Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Liftverbinding Sölden - Pitztal voorlopig in ijskast

Roel op 13 november 2020· 7 reacties

De geplande verbinding Sölden-Pitztaler Gletscher (Bron: pitztal-oetztal.tirol)

De voorgenomen verbinding tussen het gletsjerskigebied van Sölden en de Pitztaler Gletscher loopt opnieuw vertraging op. Kort voor de hoorzitting in het kader van de milieueffectrapportage in januari hebben de beide liftmaatschappijen om uitstel van het project gevraagd.

Meerdere complicaties

Er zijn meerdere redenen waarom het project tijdelijk is stilgelegd. Niet alleen is de impact van het project op het landschap negatief beoordeeld; een belangrijke factor is de ontwikkeling van de gletsjer waar de uitbreiding van het skigebied is gepland. Men wil het voorjaar gebruiken om de verwachte veranderingen als gevolg van de terugtrekking van de gletsjer duidelijker te beschrijven. Bovendien is de toestand van de gletsjer in sommige deelgebieden veranderd nadat het project in 2016 is ingediend. Hier moet opnieuw naar gekeken worden.

Daarnaast speelt ook corona een rol. Een verbinding tussen het Ötztal en het Pitztal heeft voor de betrokken partijen arbeidstechnisch op dit moment geen prioriteit. Het project is dus niet van tafel maar wordt naar achteren geschoven. Bij wijze van uitzondering (vanwege corona) accepteert het Land Tirol deze handelswijze, anders had de milieueffectrapportage moeten worden afgewezen.

Pitztaler Gletscher

Veel weerstand

Het is niet de eerste keer dat het project vertraging oploopt. Henri schreef al in 2016 dat er in datzelfde jaar duidelijkheid moest komen over dit megaproject, waarover al decennialang werd gesproken. Milieuorganisaties en bergsporters hebben zich altijd hevig verzet tegen de plannen.

Bron: tt.com

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wunderkammer13 november 2020 · 12:05

…in de ijskast…hoe toepasselijk :-)

Skiwi13 november 2020 · 12:15

Jammer. Als er nu één verbinding is die zinvol zou zijn dan is het deze wel.
Misschien wel in een iets minder megalomane vorm, mij lijkt het dat het met wat minder pistes en liften ook wel mogelijk moet zijn om beide gebieden te verbinden.

*bericht bewerkt door Skiwi op 13 nov 2020 12:15

ruudsan13 november 2020 · 15:11

Ik kijk er niet van op.En vind het eigenlijk ook niet zo erg. ik vind het groot genoeg en kan ik weer 15 jaar horen dat er een verbinding komt. Ze kunnen beter de Langegg en einzeiger bahn moderniseren,de oude dsb gratl mag ook nog vervangen worden.

bartvwg13 november 2020 · 16:45

Ik zou het wel de moeite vinden deze uitbreiding.
Ze (beide skigebieden) hebben er de natuur toch al deels om zeep geholpen dat het tussenliggend stukje er niet zoveel toe doet. 🙄
Liever daar wat meer verknoeien dan, bijvoorbeeld, tussen Kauner en Reschen/Langtaufers waar het toch wat ongereptere natuur geeft. 🤷‍♂️
Bovendien lijken het me wel wat lekkere brede pistes. 🙂

derjean13 november 2020 · 19:35

big, bigger, biggest… meh dat zegt me niets. sölden is al een topgebied op zich. ik versta niet waarom we nooit eens tevreden kunnen zijn :)
in t pitztal gaan skien lukt ook met de wagen. Op de terugweg naar Belgie¨moet ge haast aan t Pitztal passeren.

Leon10015 november 2020 · 08:56

Groter, groter, groter en nóg groter. Laat maar…het is wel een keer mooi geweest.

Zimoski17 november 2020 · 20:33

Vanuit Solden bekeken heeft het ook geen directe prioriteit lijkt me, met ook op verdere opwarming in de toekomst wel fijn om het gletsjer gebied te vergroten.

Het Pitztal is een gletsjer met erg fijne en lange afdalingen maar wel erg klein voor een langer verblijf. Mits het niet te druk wordt zou voor dit dal de aansluiting een mooie aanwinst zijn voor het gebied.

to ski or not to ski, thats no question

Plaats een reactie