomer aangelegd.

De nieuwe Campanil stoeltjeslift in Latemar
De nieuwe Campanil stoeltjeslift in Latemar

Verbeterde verbinding tussen deelgebieden in San Martino di Castrozza

Aankomende zomer is het in San Martino di Castrozza in de zuidelijke Dolomieten tijd voor de volgende fase van een project. Het gaat om de verbinding tussen het Tognola deelgebied en Punta Ces. In 2019 is de oude Cigolera sleeplift vervangen door een moderne 6-persoons stoeltjeslift. Na twee jaar noodgedwongen uitstel wordt nu de tweede lift voor deze verbinding gebouwd. De oude 2-persoons stoeltjeslift wordt afgebroken en daarvoor in de plaats komt een nieuwe (vastgeklemde) 4-persoons stoeltjeslift. Terwijl het bergstation van de nieuwe lift vrijwel op dezelfde plek zal liggen is het dalstation een aanzienlijk stuk hoger geplaatst, namelijk vlakbij het bergstation van de Cigolera stoeltjeslift.

Linksboven de nieuwe stoeltjeslift in het groen, rechts de reeds gebouwde Cigolera stoeltjeslift (skiforum.it)
Linksboven de nieuwe stoeltjeslift in het groen, rechts de reeds gebouwde Cigolera stoeltjeslift (skiforum.it)

Nieuwe 10-persoons gondel in Meran 2000

In het skigebied Meran 2000, net ten oosten van het stadje Meran (Merano) in Zuid-Tirol, wordt er deze zomer een nieuwe gondel gebouwd. De 10-persoons gondel Naifjoch vervangt de stoeltjeslift Piffing die de connectie vormt tussen het voorste (Piffinger Köpfl) en achterste gedeelte van het skigebied. De gondel wordt met een licht verschoven tracé en een nieuw middelstation (inclusief uitzichtsplatform) op de Naifjoch gebouwd. Eerst liep er alleen een vlakke skiweg terug naar de Piffinger Köpfl, maar vanaf het middelstation van de gondel kun je voortaan ook over de nieuwe Naifjochpiste terugkeren. Ook zal de skiweg deze zomer worden verbreed. In iets meer dan 6 minuten sta je voortaan in het achterste gedeelte van Meran 2000, vlakbij de Waidmannalm. In de zomer zal alleen de eerste sectie van de lift naar het middelstation Naifjoch geopend zijn.

Nieuwe Naifjoch gondel (groen) en de oude Piffing stoeltjeslift (rood) in Meran 2000
Nieuwe Naifjoch gondel (groen) en de oude Piffing stoeltjeslift (rood) in Meran 2000

De ligging van het nieuwe middelstation van de Naifjochbahn in Meran 2000 (meran2000.com)
De ligging van het nieuwe middelstation van de Naifjochbahn in Meran 2000 (meran2000.com)

Moderniseringsproject Magnolta in Aprica

Medio april draaide de Piana Galli stoeltjeslift in het Lombardijse skigebied Aprica zijn laatste rondjes. In de afgelopen 40 jaar zijn er maar liefst 15 miljoen skiërs met de lift naar boven gebracht, maar nu mag zijn opvolger met een hogere capaciteit de wintersporters comfortabeler naar boven vervoeren. De oude 2-persoons stoeltjeslift is deze zomer vervangen door een vastgeklemde 4-persoons stoeltjeslift. De lift wordt zo’n 200 meter verlengd met het nieuwe dalstation net iets onder het bergstation van de Magnolta gondel.

De vernieuwing is onderdeel van een groot moderniseringsproject van het Magnolta deelskigebied. De Magnolta gondel is hoogstwaarschijnlijk volgende zomer aan de beurt. Bovendien is er ook nog een extra piste naar het dal gepland vanuit het deelgebied waardoor niet iedereen over de steilere zwarte piste naar beneden hoeft te skiën.

In het groen de nieuwe Piana Galli stoeltjeslift deze zomer, oranje de aanstaande vernieuwing van de Magnolta gondel in Aprica
In het groen de nieuwe Piana Galli stoeltjeslift deze zomer, oranje de aanstaande vernieuwing van de Magnolta gondel in Aprica

Overige nieuwe liften

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Het pistenplan van Via Lattea mogen ze ook wel eens vernieuwen zeg… Onduidelijke wir war van pistes en liften

Gang is alles

Niet véél nieuw.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie