Volg dit weekend de ontknoping van de Tour de Ski

MarkVermeulen op 07 januari 2021

@NordicFocus

Het begin van een nieuw kalenderjaar wordt traditioneel gemarkeerd door de Tour de Ski. Deze langlaufwedstrijdserie wordt georganiseerd van 1 tot en met 10 januari. Komende zondag staat de spectaculaire slotetappe, waarbij de atleten in Val di Fiemme de ‘Alpe Cermis’ beklimmen, op het programma.

In korte tijd uitgegroeid tot een grote wedstrijdserie

De Tour de Ski is met 15 edities een nog relatief jonge wedstrijdserie, maar staat toch al hoog in aanzien door de snelle opeenvolging van etappes en spectaculaire beelden. Zowel de snelle sprinters, als de atleten van de lange afstanden, als de betere klimmers doen er graag aan mee.

In het verleden gingen bij zowel de mannen als de vrouwen de grote langlaufnamen er met de winst ervandoor. Bij de mannen won viervoudig olympisch kampioen Dario Cologna namelijk drie keer de Tour de Ski, terwijl bij de vrouwen achtvoudig olympisch kampioen Marit Bjørgen in 2015 de beste bleek.

Val Müstair, Toblach en Val di Fiemme toneel voor de huidige editie

Inhoud van youtube.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door youtube.com.

De atleten hebben inmiddels de etappes in Val Müstair en Toblach reeds afgewerkt. Val Müstair ligt in de Zwitserse kanton Graubünden. Daar ging de winst op de sprint naar de Italiaan Federico Pellegrino en de winst op zowel de 15 kilometer massastart als achtervolging naar Alexander Bolshunov. Daarmee legde de Russische winnaar van de editie in 2020 een goede basis om zichzelf op te kunnen volgen in 2021.

Bij de vrouwen ging de winst op 1 januari (sprint) en 2 januari (10 kilometer massastart) naar de Zweedse Linn Svahn. Op 3 januari won de Amerikaanse Jessie Diggins de 10 kilometer achtervolging.

Daarna verplaatsten de atleten zich naar het Italiaanse Toblach voor twee etappes. In Zuid-Tirol liet Alexander Bolshunov nog maar eens zien dat hij de grote favoriet is met nog twee overwinningen. De Rus staat dan ook aan de leiding in het algemeen klassement voorafgaand aan de drie etappes in Val di Fiemme. Bij de vrouwen werden de etappes gewonnen door Jessie Diggins en de Russische Yulia Stupak. De Amerikaanse Diggins leidt het algemeen klassement.

Dag Etappe Winnaar (M) Leider algemeen klassement (M) Winnaar (V) Leider algemeen klassement (V)
1 januari Etappe 1 sprint vrije stijl - Val Müstair Federico Pellegrino Federico Pellegrino Linn Svahn Linn Svahn
2 januari Etappe 2 15km/10km massastart klassieke stijl - Val Müstair Alexander Bolshunov Alexander Bolshunov Linn Svahn Linn Svahn
3 januari Etappe 3 15km/10km achtervolging vrije stijl - Val Müstair Alexander Bolshunov Alexander Bolshunov Jessie Diggins Jessie Diggins
5 januari Etappe 4 15km/10km vrije stijl - Toblach Alexander Bolshunov Alexander Bolshunov Jessie Diggins Jessie Diggins
6 januari Etappe 5 15km/10km achtervolging klassieke stijl - Toblach Alexander Bolshunov Alexander Bolshunov Yulia Stupak Jessie Diggins
8 januari Etappe 6 15km/10km massastart klassieke stijl - Val di Fiemme - - - -
9 januari Etappe 7 sprint klassieke stijl - Val di Fiemme - - - -
10 januari Etappe 8 klim massastart vrije stijl - Val di Fiemme - - - -

Volg de ontknoping live op Eurosport

Weten Alexander Bolshunov en Jessie Diggins hun leidende posities vast te houden in Val di Fiemme? Je ziet het dit weekend live bij Eurosport.

Op zondag wordt er gestart op volgorde van het algemeen klassement. De nummer 1 van het klassement start met voorsprong op de anderen en wordt dus door de rest van het deelnemersveld opgejaagd. De atleet die al eerste die finish op de Alpe Cermis bereikt wint dan ook niet alleen de etappe, maar ook het klassement van de Tour de Ski.

Dag Etappe Tijdstip Zender
8 januari Etappe 6 Mannen - 15km massastart klassieke stijl - Val di Fiemme 13:05 - 14:15 Eurosport 2 / Eurosport player
8 januari Etappe 6 Vrouwen - 10km massastart klassieke stijl - Val di Fiemme 15:25-16:20 Eurosport 2 / Eurosport player
9 januari Etappe 7 Mannen/Vrouwen - sprint klassieke stijl - Val di Fiemme 12:55 - 14:55 Eurosport 2 / Eurosport player
10 januari Vrouwen - Etappe 8 klim massastart vrije stijl - Val di Fiemme 12:35-13:40 Eurosport 1 / Eurosport player
10 januari Mannen - Etappe 8 klim massastart vrije stijl - Val di Fiemme 15:25-16:35 Eurosport 1 / Eurosport player
MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.