Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Zachter en zonniger, maar voor hoe lang?

Roel op 13 december 2020· geen reacties

Val d'Isere (F)

We hebben een roerige periode achter de rug met dit weekend ook veel sneeuw in de Franse Alpen. Op veel plaaten is meer dan een halve meter sneeuw naar beneden gekomen zoals hier in Tignes - Val d’Isère. Het meeste is nu gevallen. De weerkaarten worden opnieuw geschud en dit keer in het nadeel van Koning Winter. Het wordt tijdelijk belangrijk zachter en zonniger. Alleen in de Franse Alpen kan nog wat sneeuw vallen. Daarna is nog alles open.

Veel sneeuw

Sinds vrijdag heeft het in de Franse Alpen goed gesneeuwd. Het zijn niet de hoeveelheden uit de Zuid-Alpen maar wel sneeuwval die bijzonder welkom was. Enkele sneeuwhoogtes van dit moment:

  • Le Grand Bornand: 89cm
  • Alpe d’Huez: 60cm
  • Flaine: 59cm
  • Tignes: 53cm
  • Val Thorens: 44cm
  • Saint Jean d’Arves (Les Sybelles): 38cm

Nu het is opgeklaard beseffen we weer hoe zonde het is dat de liften nu niet draaien, maar ik gooi het cliché er maar weer in: het is een goeie basis voor later in het seizoen!

Courchevel (F)

Les Menuires (F)

Sneeuw in de Franse Alpen betekent vaak ook een laagje erbij voor Zwitserland en Vorarlberg. Zoals hier in Damüls (Vorarlberg) waar vandaag nog wat sneeuw kan vallen:

Omslag

Nu de kerst langzaam aan de horizon verschijnt, zien we dat de weersituatie toch weer aan het kantelen is. Twee weken lang vonden depressies gemakkelijk hun weg naar Midden-Europa met overvloedige sneeuwval, maar nu lijkt de situatie van de herfst zich te herstellen. Hogedrukgebieden nestelen zich boven Zuidoost-Europa met uitlopers over de Alpen waardoor de stroming naar het zuidwesten draait. In het overgrote deel van de Alpen gaat de zon schijnen en wordt het belangrijk zachter. Vooral in de bergen. De nulgradengrens stijgt naar zo’n 2200 tot 2500 meter, in de Noord-Alpen zelfs iets hoger. In de dalen kan het kouder blijven door mist en laaghangende bewolking die zich gaat uitbreiden.

Een uitzondering vormen de Franse Alpen waar storingen nu en dan toch de skigebieden schampen. Hierdoor valt hier soms regen of sneeuw, dinsdag is dat bijvoorbeeld het geval. Omdat we in zachtere lucht zitten zal de sneeuwgrens zwabberen tussen zo’n 1500 en 2200 meter dus vooral de hogere gebieden kunnen hiervan profiteren. Hoe verder naar het oosten, hoe minder we van de storingen merken. In Oostenrijk en Italië blijft het tot het weekend waarschijnlijk droog en vrij zonnig.

Weekend onzeker

In het weekend wordt de situatie wat onzekerder. Depressies op de oceaan ondernemen een poging om opnieuw bezit te nemen van de Middellandse Zee. Dit kan vanaf zaterdag mogelijk weer sneeuw opleveren maar die ontwikkeling is nog niet zeker. Laat staan dat er nu iets zinnigs gezegd kan worden over Kerstmis. De ontwikkeling van aankomend weekend is daar min of meer bepalend voor.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie