Paraskiërs hebben perfecte trainingsomstandigheden op de gletscher van Saas Fee

MarkVermeulen op 14 september 2020

Goede trainingscondities in Saas Fee

Op de Alalin Gletscher van Saas Fee trainen de Nederlandse paraskiërs onder perfecte sneeuwomstandigheden samen met Zwitserland en Frankrijk. Tijdens dit speedcamp worden vooral snelle disciplines getraind, namelijk de super-G en afdaling. Vanwege de hoge snelheden en strenge veiligheidsmaatregelen combineren deze grote landen uit het worldcup-circuit hun snelheidstraining. Nederland behoort in paraski tot de wereldtop, onder meer dankzij de vele overwinningen van vijfvoudig wereldkampioen Jeroen Kampschreur. Zwitserland en Frankrijk hebben vooral goede staande skiërs en dat is vooral voor selectieleden Jeffrey Stuut en Claire Petit een goede gelegenheid om zich met de concurrent te kunnen meten.

Goede pistes in Saas Fee

Onder schitterende omstandigheden wordt er deze week zes dagen op compacte en harde sneeuw getraind. Om 06:45 gaat onze Paralympische selectie in de lift en is het nog pikkedonker, maar als ze uiteindelijk boven de trein uitstappen komt hen een prachtige zonsopgang tegemoet. Zitskiër Jeroen Kampreur vertelt ons aan de telefoon; "Ik zou niet beter kunnen wensen, het zijn geweldige trainingomstandigheden. De pistes blijven hard tot laat. We kunnen de hele dag materiaal testen zonder dat de omstandigheden veranderen.” Ook teamgenoten en zitskiërs Barbara van Bergen, Niels de Lange en Floris Meijer profiteren van de goede sneeuwkwaliteit om hun techniek te verbeteren.

Inhoud van youtube.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door youtube.com.

Coronamaatregelen op hoogte

De coronamaatregelen in Saas Fee zijn prima georganiseerd. Elk teams heeft een eigen timeslot voor gebruik van de lift, daardoor gaat iedereen gefaseerd naar boven en is er geen gestress in een rij voor de lift. Ook zijn er bijna geen skitoeristen, maar voornamelijk professionele teams. In de lift, het treintje en verzamelplekken waar veel mensen zijn moet iedereen een mondkapje op. De trainingspistes hebben sleepliften en daar zijn dan ook geen problemen met drukte en rijen. Bij de dalstations van de sleeplift, waar de rugzakken van de atleten staan, zitten en eten de skiërs verder van elkaar om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Kortom, onze atleten ervaren relatief weinig last van de coronamaatregelen en voelen zich veilig.

Zonsopkomst op de gletscher

Intensief programma

Na de skitraining in de ochtend wordt de middag gevuld met bezoek aan de fysio en een fysieke training met voornamelijk gewichten. Conditioneel is het trainen op hoogte al zwaar genoeg, dus verder geen conditietraining maar verplichte rust voor de atleten. Zodra de TeamNL-atleten weer in Nederland zijn, wordt het programma met trainingssessies op Papendal weer opgepakt.

Para Snow Day

Samen met de Johan Cruyff Foundation organiseert de Nederlandse Ski Vereniging op zondag 27 september a.s. de Para Snow Day. Tijdens deze dag in SnowWorld Zoetermeer kunnen mensen met een lichamelijke of visuele beperking kennismaken met het paraskiën en -snowboarden. Voor meer informatie en aanmelden: klik hier!

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.