Even winter in Oostenrijk!

Roel op 13 oktober 2021· 1 reactie

Loferer Alm (O)
Loferer Alm (O)

Het is 13 oktober en precies volgens de klimatologie heeft het vandaag voor het eerst gesneeuwd tot zo’n 1000 meter hoogte. Zoals beloofd is er in Oostenrijk hogerop lokaal zo’n 30 centimeter gevallen. Geniet van de mooie beelden! De sneeuw zal op de meeste plaatsen namelijk niet blijven liggen.

Sneeuwhoogtes

Om te beginnen enkele sneeuwhoogtes van vanochtend 8.00 uur:

Allemaal metingen uit Oostenrijk, maar ook Zuid-Duitsland en het oosten van Zwitserland hebben deze ‘Nordstau-light’ meegekregen. Op de Säntis (2502m) ligt bijvoorbeeld ook 15 centimeter. Met het opentrekken van de bewolking geeft dit een fantastisch winters aanzicht. Iets wat van Balderschwang in de Duitse Allgäu trouwens ook best gezegd mag worden. Hans ter Braak meldde uit het Kleinwalsertal op 1500 meter 15 centimeter sneeuw.

Opklarend en volgende week warm

Zoals gezegd loopt de natuur prima op schema. De Oostenrijkse weerdienst heeft van verschillende plaatsen bijgehouden wanneer de dalen op zo’n 1000 meter hoogte het eerste sneeuwdek krijgen. Dat is precies rond deze periode. Toch zal het meeste de komende dagen weer wegsmelten (uitgezonderd de gletsjers). Een hogedrukgebied trekt de komende dagen naar de Alpen waardoor de zon terugkeert en de zachte lucht geleidelijk ook. Wat dat betreft moeten we volgende week ook even in de gaten houden.

Er lijkt zich vanaf maandag een diepe zuid- tot zuidwestelijke stroming te ontwikkelen. Daarmee stroomt zeer warme lucht naar Europa. In de Alpen zouden we dan makkelijk weer boven de 20 graden kunnen uitkomen bij volop zonneschijn. Voor hoe lang is de vraag, maar de winter wordt even op een zijspoor gezet. Wat trouwens niks vreemds is in deze periode. Extremen de koude, maar ook de warme kant op zijn volstrekt normaal in oktober. Feit is ook dat de gletsjerskigebieden er gewoon prima bijliggen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Ik heb toch liever dat de winter aanhoud :-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie