Eindelijk weer een World Cup voor Peperkamp en Van der Velden

MarkVermeulen op 12 januari 2021

Photo: Buchholz/FIS Snowboard. Melissa Peperkamp

Voor de freestyle snowboarders ging afgelopen weekend eindelijk de World Cup van start. Na mooie wedstrijden onder goede omstandigheden wonnen de Canadees Max Parrot en de Nieuw-Zeelandse Zoi Sadowski Synott de World Cup in het Oostenrijkse Kreischberg.

Voorafgaand aan de World Cup van zaterdag in Kreischberg was er 10 maanden geen World Cup meer georganiseerd vanwege de COVID-19-pandemie. Dankzij de inspanning van de organisatoren in Oostenrijk om de veiligheid van de aanwezige atleten en teams te waarborgen, konden 's werelds beste snowboarders eindelijk weer doen waar ze goed in zijn.

Coach Niels Oostendorp: “In december hadden we ter voorbereiding nog meegedaan aan een Europa Cup, maar een World Cup is toch een ander spelletje. Iedereen was best wel gespannen daarom. Het niveau op deze World Cup lag heel hoog. Dat het de eerste World Cup in lange tijd is en het feit dat kwalificatie voor de Olympische Spelen hier kan worden behaald maakt dat er een sterk deelnemersveld was. De trucs die we in de finale op zaterdag hebben gezien waren echt van een waanzinnig niveau.

Melissa Peperkamp toont haar mogelijkheden

Op donderdag had Melissa Peperkamp zich met een 18e plek niet weten te kwalificeren voor de finale van de dames. Niels Oostendorp was desondanks best tevreden: “Melissa deed een ‘cab 7’ en een ‘front 7’ waarbij de ‘cab 7’ niet helemaal netjes was. Als ze beiden trucs goed had geland, had ze wellicht kans gehad om door te kunnen naar de finale.

In de finale gingen zes dames op een hoog niveau met elkaar de strijd aan. Bijna elke rijdster sprong een ‘900’ of hoger, waarbij ze dus 900 graden of meer om hun as draaien, voor een van hun sprongen, en vier van de laatste zes vrouwen sprongen minstens één ‘double cork’.

De winst ging naar Sadowski Synott met een ‘backside 1080 Weddle grab’ en een ‘switch backside 900 Weddle’. Dat ze erin slaagde de winst te pakken na een crash in run één, maakte haar overwinning nog indrukwekkender.

Positie Atleet Score
1 Zoi Sadowski Synott 162.40
2 Kokomo Murase 161.80 (-0.60)
3 Anna Gasser 161.40 (-1.00)
18 Melissa Peperkamp 105.40 (-57.00)

Niek van der Velden laat nieuwe trucs zien

Ook in de herenfinale was er sprake van een hoog niveau. Niek van der Velden wist zich niet te plaatsen voor de finale. De Nederlander werd uiteindelijk 35e. “Ook Niek deed twee trucs, maar wist er een niet te landen waardoor hij niet in de finale kwam. Het is wel een volgende stap voor Niek, omdat hij deze trucs nog nooit eerder heeft laten zien in een wedstrijd. Dat is dus wel mooi, maar jammer dat het dan net niet lukt” aldus Niels Oostendorp.

De Canadees Max Parrot heeft een manier om zijn sprongen er makkelijk uit te laten zien. In zijn eerste run sprong hij een ‘cab triple cork 1620 Weddle grab’. Hij volgde dat in de tweede run echter op met een van de engste crashes van de week in Kreischberg. Ondanks de akelige val, richtte Parrot zich weer op en maakte hij zich klaar voor de derde run.

Op weg naar de laatste run merkte Parrot dat hij achter een aantal renners in de rangschikking stond. Ondanks dat de eerste poging mislukte, ging Parrot opnieuw voor ‘frontside 16’ en verdiende er 84,80 punten mee en sprong zichzelf naar de leiding met een gecombineerde score van 165,00.

Positie Atleet Score
1 Max Parrot 165.00
2 Sven Thorgren 164.00 (-1.00)
3 Mons Roisland 163.20 (-1.80)
35 Niek van der Velden 116.20 (-48.80)

Dit was niet de beste wedstrijd van Niek en Melissa, maar het niveau van de wedstrijd was ook heel hoog. Het was dus goed om te zien dat als ze hun trucjes landen ze allebei in de finale kunnen komen. In zo’n sterk deelnemersveld belooft dat veel goeds.”, aldus Niels Oostendorp.

De snowboarders trainen nu eerst een week in Flachau voordat ze naar het Zwitserse Laax afreizen voor de volgende World Cup. Daar komen ze in actie op de slopestyle.

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.