Enquête: niet blind voor inflatie en corona maar we gaan op wintersport!

Rogier op 11 juli 2022· 32 reacties

Tijdens de wintersport skiën we vooral op de piste
Tijdens de wintersport skiën we vooral op de piste

Meer dan 2.500 mensen hebben onze enquête ingevuld die we onlangs op wintersport.nl en via sociale media hebben gepubliceerd. De leeftijd van de ondervraagden was eerlijk verdeeld, elke volwassen leeftijdsgroep was gelijk vertegenwoordigd. Hieruit hebben we een goed beeld gekregen van de Nederlandse en Belgische wintersporter. Corona en inflatie ontgaat jullie niet, maar er zijn weinig zorgen over komend seizoen. Verder blijven de auto en Oostenrijk voorlopig populair.

Op wintersport skiën wij!
Op wintersport skiën wij!

Op wintersport skiën we!

Het mag geen verrassing zijn, maar op de vraag welke discipline(s) je op wintersport beoefent geven bijna alle ondervraagden (91%) aan op de ski’s te staan. Hiermee bestaat er geen twijfel dat skiën met grote voorsprong de meest populaire wintersport is! Slechts 15% geeft aan (ook) op het snowboard te staan wat hiermee opvallend genoeg op een derde plaats staat, na winterwandelen (17%)! Verder zien we dat toerskiën relatief populair is met 7% van de wintersporters die wel eens de toerskivellen onder plakt!

Als je op wintersport gaat, welke disciplines beoefen je dan?

null

De meeste van ons blijven op de piste!
De meeste van ons blijven op de piste!

Op de piste, of een beetje ernaast

Iets meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan alleen op de piste te blijven. Ruim een derde geeft aan ook wel eens een beetje naast de piste te skiën. Echte freeriders, die ver off-piste gaan, zijn in de minderheid. Slechts 11% geeft aan ook regelmatig ver off-piste te gaan en maar 1% geeft aan alléén maar off-piste te gaan.

Ski/snowboard je voornamelijk op de piste, off-piste of beide?

null

Eerlijke verdeling tussen vroeg en laat boeken

25% van de wintersporters boekt normaal gesproken een jaar van tevoren de wintersport. In de zomer boekt ongeveer 14% van de ondervraagden en zo’n 20% boekt de wintersport net na de zomer. Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid wintersporters die in de herfst boeken. Slechts 15% van de ondervraagden boekt in het seizoen zelf en maar 6% kiest voor een echte last-minute.

Wanneer boek je meestal jouw wintersportvakantie?

null

We gaan op wintersport met vrienden of familie
We gaan op wintersport met vrienden of familie

We gaan op wintersport met vrienden of familie

Op de vraag met wie je op wintersport gaat, geeft 66% van de ondervraagden aan met het eigen gezin of familie op wintersport te gaan. Iets meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan ook met vrienden naar de sneeuw te gaan. Een derde van de ondervraagden gaat op wintersport met hun partner en maar een klein deel gaat alleen of met een groepsreis op wintersport. Wintersport is dus een vakantie die we graag met anderen, en dan het liefst goede bekenden doorbrengen.

In welke groepssamenstelling ga je meestal op wintersport? (meerdere antwoorden mogelijk)

null

Oostenrijk nog steeds het meest populair, Italië in de lift!

Oostenrijk is, al jarenlang, het meest populaire wintersportland. Voor corona ging bijna 80% van de ondervraagde wintersporters naar Oostenrijk. Voor komend jaar is 74% van de ondervraagden van plan om naar dit populaire wintersportland te gaan. Hiermee is Oostenrijk nog steeds de grootste maar verliest het wat marktaandeel aan voornamelijk Italië. Voor corona vertrok 22% van de ondervraagden richting Italië, komende winter is dat maar liefst 30%.

Frankrijk staat al jarenlang op nummer twee. Voor corona ging 36% van de ondervraagden naar Frankrijk. Komend jaar is dat zo’n 34%. Zwitserland en Duitsland blijven gelijk in deze lijst met respectievelijk 17% en 5%.

Naar welk wintersportland ga je op wintersport?

null

Groot deel gaat meerdere keren op wintersport

Voor corona ging 63% van de ondervraagden meerdere keren per seizoen op wintersport. De rest ging slechts een keer naar de sneeuw. Afgelopen seizoen is ‘maar’ 52% van de ondervraagden vaker dan eenmaal op wintersport gegaan. 10% is niet op wintersport geweest en 37% is één keer geweest.

Komende winter verwacht 60% meerdere keren op wintersport te gaan, ongeveer net zoveel als voor corona dus. 33% verwacht ‘maar’ één keer op wintersport te gaan, 5% weet het nog niet en slechts 2% verwacht helemaal niet op wintersport te gaan. Dat men niet (of niet zeker) op wintersport denkt te gaan is bij 70% om persoonlijke redenen, denk hierbij aan zwangerschappen, andere afspraken, zonvakanties of blessureleed. 17% is bang voor corona en/of coronamaatregelen en slechts 10% maakt zich zorgen over de hoge inflatie.

Hoe vaak ga je op wintersport?

null

Als je nog niet zeker bent of je op wintersport gaat, of niet gaat, waar ligt dat dan aan?

null

Appartementen het meest populair

Met bijna 60% zijn appartementen/vakantiewoningen nog steeds de meest populaire accommodaties. Hotels scoren ook goed met 31%. Bed & breakfasts nemen slechts 6% voor rekening. Winterkamperen en andere accommodaties redden bij elkaar nog geen procent van de ondervraagden.

In wat voor soort accommodatie slaap je meestal op wintersport?

null

In de schoolvakanties op wintersport?

34% van de ondervraagden gaat in het hoog- én laagseizoen op wintersport. 22% van de ondervraagden zit aan de schoolvakanties vast en 33% boekt de wintersport buiten de schoolvakanties. Voor de rest, 11%, verschilt dit per keer. Het is opvallend te zien dat een een relatief groot aantal wintersporters niet vast zit aan de schoolvakanties!

Wanneer ga je meestal op wintersport, in de vakanties of in het laagseizoen?

null

Sneeuwzekerheid is het belangrijkst voor de bestemmingskeuze
Sneeuwzekerheid is het belangrijkst voor de bestemmingskeuze

Sneeuwzekerheid het meest belangrijk voor de bestemmingskeuze

Sneeuwzekerheid is voor 82% van de ondervraagden het allerbelangrijkste voor de keuze van het skigebied, op grote afstand gevolgd door het prijsniveau van een bestemming. Daarna volgen de reisafstand (29%) en après-ski mogelijkheden (15%). Eventueel geldende coronamaatregelen zijn voor slechts 9% van de ondervraagden van invloed.

Welke van de onderstaande zaken zijn van invloed op jouw keuze van een bestemming?

null

We verwachten coronamaatregelen maar maken ons geen zorgen

Het merendeel van de wintersporters, zo’n 70%, verwacht op wintersport te kunnen en dan te maken te zullen hebben met coronaregels. 6% houdt er rekening mee helemaal niet op wintersport te kunnen vanwege corona. Opvallend is dat de overige 24% ervan uitgaat dat corona helemaal achter de rug is en we als vanouds op wintersport kunnen. In totaal gaat 94% er dus vanuit dat we komende winter zonder al te veel problemen in de sneeuw staan.

Verwacht je dat corona komend seizoen nog problemen op gaat leveren voor de wintersport?

null

inflatie staat een wintersport niet in de weg
inflatie staat een wintersport niet in de weg

Zorgen over inflatie staat een wintersport niet in de weg

67% van de ondervraagden maakt zich geen zorgen over de huidige inflatie. Daarentegen geeft 15% aan aanpassingen te zullen doen in de wintersportvakantie en bijvoorbeeld te kiezen voor een goedkopere accommodatie of skigebied. Een even grote groep geeft aan dat men in het gewone leven aanpassingen zal doen om zo geld te besparen om op wintersport te kunnen. 5% geeft aan te twijfelen om nog op wintersport te gaan. Maar voor de meesten staat het duurder wordende leven de wintersportvakantie dus niet in de weg.

Verwacht je dat de huidige inflatie invloed zal hebben op jouw wintersportplannen?

null

De auto blijft, met voorsprong, het meest populair
De auto blijft, met voorsprong, het meest populair

Auto populairst, trein wint aan populariteit

Wat betreft vervoer zijn er geen verrassingen. We houden graag vast aan de flexibiliteit van de auto. Negen op de tien wintersporters pakt de auto om naar de sneeuw te gaan. Voor corona pakte 5% de trein, komende winter kiest 8% van de wintersporters om minimaal een keertje met de trein te gaan. Voor corona ging zo’n 10% van de wintersporters met de bus. Dat is nu zo’n 8%. Het vliegtuig zakt van 9 naar 8, dus dat verschil mag geen naam hebben.

Op welke manier reis je naar de wintersport?

null

Materiaal huren we online of in het buitenland
Materiaal huren we online of in het buitenland

Als we materiaal huren doen we dat in het buitenland

Van de ondervraagden heeft 79% eigen ski- of snowboardmateriaal en 8% huurt materiaal. Eveneens 8% huurt weleens materiaal terwijl ze eigen materiaal in de kast hebben staan. Van alle huurders huurt een ruime meerderheid, 83%, de spullen lokaal in de Alpen. 12% kiest voor een online verhuurder en slechts 5% huurt zijn materiaal in Nederland.

Heb jij eigen ski-/snowboardmateriaal?

null

Waar huur jij je ski-/snowboardmateriaal?

null

Hoeveel nieuwe spullen gaan er gekocht worden

Bijna 40% van de ondervraagden geeft aan niets nieuws te willen kopen voor dit seizoen en 20% geeft aan alleen wat klein spul zoals zonnebrand of een paar sokken te kopen. 13% wil deze winter een nieuwe outfit en 11% wil nieuwe ski’s of snowboard kopen. Wat opvalt is dat maar een heel klein deel van de ondervraagden, niet meer dan 1,5%, aankopen uitstelt vanwege corona of inflatie.

Ben je van plan voor dit seizoen nieuw wintersportmateriaal te kopen? (meerdere antwoorden mogelijk)

  • 13% Ja, ik wil nieuwe kleding kopen
  • 11% Ja, ik wil nieuwe ski’s of een snowboard kopen
  • 8% Ja, ik wil nieuwe ski- of snowboardschoenen kopen
  • 11% Ja, ik wil nieuwe accessoires kopen
  • 20% Ik verwacht alleen wat kleine aankopen te doen
  • 18% Ik weet het nog niet
  • 40% Nee, ik ben van plan om niets nieuws te kopen
  • 0,5% Nee, vanwege corona heb ik geplande aankopen uitgesteld
  • 1% Nee, vanwege de huidige inflatie heb ik geplande aankopen uitgesteld

Conclusie

Nederlandse en Belgische wintersporters staan voornamelijk op de ski’s en in veel mindere mate op het snowboard. Wel maken we graag een winterwandeling! Het merendeel blijft op de piste (of net ernaast). We gaan met de auto op wintersport en alhoewel de populariteit iets slinkt blijft Oostenrijk met voorsprong het meest populaire wintersportland. Italië daarentegen zit in de lift! Ook lijkt men langzaam meer interesse in de trein te hebben. Voor volgend seizoen zijn wintersporters niet blind voor corona en de huidige inflatie, maar door kleine aanpassingen te doen maakt men zich geen zorgen over de wintersport.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

LA NORMA😍☃️

LA NORMA😍☃️

Ik mis wel een discussie’tje, het is duidelijk in de cijfers dat de meest fanatieke wintersporters de vragenlijst hebben ingevuld. :)

@Kasper
ja en blijkbaar ook de goede middenstand als maar 5% aangeeft niet meer op wintersport te gaan.
Maar nog dit zijn volgens mij vakanties die naar de toekomst toe alleen nog maar mogelijk zijn voor wel heel welgestelde gezinnen. Welke gezinnen (en dan spreek ik met 2 en meer kids) kan zich nog deze vakantie blijven permiteren als de brandstof voor de wagen zo imens duur wordt, de skipas prijzen de pan uitrijzen (ben benieuwd hoeveel er dit jaar terug gaat bijkomen), lessen worden duurder, materiaal wordt duurder.
Ik heb het geluk dat mijn vrouw niet skied (maar eerlijk vind ik dit meer nadeel dan voordeel) en ik heb maar 1 dochtertje dat omwille van haar leeftijd nog overal meekan aan halve prijs of minder.
Maar vrienden en familie van mij hebben tot nog toe maar 2 jaarlijks niet meer gaan meeskiën en waarschijnlijk (???) laatste keer omdat ook hier de kids te oud worden en het idd te duur wordt om bv voor 3 kinderen een (bijna) volwaardige pas te moeten kopen en andere kosten waar tot vorige jaar en vorige jaren nog flink op te besparen viel.

Afin we zullen het moeten afwachten, mijn inziens zullen de files flink verminderen de komende jaren…

Dat werd ook gesteld ten tijde van de oliecrisis…De jaren 80 crisis…de internetbubble-crisis…de kredietcrisis…

Oftewel; ik denk dat het wel meevalt.

Het is voor mij een kwestie van prioriteiten. Als ik op wintersport wil moet ik misschien ergens anders offers maken.
Dat bekijk ik op het moment dat het actueel is. Ik denk dat ik best wat soberder wil leven om toch te kunnen wintersporten…

Totales Vollidiot

Het verhaal van @KDTL sluit wel aan bij mijn keuzes.
Mijn aanpak van boeken pas ik ook niet echt aan, terwijl er wel degelijk bezuinigd kan worden. Nu is de insteek al om zo betaalbaar mogelijk in een redelijk en rustig skigebied te gaan skiën. Daarin kunnen lichte concessies gedaan worden qua acco en gebied, waarna het binnen dezelfde zoekcriteria en het zelfde (relatieve) budget kan blijven.

@Kasper
ja en blijkbaar ook de goede middenstand als maar 5% aangeeft niet meer op wintersport te gaan.
Maar nog dit zijn volgens mij vakanties die naar de toekomst toe alleen nog maar mogelijk zijn voor wel heel welgestelde gezinnen. Welke gezinnen (en dan spreek ik met 2 en meer kids) kan zich nog deze vakantie blijven permiteren als de brandstof voor de wagen zo imens duur wordt, de skipas prijzen de pan uitrijzen (ben benieuwd hoeveel er dit jaar terug gaat bijkomen), lessen worden duurder, materiaal wordt duurder.
Ik heb het geluk dat mijn vrouw niet skied (maar eerlijk vind ik dit meer nadeel dan voordeel) en ik heb maar 1 dochtertje dat omwille van haar leeftijd nog overal meekan aan halve prijs of minder.
Maar vrienden en familie van mij hebben tot nog toe maar 2 jaarlijks niet meer gaan meeskiën en waarschijnlijk (???) laatste keer omdat ook hier de kids te oud worden en het idd te duur wordt om bv voor 3 kinderen een (bijna) volwaardige pas te moeten kopen en andere kosten waar tot vorige jaar en vorige jaren nog flink op te besparen viel.

Afin we zullen het moeten afwachten, mijn inziens zullen de files flink verminderen de komende jaren…

Gerrit op 12 jul 2022 08:36

Mag ik vragen naar welke gebieden die familie en vrienden gingen? Want, en de terechte vraag is of je dat wel wilt natuurlijk, je kunt als je in een kleiner gebied gaat zitten vaak voor een fractie van de prijs skiën in vergelijking met de grote gebieden.
Voor mij is dit wel een ‘eenvoudige’ oplossing want persoonlijk ben ik juist gek van kleine gebiedjes :-)

Click. Click. Peace

@Rogier
sowieso Oostenrijk.
Laatste keer Leogang en idd ik geef toe dat dit niet het goedkoopste gebied is zeker niet wat betreft skipasprijzen.
In het Zillertal is het nog beterkoop vertoeven maar ondertussen ook stukken duurder dan enkele jaren geleden.
Bv ik kon nog betaalbare accomodatie vinden in Brixem in Thal en omliggende dorpen…
Ja en kleine gebiedjes, het lijkt mij gemoedelijk en rustig maar als je al bent uitgekeken op de pistes na 2 dagen? En je gaat dan maar 1x skiën/jaar. Trouwens de skipasprijzen zijn niet in verhouding met de grootte van het skigebied. Voor een klein skigebied betaal je toch ook al gauw tussen de 200 en 300 euro terwijl je dan voor enkele euro’s meer een gebied hebt van 200 a 300 km.
Het zal er idd op neer komen welke keuzes we willen en wat we nog willen betalen vrees ik.
Ps heb je een tip voor een klein skigebied waar de skipas prijs nog meevalt en ook de accomodatie? Ik kan het altijd voorstellen natuurlijk.
Wel spijtig, want accomodatie die ik nu heb gevonden in Leogang is betaalbaar in vergelijking met andere accomodaties, dicht bij de piste, groot skigebied en Leogang is nu (vind ik toch), het leukste deel qua pistes, afdalingen, in vergelijking met het hele gebied. Zoals gezegd al de rest is wel duur, ook verhuur skishop heeft geen extra korting bij verhuur skimateriaal via eg sportrent, skiset, etc… de skishops aldaar doen daar niet aan mee (Leogang).

Komend jaar zal voor mij, mijn vrouw en mij dochter voorlopig de laatste keer zijn dat we L3V aan doen, als we vast zitten aan de schoolvakanties en de prijzen zowat verdubbelen is de lol er van mij wel vanaf.
Ik hou mega veel van wintersport en het is DE vakantie waar ik voor corona kwam veel voorpret aan beleefde en waar ik altijd aftelde tot de vakantie er was.
Maar meer dan 3000 euro voor 6 dagen skiën vind ik belachelijk veel geld hoe je het ook went of keert…wij zullen dus ons eigen meer gaan oriënteren op de kleinere gebieden waar je, je ook een week kunt vermaken.

Hetgeen wat ik echter altijd als vrees heb met de klimaatverandering is of die gebieden het nog wel aan kunnen als er hogere temperaturen zijn, en nu de energie kosten erbij.
Wat hierin ook naar voren komt is dat hoe hoger het skigebied/dorp ligt des te beter en betrouwbaarder het is voor sneeuw op je vakantie

*bericht bewerkt door Freerider op 12 jul 2022 11:16

Zo ik ben niet de enige die problemen ziet in de kostprijs van een skivakantie.
En idd zoals hierboven 3000 euro dat is dan enkel met vrouw en kind. Ik had het daarvoor nog over gezinnen met minstens 2 a 3 kinderen. Begin maar… :-(

Volgens mij kan het totale kostenplaatje bij een kleiner gebied over het geheel best omlaag:

  • skipas (niet in verhouding maar wel goedkoper)
  • accommodatie veel goedkoper
  • eten en drinken goedkoper
  • skihuur goedkoper
  • skilessen goedkoper

Ik vind dit best een goed idee voor een blog trouwens.
En over dat uitgekeken raken, dat is inderdaad waar en dat is iets dat ik niet voor anderen kan beantwoorden. Maar zeker met kinderen tot een bepaalde leeftijd heb je toch genoeg aan een kleiner gebied?

Click. Click. Peace

Volgens mij kan het totale kostenplaatje bij een kleiner gebied over het geheel best omlaag:

  • skipas (niet in verhouding maar wel goedkoper)
  • accommodatie veel goedkoper
  • eten en drinken goedkoper
  • skihuur goedkoper
  • skilessen goedkoper

Ik vind dit best een goed idee voor een blog trouwens.
En over dat uitgekeken raken, dat is inderdaad waar en dat is iets dat ik niet voor anderen kan beantwoorden. Maar zeker met kinderen tot een bepaalde leeftijd heb je toch genoeg aan een kleiner gebied?

Rogier op 12 jul 2022 11:47

De afwisseling enzo kan je zoeken door ergens in een dal te gaan zitten met veel kleine skigebieden binnen een half uur rijafstand. Zeker accomodaties, horeca en boodschappen zijn in de dalen nog (veel) goedkoper. Als je dan nog een skipasverbond hebt tussen een aantal gebiedjes in dat dal ben je helemaal spekkoper.

Born to Ride

@Freerider: Ga voor La Clusaz, les Sybelles, Galibier Thabor of Grand Massif. Qua skipasprijzen allemaal een stuk vriendelijker, met uitgebreide skigebieden en prima faciliteiten.

@Rogier: Er valt her en der inderdaad voldoende te besparen;

  • Materiaal (gebruikt) zelf kopen.
  • Materiaal zelf prepareren, zelf gewaxte ski’s gaan langer mee, zowel qua slijtage als qua wax. Bovendien véél goedkoper.
  • Appartement ver van tevoren boeken, goedkope appt’en zijn vaak als eerste weg
  • Zoeken naar combi-aanbiedingen, dus gebieden waar kleine kinderen tot langere tijd voor een beperkt bedrag mee kunnen.
  • Zelf koken en voor onderweg je eigen broodjes meenemen. Dit scheelt serieus veel geld.
  • Deel van je houdbare boodschappen uit NL meenemen. Bij ons gaat er altijd een grote Ikea krat met boodschappen die we toch al hebben staan mee. Denk aan sausen, pasta e.d.
  • Appartement net buiten het gebied boeken, dus op 10 minuten rijden. Scheelt vaak ook honderden Euro’s.

Graag hoor ik aanvullingen. Deze maatregelen hebben er voor gezorgd dat we ondanks dat het op 1 inkomen moest, we toch ieder jaar nog hebben kunnen skiën.

*bericht bewerkt door Robert7 op 12 jul 2022 13:27

@Robert7
allemaal mee akkoord maar het moet toch ook nog een beetje vakantie blijven :-(
Voorlopig nog geen probleem als alleenstaande of als twee verdieners zonder kinderen.
Maar het wordt problematisch als het om grote gezinnen gaat.

Wat trouwens ook nog niet op het lijstje vermeld staat is hoog/laag seizoen.
Ik zou zeggen gedaan met deze discriminatie :-(
Families zijn dubbel het slachtoffer hiervan :-(
Ze moeten al dubbel betalen owv kids en dan komt er nog een extra toeslag bij owv het hoogseizoen.

@Robert7
allemaal mee akkoord maar het moet toch ook nog een beetje vakantie blijven :-(
Voorlopig nog geen probleem als alleenstaande of als twee verdieners zonder kinderen.
Maar het wordt problematisch als het om grote gezinnen gaat.

Wat trouwens ook nog niet op het lijstje vermeld staat is hoog/laag seizoen.
Ik zou zeggen gedaan met deze discriminatie :-(
Families zijn dubbel het slachtoffer hiervan :-(
Ze moeten al dubbel betalen owv kids en dan komt er nog een extra toeslag bij owv het hoogseizoen.

Gerrit op 12 jul 2022 13:52

Die kinderen daar ben je toch echt wel zelf ooit aan begonnen…

Het ‘probleem’ van de schoolvakanties is doorgaans ook maar tijdelijk. Begrijp dat dit voor bepaalde beroepsgroepen permanent is, maar goed die hebben soms ook andere voordelen,

Hoog -en laagseizoen is een kwestie van vraag en aanbod. Verschillende skilanden onderling vergelijken helpt vaak ook veel. Er zijn tijdens de Krokusvakantie meestal landen waar de locals dan geen vakantie hebben. Daar valt vaak veel ‘winst’ te rapen. Zo staat er ook voor de Nieuwjaarsweek nu ook een mooi artikel over Frankrijk hier op de site :-)

*bericht bewerkt door DavidW op 12 jul 2022 14:39

@Robert7

  • Aanvulling:
    Ga in Nederland al op ski- of snowboardles. Dat is goedkoper dan de lessen in Oostenrijk.
    En je bent al goed voorbereid, spieren zijn getraind én al ruim voor de wintersport voorpret!

*bericht bewerkt door A-Snowsporter op 12 jul 2022 20:49

Ik vermoed dat we toch wel wat impact gaan zien komend seizoen. Elk jaar gaan zo’n 700.000 Belgen en 1.000.000 Nederlanders op wintersport. Het is anders voor de duizenden die-hards op deze site, maar voor heel wat mensen zal de wintersport vakantie bovenaan staan van de te schrappen uitgaven als het echt krap wordt.

Ga zeker komend seizoen weer naar de sneeuw mits Oostenrijk en de rest van de wereld niet meer in totale hysterie schiet. In november en februarti ben ik weer inOostenrijk.

Moet nog wel een paar nieuwe skies maar dat komt wel goed.

@Robert7
allemaal mee akkoord maar het moet toch ook nog een beetje vakantie blijven :-(
Voorlopig nog geen probleem als alleenstaande of als twee verdieners zonder kinderen.
Maar het wordt problematisch als het om grote gezinnen gaat.

Wat trouwens ook nog niet op het lijstje vermeld staat is hoog/laag seizoen.
Ik zou zeggen gedaan met deze discriminatie :-(
Families zijn dubbel het slachtoffer hiervan :-(
Ze moeten al dubbel betalen owv kids en dan komt er nog een extra toeslag bij owv het hoogseizoen.

Gerrit op 12 jul 2022 13:52

Als gezin met meerdere kinderen kan ik me hier niet helemaal in vinden. Ja, een groot gebied is in het hoogseizoen hartstikke duur. Daar gaan we dus ook niet naartoe. En voor ons is het nog steeds volop vakantie als we in een klein skigebied zijn. En in het appartement lunchen ipv op de piste. Ons gezin geniet volop. Een groot voordeel is dat het vaak superrustig is en de mensen zijn hartstikke chill! Overigens is voor mij bijna een sport om de perfecte prijs/kwaliteit-vakantie te regelen. En wij geven bij lánge na geen 3000 euro uit aan de wintersport.

@sterHEster: Onze kids skiën inmiddels ons eruit, dus een groot gebied is inmiddels geen overbodige luxe meer, maar ook daar heb je inderdaad nog wel enige verschillen. Meestal zijn we voor een week met skipassen en eten erbij rond de 2000 € kwijt.

Ik vermoed dat we toch wel wat impact gaan zien komend seizoen. Elk jaar gaan zo’n 700.000 Belgen en 1.000.000 Nederlanders op wintersport. Het is anders voor de duizenden die-hards op deze site, maar voor heel wat mensen zal de wintersport vakantie bovenaan staan van de te schrappen uitgaven als het echt krap wordt.

Hupla op 12 jul 2022 21:35

Volgens mij is het al wel een aantal jaar aan de gang dat steeds meer mensen de wintersport links laten liggen. In veel grote skigebieden wordt er nu ook steeds meer ingezet op de kapitaalkrachtige(re) Aziaten. Dat is een publiek dat weliswaar niet heel veel skiet, maar dus wel veel uitgeeft. Die 3S-gondels in Zermatt, Grindelwald… zijn denk ik nog maar het begin.

@Robert7, wat mij voornamelijk opvalt dat er vaak over wordt gesproken dat het allemaal zo duur wordt. Dat klopt uiteraard. Maar als je gek bent op skiën en je wil dolgraag met een modaal inkomen op wintersport, dan kun je ook besluiten om je wensen bij te stellen. Dan ‘maar’ een minder groot gebied en tig keer dezelfde piste nemen. Of eens een keer een kijkje nemen in ander land. Het valt mij op dat veel mensen ‘zeuren’ maar aan hetzelfde eisenpakket willen vast houden.

@sterHEster: Dat klopt als een bus. Zo zijn we begin jan. via Sportiek naar Sybelles geweest. Super week gehad, en dat voor nog geen 1200€. Helaas zitten we doorgaans aan het hoogseizoen gebonden (nog wel). En de komende jaren zullen niet goedkoop worden met straks 1 dochter op de universiteit en een 2e die 2 jaar daarna vermoedelijk ook die kant op gaat.

Dus besparen waar het kan.

Ga inmiddels ook denken dat deze enquete is ingevuld voor de ergste prijsstijgingen (en we zijn er nog lang niet), inflatie enz. Wereld ziet er nu toch wel heel anders uit en de berichten voor komende winter zijn niet heel rooskleurig. Dan hebben we het nog niet eens over Corona want ook dat kan weer de kop opsteken.

begrijp dat nooit, “snel uitgekeken op een klein gebied”. Ik loop (rennen in NL) al 40 jaar over dezelfde paadjes in mijn omgeving en geniet er nog iedere keer van. Zelfde bij het skiën : in bv Seefeld gaan we wel 6x na mekaar van dezelfde piste, maar iedere keer vinden we nieuwe paadjes, jumps, bochtjes, … blijft voor ons genieten. Voorwaarde is wel een klein gebied met 2-3 mooie pistes, geen kunstmatig aangelegde strook waar niets variatie in zit (wat je vaker tegenkomt in grote gebieden).

Ik denk dat tijdig boeken, goed vergelijken en bepaalde toegevingen doen aan de eisen echt wel kan helpen om de skivakantie betaalbaar te houden.
Wij gaan de eerste week van januari naar Alpe d’Huez, maar logeren in Auris. Mooi appartement met zwembad aan de skilift, 700 euro voor 4 personen. Wel rechtstreeks geboekt bij de Franse organisatie. Een week de auto niet nodig als je daar zit. Skipas voor 6 dagen (familiepas) komt op 920 euro. En is echt een groot en aangenaam skigebied.
Eerste week paasvakantie betaal je in Galibier Thabor met Sunweb 1100 euro om met vier personen een week op de piste te logeren, logement en skipas samen.

Die prijzen liggen volgens mij ook niet extreem veel hoger dan vorige jaren.

De berichten over de maar door gaande inflatie en de torenhoge energiekosten, de nog steeds dure benzine: voor gezinnen met kinderen die geen gratis skipas meer krijgen gaat een week skiën in het hoogseizoen toch een duur grapje worden. Je kunt wel wat doen om de kosten te drukken maar het is allemaal marginaal. Er zijn nu mensen die nu écht moeten gaan kiezen tussen grote uitgaves thuis of een weekje naar de wintersport, en dat voor het eerst in hun leven.

Life is what happens while you were checking your phone

De berichten over de maar door gaande inflatie en de torenhoge energiekosten, de nog steeds dure benzine: voor gezinnen met kinderen die geen gratis skipas meer krijgen gaat een week skiën in het hoogseizoen toch een duur grapje worden. Je kunt wel wat doen om de kosten te drukken maar het is allemaal marginaal. Er zijn nu mensen die nu écht moeten gaan kiezen tussen grote uitgaves thuis of een weekje naar de wintersport, en dat voor het eerst in hun leven.

Leon100 op 25 aug 2022 15:04

De realiteit is dat de meeste mensen deze keuze überhaupt niet kunnen maken. De laatste zin klinkt wat wereldvreemd…. Denk dat de meeste wintersporters dit prima overleven.

De berichten over de maar door gaande inflatie en de torenhoge energiekosten, de nog steeds dure benzine: voor gezinnen met kinderen die geen gratis skipas meer krijgen gaat een week skiën in het hoogseizoen toch een duur grapje worden. Je kunt wel wat doen om de kosten te drukken maar het is allemaal marginaal. Er zijn nu mensen die nu écht moeten gaan kiezen tussen grote uitgaves thuis of een weekje naar de wintersport, en dat voor het eerst in hun leven.

Leon100 op 25 aug 2022 15:04

De realiteit is dat de meeste mensen deze keuze überhaupt niet kunnen maken. De laatste zin klinkt wat wereldvreemd…. Denk dat de meeste wintersporters dit prima overleven.

marklit op 27 aug 2022 21:03

Denk dat dit nog wel eens heel erg tegen kon gaan vallen als ik zo om mij heen kijk…
Mijn gwl rekening is ongeveer verdrie/viervoudigd, voor mij niet leuk, maar voor velen onoverkomelijk.
Brandstofkosten….
Boodschappen…

Ik kan niet komend jaar door een medische tegenvaller, maar er moesten ook een stuk of 30 panelen op het dak en een hybride cv installatie komen dus dat kwam toch ook wel goed uit……

Elke maand verder wordt het scenario voor velen zwarter

*bericht bewerkt door Supergrover op 30 aug 2022 19:49

Disturbing the peace since 1975

Het is ook de vraag hoe veel moeite je wilt doen om te besparen op je wintersport. Wij slaan dit jaar over. Ik merk dat ook met grotere kinderen skiën steeds duurder wordt. Materiaal, skipas etc. Skiles scheelt dan wel nu, 1 kind heeft geen skiles meer. Maar dan is de afweging, wil ik echt graag skiën en moeite doen om te besparen, of slaan we een een keer over en pakken we het jaar daarna weer lekker uit met de ski vakantie? Iedereen heeft daar zo zijn eigen keuzes in. Overslaan is nu de keuze. Daarna zien we wel weer verder. Een keer thuis met kerst en naar opa en oma vinden onze kinderen ook heel wat waard merk ik nu de keuze is gemaakt om niet te gaan. Ze kijken er naar uit om kerst met familie te vieren. Best wel een win-win dit jaar dus :-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie