Wintersporten in Zuid-Tirol: Dolomites Val Gardena

gesponsord

Machtige kalksteenrotsformaties. ©Dolomites Val Gardena/Werner Dejori
Machtige kalksteenrotsformaties. ©Dolomites Val Gardena/Werner Dejori
Skiën kun je overal in de Alpen. Dus als je toch kan kiezen, waarom niet in een provincie met 300 dagen zon per jaar, een onovertroffen keuken en moderne liftinstallaties? Zuid-Tirol, in het noordelijkste puntje van Italië, geeft je een warm welkom.

Italiaanse dolce vita op de pistes

Naast het aantrekkelijke weer weet de streek – waar men zowel Italiaans als Duits en Ladinisch spreekt en schrijft – je ook op andere manieren te raken. Dit komt door het originele karakter: een mediterraanse Alpenmix van eten en wijnen. Tel daar moderne skifaciliteiten verspreid over een Unesco Werelderfgoed – de Dolomieten – bij op en je hebt een ware schat voor wintersporters die op zoek zijn naar iets nieuws. Van vrijgezel tot gezin, iedereen valt als een blok voor het Italiaanse dolce vita op de pistes. En niet alleen ’s winters!

Skiën onder de Langkofel. ©Dolomites Val Gardena/Werner Dejori.
Skiën onder de Langkofel. ©Dolomites Val Gardena/Werner Dejori.

Ski de beroemde Sellaronda

De grootste speler op het gebied van pistes is de Ladinische vallei Val Gardena/ Gröden met zijn bekende skidorpen Ortisei/St. Ulrich, S. Cristina/St. Christina en Selva/Wolkenstein. Maar liefst 500 km aan pistes liggen er voor het oprapen: perfect geprepareerd en aaneengeregen door moderne skiliften.

Tezamen met het gekoppelde Seiser Alm/Alpe di Siusi beslaat het een groot deel van het reusachtige, overkoepelende Dolomiti Superski-skidomein, goed voor 1.200 km piste. Bovendien is het een ideale opstapplek voor de beroemde Sellaronda, een 26 kilometer lange skitocht langs vier dalen rondom het naastgelegen Sella-massief. Deze skicarousel is zowel tegen, als met de klok mee te skiën. En dat allemaal in een Unesco-berglandschap dat zijn weerga niet kent. De markante kalksteenrotsformaties van de Dolomieten domineren hier de skyline.

Uitdagende pistes met adembenemend uitzicht. ©Dolomites Val Gardena/Werner Dejori.
Uitdagende pistes met adembenemend uitzicht. ©Dolomites Val Gardena/Werner Dejori.

Uitdagingen voor iedere wintersporter

Qua verblijf heb je opties genoeg. Selva is het kleinste van de drie dorpen, maar biedt wel het meest uitdagende pisteterrein voor de deur. Bijvoorbeeld de beroemde Saslong World Cup-piste. S. Cristina en Ortisei liggen iets lager in de vallei. Ze bieden beide direct toegang tot het Seceda-deelgebied. Hier vind je ook een van de langste pistes van de Alpen: La Longia. Deze lange, zonovergoten afdaling slingert door Val d’Anna naar Ortisei.

Wie nog energie over heeft kan van daaruit direct doorsteken naar het Seiser Alm-/ Alpe di Siusi-skigebied op de tegenoverliggende alm. Wie wat meer rust en ruimte zoekt tijdens de vakantie, pakt gewoon de langlaufski’s. Tussen Val Gardena en Seiser Alm ligt er meer dan 130 kilometer crosscountrycircuit, waaronder het Monte Pana-langlaufcentrum en de loipes van Langental/Vallunga.

TIP voor early birds: zie de zon opkomen vanaf je ontbijttafel op de Dantercepies (2.300 m) om vervolgens als eerste de piste te betreden.

Culinair genieten van de Ladinische keuken. ©Dolomites Val Gardena/Werner Dejori
Culinair genieten van de Ladinische keuken. ©Dolomites Val Gardena/Werner Dejori

Meer informatie over Val Gardena: valgardena.it/ski

Noot van de redactie

Je hebt zojuist een advertorial gelezen. Dat betekent dat een partner ruimte inkoopt om zijn boodschap over te brengen. De redactie heeft hier geen invloed op. Dat betekent niet dat een advertorial geen interessante informatie bevat, maar houd wel in je achterhoofd dat het eigenlijk een advertentie is. Daar ontvangen we dan ook een bedrag voor. » Lees meer

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.