Wat voor thuiskomer ben jij?

Ruud op 07 maart 2022· 52 reacties

null

Aan iedere geweldige wintersportvakantie komt een eind. Na een laatste blik op de pistes is het onherroepelijk tijd voor de thuisreis, die meestal niet het meest inspirerende deel is van de vakantie. En die eindigt voor de huisdeur met een ook heel oninspirerende gebeurtenis: het uitpakken en opruimen van de zooi die je hebt meegenomen.

Van weinig tot heel veel

Als je met het vliegtuig of de bus de wintersportgebieden hebt opgezocht valt de hoeveelheid spullen relatief mee: meestal heb je niet meer dan één tas en hooguit een rugzak bij je. Maar de meesten van ons (zo’n 80%) gaan met de auto en dan sleep je veel mee. En het maakt ook nog verschil uit wat voor soort accommodatie je bent gekomen. Als je in een appartement zat heb je etenswaren, keukengerei en misschien ook beddengoed uit te laden. En velen van ons hebben voor het vertrek dakkoffers staan monteren en ook die zitten vol.

Iedere reiziger is anders

Als je met anderen reist, erover praat met vrienden of in de straat kijkt als de buren thuiskomen, constateer je dat iedereen anders reist en inpakt. Van heel georganiseerd tot uitermate rommelig; van alles heeft zijn eigen plaats tot “prop het er maar in”. Toen wij voor het eerst met een bevriend gezin op wintersportvakantie gingen en bij een overnachtingshotel aankwamen was meteen duidelijk dat ieder gezin, zacht uitgedrukt, zijn eigen stijl had. Zij liepen met ieder een klein tasje het hotel binnen en wij hadden bij het opendoen van de achterklep direct allemaal spullen die er uit vielen om vervolgens met handenvol tassen en losse spullen bepakt en bezakt naar binnen te sjokken. Zulke verschillen zie je ook terug bij het uitpakken. In welk van de onderstaande categorieën herkennen jullie je?

1. Pfff, we zijn thuis

Na de lange reis, al dan niet met files en vertragingen, steek je de sleutel in het slot van je voordeur. Eindelijk thuis. Nou eerst maar chillen. Toilettas uit je kledingtas vissen, schoenen uitschoppen en op de bank ploffen. Of eerst effe lekker douchen en dan in je joggingbroek ‘Thuisbezorgd punt nl’ openen. Doe me een lol zeg: die auto pakken we morgen wel uit. We hebben net een hele reis achter de rug en die bagage loopt niet weg. Moeten we nog laten weten dat we thuis zijn? Nou, straks maar…

2. Even doorzetten

Je stapt je hal in en denkt: “Zo, we zijn thuis. Nog even doorzetten en dan zakken we onderuit”. Je pakt de eventueel bederfelijke waren uit en de kledingtassen en je gooit het vuile wasgoed in de wasmachine. Die draait. “Gaan we even boodschappen doen voor een snelle maaltijd of bestellen we wat?” De rest van de tassen wacht maar even en de auto pakken we morgen verder uit. “Jongens wie belt er even naar oma en opa dat we thuis zijn?”

3. Werk aan de winkel

Je bent wel thuis, maar er is werk aan de winkel. Als iedereen even meehelpt is de auto zo leeg. De dakkoffer doen we morgen wel, maar de rest ruimen we meteen op. Wasmachine aanzetten, alle tassen uitpakken, de meeste spullen op hun vaste plek zetten. Even de opa’s en oma’s laten weten dat we thuis zijn en hup naar de supermarkt en daar een maaltijd bij elkaar verzinnen, bij terugkomst de was ophangen en er een tweede was indoen. Ziezo: nu even zitten.

4. Organisatie!

Heerlijk om weer thuis te zijn, maar aan de slag! Even bellen dat we er weer zijn en dan uitpakken, wassen, opruimen, dakkoffer leeghalen en demonteren, skischoenen uit de tassen en in de droogte zetten, ski’s loszetten. Lege tassen en allerlei losse spullen opruimen achter de schotten op zolder. Onderweg in de auto is er al een boodschappenlijstje gemaakt. “Jongens wie gaat er even naar de winkel?” Was ophangen, nieuwe was erin. Post sorteren, timers uit de stopcontacten halen en opbergen tot de volgende vakantie. Hè, hè.

5. Perfectie

De reis zit er op, nu de rest nog. Iedereen doet wat, dan zijn we zo klaar. De familie hebben we al kort gebeld toen we bijna thuis waren. Na een uur of twee draait de tweede was, zijn de droger en de waslijnen gevuld, is alles opgeruimd, staat de dakkoffer in de garage en zijn de binnenschoenen uit de skischoenen gehaald. Alle losse spullen staan en liggen op hun plek. Tijd om te koken. Fluitje van een cent want we hadden voor de vakantie al bedacht wat het zou worden. “Gooi jij de auto even door de wasstraat?”

Wat voor thuiskomer ben jij?

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Leuk topic.
Zaterdag eind van de middag thuis gekomen en we zaten tussen 3 en 4 in (wel even de ski’s en schoenen te drogen gezet, maar de rest van de dakkoffer en de auto wassen hebben we zondag gedaan).
En we hebben ook dankbaar gebruik gemaakt van thuisbezorgd.nl.

Met dank aan man zijn we nr. 5. Zelf zit ik tussen 3 en 4 in 😀

Ik haal de auto wel altijd leeg, maar de tassen sleep ik naar boven en doe ik die avond niets meer mee. De snowboards gaan wel naar de garage.
Meestal zijn we ergens rond 7 a 8 uur in de avond thuis. Dan ga ik echt niet nog allemaal wasjes draaien en uitgebreid boodschappen doen. Dat komt de dag erna wel. Denk dat dit onder 2 valt?

  1. Enige wat ik doe is skischoenen uit de tas en binnenschoenen uit de skischoen als ik op de dag van vertrek nog geskied heb, en eventueel wat natte spullen uit de koffer.

Alles wat niet gaat stinken als ik er niks aan doe, blijft nog minimaal een nacht waar het is.

Hier wel meestal alles direct de auto uit en de wasmachine in. Binnen 1 dag ligt het meeste wel weer op z’n plek. Thuisbezorgd is fijn, maar AH thuisbezorgd de dag van (wel een gokje) of na thuiskomst is nog véél fijner! Voelt echt als luxe om direct weer met een gevulde koelkast de week in te gaan.

Afhankelijk van het tijdstip waarop we thuiskomen zitten we tussen 3 en 4. In principe halen we bij thuiskomst altijd de auto + dakkoffer leeg en worden de spullen direct op hun locatie neergelegd (zolder, garage etc.).De wintersportwas draaien kan soms wel een dag of 2 tussen zitten na aankomst, het ligt dan wel al ‘gereed’ om gedraaid te worden bij de wasmachine op zolder.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Meestal zijn we zaterdags pas laat in de avond thuis.
Dan wel de koffers uit de auto, maar daar halen we alleen de toilettas en de knuffels van de kinderen uit.
Voor vertrek hebben we echter al wel de gebruikte spullen gescheiden van de ongebruikte en die per persoon in een tasje in de koffer gedaan, zodat die thuis direct terug de juiste kast in kunnen. Op zondag wordt de rest van de auto uitgeruimd en de was gedaan.

2, misschien 2.5 😁

Na afgelopen week herken ik mezelf meer in nr.3, alhoewel ik geen dakkoffer heb. Verder is het opgeruimd staat netjes, wie wilt er nou de volgende dag nog alle vuile kleding wassen? Kan je maar beter gedaan hebben.

De auto wordt bij aankomst leeggemaakt waarna mijn vrouw de rest doet. 🥳

Binnenschoenen haal ik nooit uit mijn skibotten, geen enkele redenen toe.

Bla, bla, bla.

Na afgelopen week herken ik mezelf meer in nr.3, alhoewel ik geen dakkoffer heb. Verder is het opgeruimd staat netjes, wie wilt er nou de volgende dag nog alle vuile kleding wassen? Kan je maar beter gedaan hebben.

DrukteBijDeLift op 07 mrt 2022 14:42

Hoe laat kom jij meestal thuis dan? Ik heb toch wel zo’n 3 a 4 wasjes te doen, dan ben ik nog tot ver na middernacht bezig.

Tussen 3 en 4 in. We komen meestal laat in de avond , begin van de nacht, thuis. Alles gaat dan uit de auto en dakkoffer. Omdat we eigenlijk altijd nog geskied hebben die dag worden de skies gedroogd en los gezet, liners uit de schoenen gehaald en aan de schoenenwarmers gezet. De dag erna gaat de wasmachine aan en de koffer van het dak, auto schoon en gewassen. Paar dagen later is alles schoon en opgeruimd.

Ik ben een 3 ,belangrijkste wat wij doen is gelijk de ski,s uit de hoezen halen, vaak worden deze enkele uren na het skiën ingepakt.En zijn dan zeker niet 100% droog.

Na afgelopen week herken ik mezelf meer in nr.3, alhoewel ik geen dakkoffer heb. Verder is het opgeruimd staat netjes, wie wilt er nou de volgende dag nog alle vuile kleding wassen? Kan je maar beter gedaan hebben.

DrukteBijDeLift op 07 mrt 2022 14:42

Hoe laat kom jij meestal thuis dan? Ik heb toch wel zo’n 3 a 4 wasjes te doen, dan ben ik nog tot ver na middernacht bezig.

Tiny-M op 07 mrt 2022 14:54

Met een gezin is dat geen doen idd.
Heb hier wel een was of 4 te doen (met 5 personen; thermokleding/skisokken, ondergoed en normale kleding, pyjama’s en kussenslopen van de kinderen. Gelukkig geen eigen beddengoed/handdoeken mee hoeven nemen)

Overigens vallen wij -afhankelijk van tijdstip thuiskomen- ook onder categorie 3 of 4.
We skiën op zaterdagochtend altijd nog, rijden we na de lunch in 1x naar huis, dan halen we thuis ski’s en skischoenen direct eruit en zetten die te drogen, kijken de post even door, berichtje in de familie-app dat we weer thuis zijn, en de rest komt volgende ochtend wel.
Rijden we in 2 etappes, dan zijn we zondag einde ochtend thuis en doen we alles zoals in cat. 4 of zelfs 5.
Taken worden (klassiek) verdeeld; met z’n allen halen we de auto leeg, ik doe vervolgens zsm de was, jongste kinderen doen boodschappen, oudste zoon en m’n man demonteren de dakkoffer en bergen deze op en halen de binnenschoenen uit de skischoenen. De jongste twee kruipen tenslotte nog even in de auto om alle propjes en troepjes en snoeprestjes op te ruimen.

Na 2 dagen drogen volgt in de doordeweekse avonden vervolgens nog het tech-wassen van de skibroeken (indien nodig), het slijpen en goed in de was zetten van de ski’s (5 paar!) en het weer echt georganiseerd opbergen van de spullen.

❄️

Als we thuiskomen eerst frieten halen. Als dat al niet gebeurd is. Vervolgens nr.1.

Tussen 3 en 4 denk ik.

Wij gaan op het gemak rustig rijden na het ontbijt. Meestal zijn we toch wel zo’n 10 uur onderweg.
Auto gaat leeg bij thuis komst, de was is op het vertrekpunt al gescheiden van de rest, dus die kan in 1 keer door naar zolder. Terwijl ik de tassen sjouw gooit vrouwlief de 1e was erin.
Andere tassen direct op de kamer van de eigenaar, ski materiaal word te drogen gezet, iemand appt de familie, eten hebben we onderweg al gedaan.

En dan tijd voor een (oostenrijks) pilsje dan lekker slapen en de rest de volgende dag.

Seriously snow addicted family!
  1. Daarnaast ook nog skischoenen drogen en ski’s opbergen. Jacks, broeken, handschoenen drogen. Na een paar dagen wordt alles wel geordend opgeborgen, zodat met twee grepen achter het schot en even de ski’s doen, alles zo weer de auto in kan voor de volgende vakantie.

Wij reizen eigenlijk elk weekend (en ik vroeger elke week). We wonen tijdens de week in de vlakte en in 't weekend in de bergen dicht bij de grootouders. Dat wilt zeggen dat we vrijdag inpakken voor 't weekend en zondag avond terugrijden. We hebben waarschijnlijk minder bij, alhoewel dat met een 3 jarige ook wel durft tegenvallen.

Zondagavond terug is meestal tegen een uur of 9 's avonds en dan zijn we toch een 3 of 4tje.

Ik mis de categorie ‘alles in de gang gooien en als eerste de hond gaan ophalen op zijn logeeradres en daarna zien we wel verder’

sneeuw witje en de 7 bergen

Optie 1 is het meest in de buurt.

We komen ieder jaar zaterdagavond laat thuis. Ergens onderweg hebben we al een McDonalds overvallen.
Bij thuiskomst gaat wel de kofferruimte leeg en de etenswaren bergen we netjes op. De tassen met kleding (schoon en vies) gaan 1 of 2 etages hoger, maar daarna is het nog even chillen, douchen en slapen.
De volgende dag is de anti-climax van de vakantie: wassen draaien, dakkoffer leeg en van het dak af, skispullen opbergen, auto schoonmaken etc.
Gelukkig hebben we tegenwoordig picnic die we op zondag laten komen, want eerdere jaren mocht ik ook nog naar de supermarkt voor weekboodschappen.

Wij vertrekken meestal heel vroeg in de ochtend op zaterdag of zelfs op vrijdagavond met een overnachting. Dit jaar kwamen we uit Lermoos en waren we dus al om 11.30u thuis. Tegen zaterdagavond was er helemaal niks meer van te merken dat we op skivakantie geweest waren, zelfs alle was lag alweer netjes in de kast :)
Na de laatste afdaling op vrijdag is het voor mij ook echt over, ik wil dan gewoon naar huis en niet meer nog wat rekken. In de zomer heb ik net hetzelfde, niet tot de laatste snik nog aan het zwembad.

Binnenschoenen haal ik nooit uit mijn skibotten, geen enkele redenen toe.

bartvwg op 07 mrt 2022 14:52

Het zal aan de omstandigheden liggen maar heb het toch al meegemaakt dat ik m’n schoenen leeg kon gieten na afloop. Misschien had ik ze tijdens de wintersport al niet goed gedroogd. Of na de laatste afdaling direct in de auto geplaatst en weggereden.

Übung macht den meister!!!

Tja het zit een beetje tussen de 2 en de 4 in.
Als we thuis komen gaat de auto leeg en word alles opgeruimd en te drogen gestald. De eerste was zal direct draaien. De 2e misschien ook nog wel als er tijd over is. We hebben geen droger dus kunnen ook niet alles achter elkaar wassen.
De boodschappen bestellen we bij Picnic dus daar hoeven we ons geen zorgen om te maken en de eerste maaltijd bij thuiskomt laten we ook lekker bezorgen. We leven tenslotte in 2022 en niet meer in 1973.
Ook las ik iets over timers in stopcontacten. Misschien word het eens tijd voor een upgrade naar slimme verlichting.

Übung macht den meister!!!

Thuisbezorgd?, boodschappen? Bij ons gaat de zelfgemaakte en ingevroren Chili con Carne als eerste in de pan, ondertussen de auto uitladen.

Life is what happens while you were checking your phone

Zaterdag om 15u naar huis gereden vanuit Zwitserland en om 24u thuis. Alle bagage in 1 kamer gezet en deur snel dicht gedaan. Daarna een uurtje in bad gaan zitten, even relaxen en opfrissen en daarna gaan slapen. Zondag dan wel aan de bak. Kleding sorteren en aan de slag met de was. Na een week zit alles weer schoon in de koffers en netjes opgeborgen op zolder.

Eten? meestal is de koelkast leeg en moeten we het doen met McDonalds onderweg. Eenmaal thuis atijd balen dat er niks in huis is. Op een of andere manier heb ik nooit zin om vooruit te denken vlak voor de vakantie.

Binnenschoenen haal ik nooit uit mijn skibotten, geen enkele redenen toe.

bartvwg op 07 mrt 2022 14:52

Het zal aan de omstandigheden liggen maar heb het toch al meegemaakt dat ik m’n schoenen leeg kon gieten na afloop. Misschien had ik ze tijdens de wintersport al niet goed gedroogd. Of na de laatste afdaling direct in de auto geplaatst en weggereden.

RFKANGOO op 07 mrt 2022 17:20

Mja, zal wel van mens tot mens afhangen. Nooit last van vocht of zweetvoeten. Ook niet in mijn wandelschoenen en zo. Makkelijk eigenlijk.
Skischoenen iedere dag wel netjes op de skischoenwarmers hangen. Wel lekker zo 's morgens die warme schoenen in. 🥰

Bla, bla, bla.

Ik ben 20 minuten na de afdaling thuis en plof dan in mijn luie stoel met de ipad.

Lekker puh.

She told me to cum.............................but i was already there.

Zeker nummer 1. Met als enige nuance dat we wel direct de auto leegmaken. Iedereen helpt ff mee en alle bagage wordt vast neergezet op de kamer/ruimte waar het thuishoort. Waar het vervolgens soms nog een week blijft staan voordat het opgeruimd wordt 🙈

Ik weiger een dakkoffer te kopen / gebruiken.

Het grote voordeel is dat je gedwongen wordt om weinig mee te nemen. Dit scheelt precies op 6 momenten werk

a. bij inpakken thuis
b. bij het uitpakken ter plekke
c. in het inpakken ter plekke
d. bij het uitpakken thuis
e. geen dakkoffer monteren / demonteren

Ik kan het iedereen aanraden…

Als ik thuis kom til ik de 4 weekendtassen + 2 tassen met skischoenen binnen 5 minuten uit de auto. De ski’s blijven erin liggen want die breng ik dinsdags meteen voor service. Mijn vrouw zet snel even het eerste wasje aan terwijl ik het kratje met spelletjes en boodschappen uitpak. Er is maar plek voor één zo’n kratje dus ook dat is zo gepiept. Binnen een half uur zit ik op de bank met een biertje.

*bericht bewerkt door havana op 07 mrt 2022 19:46

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

Gisteren was 30 minuten na thuiskomst de dakkoffers gewassen en weer teruggehangen in de garage, de dragers eraf en inderdaad de binnenschieten uit de skischoenen. De eerste was zat erin binnen een uur en vandaag na werk nog de laatste kleine zaken opgeruimd. Ski‘s blijven nog een week beneden voor het gevoel.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie