Tour de France 2020: bergetappes en skigebieden (deel 2)

Rick op 11 september 2020· 3 reacties

Planche des Belles Filles
Op de Planche des Belles Filles

De Tour de France 2020 is inmiddels over de helft. We hebben al aardig wat bergetappes gehad waarin de renners langs skigebieden kwamen (lees deel 1), maar we gaan in de derde week nog veel meer zien. Vandaag nemen we nog vijf etappes door waarin skigebieden een prominente rol vervullen.

Etappe 13 – Massif du Sancy

Na de Alpes Maritimes, de Pyreneeën en korte intermezzo’s met een aantal vlakke etappes, trekt de Tour in etappe 13 weer de bergen in. Dit keer echter geen hooggebergte, maar het Centraal Massief. Dit relatief onbekende gebied in het midden van Frankrijk, is door vulkanische activiteit ontstaan en herbergt daardoor bijzondere, maar wel degelijk serieuze bergen waarop je in de winter kunt skiën. Het peloton passeert in deze etappe het dorpje Mont-Dore, wat iets hoger op de berg een gelijknamig skistation heeft. Samen met Super Besse aan de andere kant van de berg, vormt dit het skigebied Massif du Sancy. Met 41 kilometer aan pistes op een hoogte van 1.200 tot 1.840 meter is Le Mont-Dore een voor Franse begrippen klein gebied, maar gelegen in een zeer bijzonder landschap.

Etappe 16 – Massif du Chartreuse & Villard-de-Lans

Ondanks dat de renners in etappe 15 door het Jura-gebergte rijden, komen ze die dag niet in de buurt van een skigebied. De dag daarna echter wel. Nadat de Tourkaravaan door het Massif du Chartreuse (tussen Chambéry en Grenoble) is getrokken, langs een klein gebied genaamd Saint Pierre-de-Chartreuse - Le Planolet (35 km piste, 900-1.800 meter hoogte), en minigebieden als Col de Porte (5 km piste) en Le Sappey-en-Chartreuse (4 km piste), is de eindstreep getrokken in Villard-de-Lans. Deze plaats is onderdeel van het skigebied Espace Villard - Corrençon. Dit skigebied in de Vercors, niet ver van Grenoble, ligt op een hoogte van 1.160-2.170 meter en heeft in totaal 125 kilometer aan pistes in alle moeilijkheidsgraden. De finishstreep is getrokken in Côte 2000, het skistation boven Villard-de-Lans, na een klim van 2,2 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5%.

De aankomst van de 16e etappe ligt in het skistation Côte 2000

Etappe 17 – Le Grand Domaine & Les Trois Vallées

In etappe 17 is het tijd voor de echte Alpenreuzen van de buitencategorie. De renners starten in Grenoble om van daaruit over relatief vlakke wegen naar het noordoosten te rijden. Na een kilometer of zestig slaan ze rechtsaf de Mauriënnevallei in, waar na ruim 20 kilometer en een bocht naar links de beruchte Col de la Madeleine opdoemt. Rondom deze Alpenreus ligt het skigebied van Le Grand Domaine met de dorpen Valmorel en Saint-François-Longchamp. Tijdens de klim doet het peloton dit laatste dorp aan om vervolgens door te klimmen naar de top op 2.000 meter hoogte, waar je in de winter op je ski’s of je snowboard staat. Leuk om te weten: de weg die het peloton omhoog rijdt, fungeert in de winter als de (groene) piste La Route du Tour!

Na een afdaling en een stuk koersen door de Tarentaisevallei, draait men bij Moûtiers weer de berg op voor de lange klim via Brides-les-Bains, richting finishplaats Méribel in het skigebied Les Trois Vallées. De slotklim van deze etappe telt 21,5 kilometer (aan gemiddeld 7,8%) omdat de finishstreep niet getrokken is in Méribel zelf, maar op de Col de la Loze op 2.304 meter hoogte. In de winter ski je via deze col van de vallei van Méribel naar Courchevel (via de stoeltjeslift Loze en de blauwe piste Boulevard de la Loze) en omgekeerd. Nu fietst men deze enorme col omhoog. Het bijzondere hieraan is dat dit tot dit jaar helemaal nog niet mogelijk was, aangezien de weg naar deze col nog helemaal niet bestond. De laatste 6 kilometers van deze klim van de buitencategorie zijn afgelopen juni speciaal geasfalteerd voor de komst van Tour. Dit traject kent stijgingspercentages van meer dan 20%!

Inhoud van youtube.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door youtube.com.

Etappe 18 – Arèches-Beaufort, Espace Diamant & Massif des Aravis

De finishplaats van etappe 17 (Méribel) is ook direct de startplaats van etappe 18, een rit over maar liefst vijf Alpencols. Vanuit dit meest centrale dorp van Les Trois Vallées rijden de renners eerst bergaf, richting Bourg-Saint-Maurice, om daar de Cormet de Roselend op te draaien. Wanneer de renners deze col weer afdalen, passeren ze het dorp Beaufort, bij wintersporters bekend van het iets hoger gelegen skigebied Arèches-Beaufort (50 km piste tussen 1.080 en 2.320 meter). Iets verder in de etappe doorkruist de karavaan het grote skigebied van Espace Diamant, met 192 kilometer pistes tussen 1.000 en 2.070 meter hoogte. Het peloton rijdt eerst door Hauteluce, dit dorp ligt ongeveer halverwege de Col des Saisies, de bergpas die naar het gelijknamige skidorp van Espace Diamant leidt. In de afdaling passeren de renners vervolgens ook nog de Espace Diamant-dorpen Notre-Dame-de-Bellecombe en Flumet, voor zij alweer de volgende klim opdraaien, de Col des Aravis. Na het ronden van de top van deze col dalen de renners dwars door het skigebied Massif des Aravis af richting skidorp La Clusaz. Het skigebied Massif des Aravis ligt in de Haute-Savoie niet ver van Annecy en telt 211 kilometer aan pistes tussen 1.100 en 2.600 meter hoogte. In het restant van de etappe volgt nog een beklimming van de buitencategorie (Montée du Plateau des Glières), voordat de finishstreep wordt bereikt in La-Roche-sur-Foron.

Bron: montagne-ete.meribel.net

Etappe 20 – La Planche des Belles Filles

Op de één na laatste dag, de dag voordat de renners de Tour afsluiten op de Champs-Élysées, moet er nog een keer worden geklommen. De enige individuele tijdrit van deze ronde staat op het programma, een rit van 36,2 kilometer tussen Lure en La Planche des Belles Filles. De laatste 5,9 kilometer van deze rit lopen omhoog met een gemiddelde stijging van 8,5%, waarna er gefinisht wordt bovenop deze beruchte Vogezentop (1135 meter hoogte). De bijzondere naam van deze col komt voort uit een legende over meisjes uit het dorp die de berg op vluchten om te ontkomen aan wrede Zweedse huurlingen, om uiteindelijk zelfmoord te plegen door van de berg af te springen in een diep meer. Op dezelfde berg is een miniskigebiedje met dezelfde naam te vinden. Dit gebiedje ligt tussen de 985 en 1.061 meter hoogte en heeft dus een hoogteverschil van slechts 76 meter. Het beschikt over 5 korte pistes en 4 liften.

Na de finish op La Planche des Belles Filles weten we, hoewel er nog een etappe te rijden is, wie de Tour van 2020 op zijn naam gaat schrijven. De laatste etappe naar Parijs is immers altijd een soort van intocht waarbij de champagne al tijdens de etappe ontkurkt wordt. Slotstuk van de Tour is bijna altijd de ‘koninklijke’ sprint op de beroemde Champs-Élysées. Skigebieden zijn dan niet meer te zien, maar in de drie weken daarvoor hebben we genoeg liften en pistes kunnen spotten. En het goede nieuws is: met de Tour zo laat in het jaar zijn beelden van winterse berghellingen niet uitgesloten!

Rick
Heeft een passie voor alles wat met bergen, sneeuw, skiliften en wintersport in het algemeen te maken heeft en deelt hierover graag zijn kennis.
RoteHersentote11 september 2020 · 10:57

Dat wordt een mooie laatste week! Heeft Les Saisies weer een piste geconserveerd?

Tjeerd6911 september 2020 · 12:47

Het begin van La route du Tour in Saint-François-Longchamp

zenith11 september 2020 · 13:03

Hier wat beelden welke wij afgelopen januari op de Col de la Loze hebben gemaakt. De finish van de etappe is op de top op een relatief klein plateau.

En als de renners deze lift nemen hoeven ze dat hele stuk niet te fietsen :)

*bericht bewerkt door zenith op 11 sep 2020 13:05

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.