Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

5 DIY-reparatietips voor wintersportmateriaal

Rogier op 10 december 2020· 18 reacties

Wintersport reparatie-materiaal
Met deze spullen kun je je eigen materiaal eenvoudig onderhouden

Daar sta je, net de avond voordat je richting de sneeuw gaat of halverwege je vakantie. Een flinke winkelhaak in je mooie wintersportbroek, een diep gat in je belag of kapotgescheurde handschoenen. Of nog erger: halverwege een afdaling breekt je snowboardbinding of stopt de buckel van je skischoen met werken. Veel van dit materiaalleed is eenvoudig zelf te repareren. Met onderstaande paklijst en gebruiktips kun je zonder zorgen je vakantie voortzetten. Of in ieder geval veilig beneden komen.

Seamgrip
Seamgrip is een wondermiddel om kleine gaatjes te reparen

Alles waterdicht met seamgrip

Seamgrip is een magisch goedje. Vooral in de outdoorwereld is deze urethaanlijm en afdichtmiddel razendpopulair. Seamgrip is namelijk perfect voor het repareren van gaatjes (en gaten) in buitensportkleding. Het gebruik is simpel: een paar druppels seamgrip om het gat af te dichten en klaar, het gat is gerepareerd. Lekkende kledingnaden? Breng er met een kwastje wat seamgrip op aan en het lekken is voorbij! Heb je een gat in je winterlaarzen? Zo opgevuld met wat seamgrip.
Seamgrip kan echter veel meer dan dat. Je kunt het namelijk ook gebruiken om te zorgen dat bijvoorbeeld je skibril niet meer van je helm afglijdt: een paar stroken seamgrip aan de binnenkant van je skibrilband en deze biedt genoeg frictie om te blijven zitten. Dit kun je ook onderaan de pijpen van een skibroek doen als je vindt dat ze te makkelijk over je schoen schuiven.

Tips gebruik seamgrip

Gebruik Seamgrip bij voorkeur aan de binnenkant van je kleding. Het kan goed tegen kou en hitte, maar door de tijd verkleurt het een heel klein beetje.
Koop seamgrip in kleine (5 ml) tubes. Als je het lang niet gebruikt, wil een geopende tube nog wel eens uitharden.

Ski kleding repareren
Naald en draad is ideaal om kleding goed te herstellen

Ouderwets repareren met naald en draad

Als de gaten te groot zijn voor seamgrip, of op plekken zitten waar er veel kracht op komt te staan, dan ontkom je niet aan naald en draad. Een rolletje sterke garen en een naald zijn ideaal om snel en efficiënt een gat te repareren in ieder kledingstuk. Leer jezelf een paar steken aan. Als het gat echt erg groot is, dan is het het beste om er een patch stof achter te zetten zodat het niet opnieuw openscheurt. Om de vers gestikte reparatie waterdicht te houden kun je deze insmeren met wat seamgrip.
Terwijl een naald en draad ideaal zijn om tijdens een vakantie snel wat te repareren ontkom je bij grotere reparaties niet aan het werken met een naaimachine. Hier komt echter snel wat meer kennis bij kijken. Als je het leuk vindt om het zelf te doen: er zal een wereld voor je opengaan aan wat zelf te repareren is. Voor robuuste buitensportkleding heb je vaak wel een stevige (en dus prijzige) naaimachine nodig. Zie je dit niet zitten dan kun je veel kleding vakkundig en goedkoop laten repareren bij naaiateliers. Steeds meer outdoorzaken organiseren repair it-dagen, waar je voor een paar euro je mooie wintersportkleding een nieuwe leven kan geven. Ook kledingmerken als Patagonia en Bergans of Norway schermen hiermee.

Tips wintersportkleding repareren

Bespaar niet op goede garen en naalden. Dat maakt het werken heel veel makkelijker. Loop een naaiwinkel in en vraag advies.
Gebruik kleine steken voor extra stevigheid.

Gore tex repair
Gore-tex repair stickers werken goed op zo goed als alle waterdichte kleding

Instant reparaties met Gore-Texpleisters

Het merk McNett, dat ook de hierboven bejubelde seamgrip maakt, brengt ook Gore-Tex repair-pleisters op de markt. Deze pleisters zijn een permanente fix voor eigenlijk alle merken waterdichte kleding, dus niet alleen de Gore-Texversies. Ik heb zowel wanten, donsjassen, slaapzakken, waterdichte broeken als jassen met deze stickers gerepareerd. De stof is perfect waterdicht, blijft geweldig strak zitten – ook in de wasmachine – en is zeer makkelijk aan te brengen. In een paar seconden heb je een gat of scheur gerepareerd! Het enige nadeel is dat de stickers alleen in het zwart te krijgen zijn.

Tip gebruik Gore-Tex stickers

Deze stickers zijn prima op maat te knippen mochten de voorgeknipte pleisters te groot zijn. Knip dan wel een ronde of ovale vorm uit – in ieder geval zonder hoeken – zodat de patch beter blijft zitten.

ducttape wintersport
Rol wat ducttape om je stok zo heb je het altijd bij de hand

If you can’t duck it…

Als je thuis geen rol goede ducttape heb liggen, loop dan nu meteen naar de doe-het-zelfwinkel en koop een rol (van een goed merk). Ducttape is een wintersportwondermiddel. Het is waterdicht, het plakt goed als het koud is en het is zeer flexibel. Ideaal om on the fly kleding te repareren. Het is semipermanent. Dat wil zeggen dat als een grijze patch op je kleding je niets uitmaakt je de tape jarenlang kunt laten zitten!
Maar ducttape kan nog veel meer dan dat. Met deze supersonische plakband kun je kapotte skischoenen en snowboardbinding provisorisch repareren zodat je alsnog kunt afdalen. Zoals Amerikanen zeggen: “If you can’t duck it, then f*ck it.” Zelfs bij EHBO kan de rol tape van nut zijn om te spalken of bijvoorbeeld een reddingsdeken op zijn plaats te houden.

Tip ducttape

Natuurlijk heb je geen zin om continue met een rol ducttape in je jaszak rond te glijden. Daarom kun je een goede anderhalve meter ducttape, wat meestal voldoende is voor de meest ingewikkelde reparaties, om je skistok of highback van je snowboardbinding plakken. Zo ben je altijd klaar om de reddende engel te zijn.

p-tex skis
Een repareerkaars kan ernstige schade van de ski voorkomen

Repareerkaars

Kleine beschadigingen in het belag van je ski’s of snowboard hoeven niet meteen gerepareerd te worden. Die kunnen best wachten tot een volgende onderhoudsbeurt. Maar als je de kern van je ski of board ziet dan is het een ander verhaal. Hiervoor zijn er zogenaamde repair candles of repareerkaarsen op de markt. Deze harde P-texstaafjes zijn gemaakt van hetzelfde polyethyleenmateriaal als waar je belag van is gemaakt. Het gebruik is vrij simpel. Maak het gat in het belag zo goed mogelijk schoon, en vooral droog! Steek de repareerkaars met een aansteker aan. Het materiaal van de kaars laat je in het gat druppelen. Met een metalen schraper druk je alles goed aan. Laat de boel een goede tien minuten afkoelen en schraap het teveel weg. Het belangrijkste is dat de kern van de ski niet meer zichtbaar is en waterdicht is afgedicht om delamineren tegen te gaan. Als de vulling is uitgehard, ben je weer good to go.

Tip gebruik reparatiekaars

Er worden transparante en zwarte P-texstaafjes verkocht. Ondanks beloftes van de fabrikanten worden de transparante versies vaak enigszins gelig na verbranding. Ook is mijn ervaring dat de zwarte staafjes beter ‘houden’. Kortom: een zwarte repareerkaars is in veel gevallen de meest verstandige keuze.

black-diamond sjorbandjes
Deze black-diamond sjorbandjes zijn ideaal voor veel doeleinden

Sjorbandjes

Het laatste MacGyver-achtige item in je vakantiegereedschapskist is de tiewrap. Ooit waren deze kabelbinders dure items, maar sinds het patent is verlopen koop je ze voor een habbekrats. Wees dus niet te zuinig en schaf minstens een tiental stevige tiewraps aan. Met dit ijzersterke trekbandje kun je echt van alles repareren, van kapotte skischoenen met eigenwijze buckles tot snowboardbindingen die problemen geven. Natuurlijk wel eenmalig.
Net zo handig maar multi-inzetbaar is de Ski Strap van het Amerikaanse bergsport- en skimerk Black Diamond. Het kost slechts een paar euro en is superveelzijdig. Want deze elastische band met gesp houdt niet alleen een paar ski’s samen tijdens het transport, maar is ook ideaal om allerlei zaken te repareren of vast te binden. Voor freeriders en toerskiërs is het helemaal een onmisbaar item dat een dag (of veilige terugkeer) kan redden.

Tip gebruik tiewrap

Is het lipje van je broek-, jas-, ventilatie-, of rugzakrits afgebroken, maar werkt deze verder nog goed? Rijg dan een tiewrap door het gaatje van de rits en maak zo een ringetje om de rits mee open en dicht te doen.

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél ondersteun je ons door op de links in dit artikel te klikken en een aankoop te doen. » Lees meer

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Sjaak2710 december 2020 · 14:05

tear-aid is ook een mooi product voor reparatie aan kleding.

Children of winter never grow old
RoteHersentote10 december 2020 · 14:26

Mooi en nuttig topic. Duct tape is trouwens ook heel handig voor een lange autoreis met vervelende kinderen.

G11ling10 december 2020 · 14:45

Wat een handig lijstje! Al zie ik me niet met ducttape op mn highback boarden… ligt wel altijd een rol in de auto en misschien volgende keer wel een pen met ducttape omwikkeld in mn rugzak.

Alex10 december 2020 · 14:50

Ik heb in het verleden ook wel een Seamgrip gebruikt om naden van tenten te repareren, maar dat werkte niet echt naar behoren. Misschien dat ik iets verkeerd heb gedaan?

En idd, de straps van Black Diamond zijn goud waard. Ik heb er ook een aantal.

When life gets too complicated.... SKI
Rogierauteur10 december 2020 · 15:49

Mooi en nuttig topic. Duct tape is trouwens ook heel handig voor een lange autoreis met vervelende kinderen.

RoteHersentote op 10 dec 2020 14:26

En ik wil altijd nog eens op krokodillen jacht ;-)

Click. Click. Peace
Auke8310 december 2020 · 16:03

Vorig jaar een mooie nieuwe broek gekocht, na een dagje skiën op miraculeuze wijze een innieminie sneetje in de broekspijp. Bedankt voor de gouden tip: seamgrip!

Rogierauteur10 december 2020 · 16:09

Ik heb in het verleden ook wel een Seamgrip gebruikt om naden van tenten te repareren, maar dat werkte niet echt naar behoren. Misschien dat ik iets verkeerd heb gedaan?

En idd, de straps van Black Diamond zijn goud waard. Ik heb er ook een aantal.

Alex op 10 dec 2020 14:50

Naden van tent repareren? of pogen waterdicht te maken. Dat is wel wat anders ;-) Ik ben geen voorstander van seamgrip op de tentnaden, bij goed gebruik van garen zouden deze naden vanzelf waterdicht zijn / worden. Helaas zijn dat vaak wel de duurdere tenten. Maar hierbij hangt het ook erg af van de binnenzijde van je tent wat je het beste kunt gebruiken als sealent. En ook wel hoe je de lijm laat drogen. Maar dit is allemaal wel erg off-topic op een wintersport site. ;-)

*bericht bewerkt door moderator (Rogier) op 10 dec 2020 16:43

Click. Click. Peace
DrPhil10 december 2020 · 16:28

Nog eentje hier met een slechte ervaring met Seamgrip. De goretexvoeting van mijn (heel oude) paclite liet los. Gelijmd. Daarna vlekken zichtbaar aan de buitenkant. Het zal vast aan mij hebben gelegen, maar let dus op.

Rogierauteur10 december 2020 · 16:40

@DrPhil Seamgrip is dan ook geen lijm om dit soort zaken te plakken… en al helemaal geen gore-tex wat delamineerd (tenminste dat denk ik te begrijpen), want het ademt echt niet. Het is echt voor kleine gaatjes, en sneetjes en daar is het bij goed gebruik echt perfect voor!

Verder wil seamgrip inderdaad wel eens gelig uitslaan en vlekken maken, daarom is het verstandig om het aan de binnenkant van je kleding te gebruiken. En maar heel weinig te gebruiken.

*bericht bewerkt door moderator (Rogier) op 10 dec 2020 16:41

Click. Click. Peace
evr6610 december 2020 · 16:43

tear-aid is ook een mooi product voor reparatie aan kleding.

Sjaak27 op 10 dec 2020 14:05

Gebuikt op Gore-Tex. Werkt prima, alleen na een tijdje (denk 1 of 2 jaar) begon de tear-aid te delamineren.

Edwin van Riel
Alex10 december 2020 · 17:14

Maar dit is allemaal wel erg off-topic op een wintersport site. ;-)

Rogier op 10 dec 2020 16:09

Misschien heb ik het wel toerskiën en overnachten in een tentje :-P

When life gets too complicated.... SKI
DrPhil10 december 2020 · 17:29

@DrPhil Seamgrip is dan ook geen lijm om dit soort zaken te plakken… en al helemaal geen gore-tex wat delamineerd (tenminste dat denk ik te begrijpen), want het ademt echt niet. Het is echt voor kleine gaatjes, en sneetjes en daar is het bij goed gebruik echt perfect voor!

Verder wil seamgrip inderdaad wel eens gelig uitslaan en vlekken maken, daarom is het verstandig om het aan de binnenkant van je kleding te gebruiken. En maar heel weinig te gebruiken.

Rogier op 10 dec 2020 16:40

Dan mogen ze dat wel eens duidelijker erop zetten. Het wordt verkocht als reparatiemateriaal voor Gore Tex jassen. Daar lijken mij (idd delaminerende) naden ook onder te vallen. Mijn punt was eigenlijk: bij mij gaf het donkere vlekken . (Was een oranje jas).

Rogierauteur10 december 2020 · 17:41

Maar dit is allemaal wel erg off-topic op een wintersport site. ;-)

Rogier op 10 dec 2020 16:09

Misschien heb ik het wel toerskiën en overnachten in een tentje :-P

Alex op 10 dec 2020 17:14

Dan zal niet waterdicht zijn van naden je laatste probleem zijn ;-)

Click. Click. Peace
Bacchus11 december 2020 · 09:46
orig jaar een mooie nieuwe broek gekocht, na een dagje skiën op miraculeuze wijze een innieminie sneetje in de broekspijp. Bedankt voor de gouden tip: seamgrip! § Auke83 op 10 dec 2020 16:03

“Miraculeus” met een paar scherp geslepen messen… euh… skikanten aan je voeten? :D

Over de tiewraps, sjorbanden en skistraps: Op zich ben ik het eens met de deels overlappende toepassingen maar ze zijn toch wel anders: Met name de kleinere tiewraps zijn slecht te hergebruiken, je wil altijd wat verschillende lengtes hebben. Hoewel verrassend acceptabel geprijsd, is de vrij korte skistrap beperkt bruikbaar.

Vergeet de aansteker niet voor je P-tex en natuurlijk heeft iedereen zijn zwitsers zakmes of leatherman altijd bij zich, toch? ;)

Welke dingen zou je trouwens mee de piste/de berg opnemen? Ik zou P-tex, seamgrip en waarschijnlijk naald en draad gewoon in de koffer laten.

*bericht bewerkt door Bacchus op 11 dec 2020 09:51

Tiny-M11 december 2020 · 10:41

Stukje touw ook altijd mee hier, weet nooit wanneer het van pas kan komen. En inderdaad zakmes, altijd handig.

Jas of broek repareren eigenlijk nog nooit gedaan. Hier kwamen de scheuren er ook pas in als er al aardig wat slijtage was, dus dan gaat het weg. Kleine schades onderaan de broekspijp maakt me niet zoveel uit, zit toch nog een schoen onder.

Vivace11 december 2020 · 14:32

Als alternatief voor die black diamond shorbanden om afgebroken schnallen te fixen kan je ook een kunstof broeksriem gebruiken. Deze kan ook dienen om een rugzak te fixeren of zelfs om iemend ergens omhoog te trekken.

Glide on!
larsdejongh12 december 2020 · 09:43

Ken ook nog iemand die vakkundig hun bumper er 's ochtends voor vertrek van de auto af reed. die hebben ze toen ook met een goede rol ductape weten te fixen en zo naar Oostenrijk gereden.

Martin718213 december 2020 · 00:35

Repareren doe ik bij voorkeur thuis. Heb wel altijd reparatiespullen mee, maar ook veel dubbel; twee paar ski’s, twee setjes kleding, handschoenen e.d. Dubbel setje ski’s is ook handig als je twee weken gaat, dan hoef je tussendoor niet te slijpen/waxen.

Plaats een reactie